Rozsvietená kontrolka ABS - Na aký problém nás môže upozorňovať?

Kontrolka ABS (Anti-lock Braking System), známa tiež ako varovná kontrolka protiblokovacieho brzdového systému, je dôležitým upozornením na palubnej doske tvojho vozidla. Slúži ako systém včasného varovania. Upozorní ťa na možné problémy s funkciou ABS alebo jeho komponentami.

Ak kontrolka ABS svieti, je nevyhnutné venovať pozornosť možnému problému, ktorý stojí za rozsvietením. Môže to byť len bežné znečistenie senzoru, ale aj poškodenie kabeláže. Bližšie sa pozrieme, čo kontrolka ABS znamená a čo robiť, keď sa rozsvieti.

Systém ABS je užitočný pri intenzívnom brzdení

ABS v doslovnom preklade označuje systém pre antiblokovanie bŕzd. V praxi to znamená, že môže zabrániť šmyku a stabilizuje vozidlo.kontrolka_abs.pngTento elektronický asistent vylepší ovládateľnosť vozidla tým, že opakovane niekoľkokrát za sekundu uvoľňuje zablokované kolesá. To umožní, aby si pomocou volantu ovládal vozidlo. Bez tohto zásahu by sa kolesá pri šmyku zablokovali. To by viedlo k strate priľnavosti medzi pneumatikami a povrchom cesty. Potom by sa vozidlo len ťažko dalo ovládať. 

V skratke ABS funguje tak, že spínač na každom kolese vysiela momentálny stav riadiacej jednotke. Tá má za úlohu merať frekvenciu otáčok a kontrolu plynulej jazdy. Systém ABS sa aktivuje, ak riadiaca jednotka vyhodnotí riziko šmyku podľa zozbieraných údajov.abs_modul.pngAktiváciu ABS spoznáš jednoducho. Brzdový pedál sa počas zošliapnutia klepe. V tomto prípade sa netreba zľaknúť. Mal by si naďalej zošliapnuť pedál plnou silou a vozidlo smerovať požadovanou dráhou. Takto dosiahneš, že tento jazdný asistent si bude plniť svoju úlohu. 

Nespoliehaj sa na to, že brzdná dráha so zapnutým ABS bude kratšia. Tento systém sám o sebe neskracuje brzdnú dráhu, ale len zabraňuje šmýkaniu kolesa a maximalizuje brzdný účinok na náročnejšom povrchu. 

Správne fungujúci ABS ti pomôže pri jazde na snehu a zľadovatenom povrchu, pretože znižuje riziko šmyku. Nezabudni, že aj kvalitné zimné pneumatiky sú nevyhnutným pomocníkom pre bezpečnú jazdu. 

Význam kontrolky ABS

Ak sa kontrolka ABS rozsvieti počas jazdy alebo pri štarte motora, naznačuje možný problém so systémom ABS. Nemusí to nutne znamenať, že brzdy zlyhali, ale naznačuje, že ABS nefunguje správne.

snimac_abs.png

Prečo sa môže kontrolka ABS rozsvietiť:

  • Chybné snímače ABS - Tieto snímače monitorujú rýchlosť kolies a poskytujú dáta modulu ABS. Ak snímač zlyhá alebo sa zašpiní, môže to spustiť svietenie kontrolky ABS.
  • Problémy s modulom riadenia ABS - Jednotka ABS je mozgom systému, ktorý spracováva dáta zo snímačov a riadi brzdenie. Porucha v module môže spôsobiť rozsvietenie kontrolky pre systém antiblokovania bŕzd.
  • Elektrické problémy - Taktiež uvoľnené spoje alebo poškodené káble môžu rozsvietiť kontrolku. Problémom môže byť aj nefunkčný snímač tlaku.
  • Nedostatočné množstvo brzdovej kvapaliny môže ovplyvniť správnu funkciu systému ABS a spôsobiť rozsvietenie varovného svetla.

Mal by si vedieť: Aj keď ABS môže pomôcť vodičovi udržať kontrolu nad vozidlom, neznamená to, že by mal vodič ignorovať bezpečnú jazdnú techniku a primeranú rýchlosť.

abs_system.png

Čo robiť, keď sa rozsvieti kontrolka ABS

Ak sa kontrolka ABS rozsvieti počas jazdy, je dôležité zostať pokojným a podniknúť nasledujúce kroky:

  • Môžeš pokračovať v jazde - rozsvietenie kontrolky ABS nemusí znamenať, že tvoje brzdy zlyhali úplne. Jazdi však veľmi opatrne. Môžeš stále štandardne brzdiť, ale bez pomoci systému ABS.
  • Daj svoje vozidlo skontrolovať - kvalifikovaný odborník z autoservisu má vhodné vybavenie na zistenie problému. Vozidlo napojí na diagnostické zariadenie. Diagnostika odhalí, čo presne sa skrýva za rozsvietenou kontrolkou ABS.

kontrolka_abs_na_palubovke.png

Záver

Pamätaj, že kontrolka ABS je varovným indikátorom, ktorý je navrhnutým tak, aby ťa upozornil na možné problémy systému antiblokovania bŕzd. Porozumenie jeho významu a prijatie vhodných opatrení v prípade poruchy ti umožní bezpečné a správne fungovanie brzdového systému vo vozidle.

Monika Lešňovská
Zdroj www.autoride.sk, www.portalridice.cz, www.cbac.com
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014