Spoločnosť s dlhoročnou históriou: Bosch razí cestu inovácie aj dnes

Spoločnosť Bosch vznikla v roku 1886 ako opravovňa elektrického vybavenia, no vďaka dvom vynálezom prerazila vo svete automobilov. Dnes je najväčším výrobcom automobilových dielov v Európe a jedným z najväčších na svete.

Spoločnosť Bosch vznikla v roku 1886 ako opravovňa elektrického vybavenia, no vďaka dvom vynálezom prerazila vo svete automobilov. Dnes je najväčším výrobcom automobilových dielov v Európe a jedným z najväčších na svete.


História spoločnosti sa začala písať koncom 19. storočia. Založil ju Robert Bosch v nemeckom Stuttgarte pod názvom, ktorý vám dnes pravdepodobne veľa nepovie. Začalo to ale túžbou byť sám sebe pánom, ktorej sa v tej dobe 25-ročný Robert Bosch chytil. Spočiatku bral každú prácu, ktorá sa naskytla - inštalovanie telefónnych systémov alebo elektrických zvoncov. Zlom prišiel až v momente, keď získal zmluvu na výrobu magnetu pre zapaľovacie systémy. Bosch existujúci dizajn vylepšil a vydláždil cestu pre jeho produkciu. Tento vynález bol jedným z dvoch veľkých objavov, ktoré jeho firmu dostali do sveta automobilov, no skutočný zlom prišiel o čosi neskôr, v roku 1902. Vtedy totiž inžinieri prišli s ešte lepším systémom magneto zapaľovanie so sviečkou. Až tento vynález spoločnosti umožnil dostať sa medzi jedných z najväčších dodávateľov automobilových súčiastok na svete.



Zaujímavosťou je, že na prelome 19. a 20. storočia bola spoločnosť Bosch jediným dodávateľom naozaj spoľahlivého zapaľovacieho systému. Spoľahlivosť zapaľovania dokázali v tých najtvrdších podmienkach, na pretekoch Gordon Bennett Cup, ktoré sa odohrávali v roku 1903 v Írsku.


Rozrastajúce sa portfólio

Od 20. a 30. rokov minulého storočia spoločnosť Bosch začala vyrábať stierače a dieselové vstrekovače. Medzi prvenstvá spoločnosti patrí napríklad výroba prvej vŕtačky, alebo autorádia. Medzi ďalšie významné vynálezy patrí lambda sonda v roku 1976, regulácia preklzovania v roku 1986, či xenónové svetlá pre automobily v roku 1991. Na prelome tisícročia spoločnosť prišla s priamym vstrekovaním. Po roku 2000 sa Bosch môže pýšiť vynálezom elektrickej hydraulickej brzdy, či digitálneho autorádia s diskovou jednotkou.


Automobilový priemysel

V roku 2019 automobilový sektor tvoril 60% príjmov spoločnosti, ktorá sa od svojich skromných počiatkov rozrástla do viacerých sektorov. Automobilová časť spoločnosti Bosch sa momentálne zameriava hlavne na vývoj systémov pohonu kolies pre spaľovacie motory, riadiace systémy, bezpečnostné systémy, či brzdové systémy. Zameriava sa však aj na vývoj komunikácie vozidlo-vozidlo alebo vozidlo infraštruktúra.



S príchodom modernej doby sa však spoločnosť začala uberať smerom elektrických vozidiel a autonómneho riadenia. Od roku 2018 vznikla divízia Powertrain Solutions, ktorá pracuje na nových systémoch pohonu bez ohľadu na to, či ide o klasické spaľovacie motory alebo elektromobily. Bosch sa však aj naďalej venuje výrobe širokého spektra dielov pre automobily.


Čo nájdete v ponuke Bosch:

- Brzdové systémy

- Benzínové vstrekovania

- Filtre

- Remene

- Rozvodové sady

- Alternátory

- Elektronické čidlá a sondy

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014