Prvé digitálne TEČ sú v testovaní. Aké sú ich výhody/nevýhody a budú mať úspech?

Do režimu testovania sa nedávno dostali prvé tabuľky s evidenčným číslom, ktoré sú plne digitálne. Majú však budúcnosť?

Evidenčné číslo patrí k neodmysliteľnej súčasti vozidla schváleného pre bezpečnú prevádzku na pozemných komunikáciách. Niekto si však asi povedal, že tento roky zabehnutý a dobre fungujúci systém je potrebné modernizovať tak, aby držal krok s rýchlo napredujúcim vývojom moderných technológií. Do režimu testovania sa preto nedávno dostali prvé tabuľky s evidenčným číslom, ktoré sú plne digitálne. Medzi ich primárne výhody by malo patriť zvýšenie bezpečnosti na cestách, či rýchlejšie dopadnutie páchateľa v prípade odcudzenia vozidla. Je tomu ale skutočne tak?


Výhody digitálnych TEČ

Hlavnou doménou plne digitálnych tabuliek s evidenčným číslom, je možnosť diaľkovej zmeny farby v prípade, ak sa začne vozidlo považovať za nebezpečné, prípadne inak nespôsobilé na prevádzku. To znamená, že v prípade prepadnutia technickej alebo emisnej kontroly, povinného zmluvného poistenia či odcudzenia sa farba tabuľky automaticky zmení, čím upozorní svoje okolie a políciu na vzniknutý problém. V prípade krádeže by mala byť bonusovou výhodou prítomnosť GPS lokátora, vďaka ktorému možno vozidlo rýchlo vypátrať.



Nevýhody digitálnych TEČ

To čo sa na jednej strane môže javiť ako výhoda, na strane druhej nie je príliš lákavé. Zvýšenie bezpečnosti na cestách je síce fajn, no či je zrovna potrebné poukazovať na seba ako na vraha v prípade pozabudnutia na zaplatenie poistného… Navyše neustále sledovanie pohybu vozidla cez GPS si tiež nevyslúžilo ovácie verejnosti a o 180° otočil ich prvotný záujem zverejnený predbežný cenník.


Poplatok za digitálnu TEČ

Aktuálna cena tabuliek s evidenčným číslom je u nás 33€ za kus. Za moderné výdobytky doby sa ale platí a v tomto prípade vôbec nie málo. Podľa prvotných odhadov testujúcich krajín USA by mala stáť jedna tabuľka 899 dolárov, prípadne je možná mesačná paušálna platba v rozmedzí 20 – 25 dolárov.



Bude mať digitálnu TEČ úspech?

Pravdepodobne nie. Najväčšia výhoda ktorú totiž prináša je GPS lokátor využiteľný v prípade krádeže. Tie sa však dajú bežne zakúpiť, umiestniť na tajné miesto a už vôbec nestoja 900 dolárov. Navyše zlodejovi ktorý o ňom vie, nikto nezabráni celú tabuľku z auta odstrániť a zahodiť do najbližšieho poľa. Nehovoriac o rôznych prešpekulovaných systémoch. V dnešnej dobe plnej vynaliezavých ľudí nebude trvať dlho a zaručene sa objavia prvé prípady pozmeňovania registračných čísel či vypínanie zmeny farby v prípade vzniknutia akéhokoľvek problému.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014