Špirála svietiaca na palubnej doske? Vieš čo oznamuje a v akom prípade môže zasvietiť?

Kontrolka žhavenia – objavuje sa na palubovke ako špirála a signalizuje práve prebiehajúcu činnosť žhavenia sviečok. Po dostatočnom "rozpálení" motora by mala signalizácia zhasnúť. Čo však robiť, ak zostane stále svietiť?

Ako vyzerá a na čo slúži kontrolka žhavenia

Kontrolka žhavenia vyzerá ako malá dvakrát ohnutá špirála a má oranžovú/žltú farbu. V dieselových motoroch slúži na signalizáciu aktívneho žhaviaceho systému. Žhavenie zabezpečuje, aby chladné dieselové motory mohli byť spustené plynulo a bez problémov.

V benzínových motoroch je obdobná kontrolka EPC (Electronic Power Control), ktorá signalizuje chybové hlásenia. Táto kontrolka sa na palubovke zobrazuje žltou ikonou EPC a môže obsahovať aj symbol motora s bleskom. Často sa s ňou rozsvietia aj ďalšie chybové hlásenia.

V dieselových motoroch sú pre proces štartovania nevyhnutnou súčasťou žhaviace sviečky. Tie zohrievajú vzduch na veľmi vysokú teplotu v spaľovacom priestore. To pomáha zabezpečiť správne podmienky pre začiatok spaľovania paliva.

zhavice.png

Ich systém fungovania je nasledovný:

Zapnutie - Pri otočení kľúča do polohy štartovania sa sviečky rozžhavia. V závislosti od teploty okolia môže byť potrebné rôzne množstvo času na ohrev. V lete trvá žhavenie podstatne kratšie ako v zime.

Ohrev vzduchu - žhaviace sviečky zohrievajú vzduch v spaľovacom priestore na vysokú teplotu.

Zapálenie paliva - keď je vzduch zohriaty na veľmi vysokú teplotu, je dopravený do spaľovacích komôr. V komorách je následne v správny moment vstrekované palivo. To sa stretne spolu so zohriatym vzduchom a dôjde k vznieteniu paliva dôsledkom vysokej teploty v priestore.

Spaľovanie paliva - po zapálení paliva je spustený proces spaľovania a motor sa rozbehne naplno.

Je dôležité, aby žhaviace sviečky boli v dobrom stave a správne fungovali. Ak sú poškodené alebo opotrebované môže to spôsobiť problémy so štartovaním alebo chodom motora.

startovanie_auta.png

Vedel si, že: V teplom počasí sa signalizácia žhavenia nemusí spustiť vôbec, pretože motor je dostatočne zohriaty na potrebnú teplotu.

Keď kontrolka svieti

Je bežné, že signalizácia žhavenia sa rozsvieti v prvej polohe otočenia kľúčom v zapaľovaní. Kontrolka svieti po dobu, ktorá je potrebná na predžhavenie. Spolu s kontrolkou žhavenia sa na palubovke môžu rozsvietiť aj ďalšie kontrolky.

Ak žhavenie funguje správne, kontrolka by sa mala po krátkej dobe vypnúť a ty môžeš otočiť kľúčom do druhej polohy a naštartovať. V zime môže žhavenie trvať o niečo dlhšie. Preto pamätaj na to, aby si chvíľu počkal a nechal žhaviče pracovať.

Ak sa signalizácia žhavenia ani po dlhšej dobe nevypne a ostane svietiť, môže ísť o závadu v systéme žhavenia. To isté platí aj pre rozsvietenie kontrolky počas jazdy. V takomto prípade je možné, že po určitom čase sa chod motora prepne do núdzového režimu alebo sa motor prestane správne zohrievať. Najhoršou variantou je, že auto už nemusíš naštartovať vôbec.

V prípade, že kontrolka žhavenia bliká, môžeš s autom pokračovať v jazde, ale len do najbližšieho servisu.

Najčastejším dôvodom blikajúcej kontrolky žhavenia môže byť:

  • Opotrebovanie alebo poškodenie žhaviacich sviečok – signálom je problém s dosiahnutím správnej teploty alebo časom žhavenia.

Na opotrebenie žhavičov ťa môže upozorniť:

  • Zložitý (ťažký) štart
  • Auto vôbec nenaštartuješ
  • Z výfuku ide biely dym

biely_dym_z_vyfuku.png

Mal by si vedieť: Žhaviace sviečky je potrebné vymieňať podľa intervalov určených výrobcom auta, zvyčajne každých 80 000 až 100 000 km.

  • Nefunkčný alebo poškodený brzdový spínač - tento dôvod rozpoznáš podľa brzdových svetiel, ktoré nebudú svietiť. V prípade, že je brzdový spínač nefunkčný, potrebuje výmenu za nový. Jazdiť bez správneho osvetlenia je veľmi nebezpečné nielen pre posádku vozidla ale aj pre ostatných účastníkov na ceste.
  • Nedostačujúca kvalita paliva - kvalita dieselového paliva je zásadná pre správne fungovanie motora. Ak je palivo znečistené vodou alebo drobnými čiastočkami, môže to viesť k problémom so žhavením, spaľovaním, vstrekovaním alebo filtrovaním paliva.
  • Porucha elektroniky - poruchy zariadení elektroniky môžu byť spôsobené viacerými faktormi. Napríklad nesprávnym spojom, poškodeným káblom, chybne vykonanou výmenou, prehriatím, vlhkosťou alebo poruchou riadiacej jednotky.
  • Porucha senzorov - senzory zaznamenávajú rôzne parametre motora, ako napríklad teplotu, tlak, prúd, napätie, polohu, rýchlosť, zloženie zmesi a ďalšie. Tieto informácie sa potom odosielajú do riadiacej jednotky, ktorá na základe nich reguluje prevádzku motora. Ak sú senzory poškodené, znečistené, nesprávne kalibrované alebo nefunkčné, môžu poskytnúť skreslené alebo žiadne údaje.
  • Ďalšími dôvodmi za rozsvietenou kontrolkou môžu byť porucha motora, porucha palivového čerpadla, porucha vstrekovačov čerpadla, porucha v nastavovači množstva paliva.

skontrolka_zhavenia.png

Riešenia problému

Ak zistíš, že kontrolka žhavenia svieti, je dôležité podniknúť kroky na zistenie príčiny a vyriešenie problému. Najprv je dobré skontrolovať stav žhaviacich sviečok a ich pripojení. Ak sú v poriadku, mal by si sa pozrieť na ostatné časti systému žhavenia, ako je ovládací modul alebo relé.

Ak sa ukáže, že problém nie je so žhaviacimi sviečkami ani s inými súčasťami systému žhavenia, musíš dôvod hľadať inde.

Môže za tým byť napríklad dlhodobé tankovanie nekvalitného paliva alebo problémy s kompresiou. Pre vyriešenie dôvodu svietiacej kontrolky žhavenia je najlepším spôsobom navštíviť odborníka. V autoservise ti pomôžu identifikovať príčinu problému, prípadne vykonať potrebné opravy.

diagnostika_poruchy_zhavenia.png

Záver

Kontrolka žhavenia, ktorá svieti na palubovke, môže signalizovať rôzne problémy s autom. Od tých jednoduchých so žhavičmi až po závažnejšie problémy s motorom. Je dôležité túto situáciu neignorovať a podniknúť kroky na zistenie a riešenie problému.

Skorým diagnostikovaním a správnym riešením dôvodu rozsvietenia kontrolky sa tak vyhneš zložitejším opravám. Tie môžu byť veľakrát aj finančne náročnejšie.

Monika Lešňovská
Zdroj www.autoride.sk, www. renaultclub.cz, www.autotrip.cz, www.autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014