Trasie sa Vám za jazdy volant? Tieto komponenty sú najčastejším zdrojom problému.

Hoci roztrasený volant vo vyšších rýchlostiach poznáme najmä zo starších vozidiel overených časom, podobný problém sa nevyhýba ani moderným autám vplyvom rôznych mechanických poškodení.

Hoci roztrasený volant vo vyšších rýchlostiach poznáme najmä zo starších vozidiel overených časom, podobný problém sa nevyhýba ani moderným autám vplyvom rôznych mechanických poškodení. Nie je potrebné okamžite panikáriť, pretože aj takto citeľná a nepríjemná porucha môže mať vcelku jednoduché riešenie. V prvom rade je potrebné zistiť, kedy k nechcenému pohybu dochádza. Je veľký rozdiel ak sa trasenie volantu stupňuje s narastajúcou rýchlosťou vozidla, alebo k menu dochádza pri jeho spomaľovaní.

Volant sa trasie počas jazdy

Jednou z možných a hlavne najčastejšou príčinou je poškodený disk kolesa, prípadne pneumatika. Aj keď možno nemáte pocit, že by ste svojou jazdou mohli takéto niečo spôsobiť, na našich cestách posiatych výtlkmi, ktoré si často krát vyžadujú zručnosti profesionálneho jazdca slalomu je táto verzia najpravdepodobnejšia. Keďže sa jedná o volant, ktorý má na starosti ovládanie smeru predných kolies, skúšku správnosti identifikácie zdroja môžeme vykonať prehodením kolies medzi prednou a zadnou nápravou vozidla. Ak trasenie ustane, môžeme si byť istý, že jedna z pneumatík alebo disk (tento krát už na zadnej náprave) bude potrebovať opravu či dokonca celkovú výmenu. Ak ani napriek tomuto zisteniu nemáte pocit, že by bolo dané koleso nejakým spôsobom poškodené, netreba zabúdať ani na banality, akými sú: správne vyváženie kolesa, správny tlak v pneumatike, dostatočne dotiahnuté koleso a podobne.

Volant sa trasie počas brzdenia

Vznik takéhoto neprirodzeného pohybu volantu pri brzdení nám logicky napovedá, že by sme sa mali pri hľadaní zdroja problému sústrediť na komponenty brzdového systému. Zväčša sa jedná o opotrebené brzdové platničky, ktoré nás o svojej zúfalej situácii informujú aj nepríjemným škrípaním kovu o kov. Overenie či sa jedná o príčinu možno vykonať jednoducho a to výmenou platničiek. Pokiaľ ani tento zásah problém nevyriešil, je potrebné skontrolovať stav brzdových kotúčov. Ich časté prehrievanie môže viesť k postupnej deformácii, čo sa prejavuje citeľným chvením pri každom používaní bŕzd. Nemáte pocit, že by boli v minulosti vaše brzdy prehriate? Stačí jedna nevinná jazda z prudkého kopca so zaradeným neutrálom a problém môže byť na svete.

Ďalšie možné príčiny

V niektorých prípadoch nám ani jedna z uvedených skúšok s odhalením príčiny problému pomôcť nemusí. Zvlášť ak je k určeniu poškodeného komponentu potrebná hĺbková kontrola a v závislosti od zručnosti majiteľa vozidla potrebná návšteva odborného autoservisu. Množstvo podvozkových dielov, ktoré potrebujú pre zachovanie komfortu posádky vozidla fungovať ako dokonalý celok, môžu ukrývať jednu poškodenú časť, ktorá vplýva na celkové správanie vozidla na ceste. To znamená že trasenie volantu môžu spôsobiť rôzne silentbloky ale aj čapy, tlmiče, pružiny, poloosi alebo náboje kolies.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014