Ako vymeniť pružiny na aute?

Môžete byť aj vlastníkom jedného z áut s najpohodlnejšími sedadlami na svete, no v prípade poškodenia pruženia sa dokonalý komfort stáva minulosťou.

Slovom komfort možno definovať úroveň dosiahnutého pohodlia posádky v kabíne idúceho vozidla. Okrem rôznych príplatkových prvkov výbavy naň vplývajú najmä vibrácie a hluk z vonkajšieho prostredia alebo ten vznikajúci prácou motora či podvozku. Koniec koncov je pre jeho maximálne zachovanie potrebné udržiavať základné komponenty v dobrej kondícii. Jednou z tých dôležitejších častí pre maximalizovanie pohodlia za volantom je systém pruženia. Môžete byť aj vlastníkom jedného z áut s najpohodlnejšími sedadlami na svete, no v prípade poškodenia pruženia sa dokonalý komfort stáva minulosťou.

Pružina podvozku

Oceľové, vinuté pružiny sú aktuálne najpoužívanejším prvkom pruženia v automobiloch celosvetovo. Spoločne s tlmičmi kolies sa starajú o zamedzenie prenosu vibrácií a nárazov z vozovky na vozidlo. Zatiaľ čo tlmiče pruženia absorbujú nárazy, pružiny dopomáhajú k stabilite vozidla pri ich práci. Hoci ich prácu bežne nepociťujeme, stačí sa zahľadieť na spodnú časť vozidla pred nami. Zatiaľ čo karoséria si takmer bez pohybu lieta vzduchom, podvozok je neustále v pohybe a snaží sa zabrániť prenosu nerovností kolies na karosériu. Tak ako pri každom inom namáhanom komponente, aj neustála práca podvozkových častí si časom vyžiada svoju daň. Akým spôsobom možno odhaliť poškodenie vinutých pružín?

Poškodenie pružiny podvozku

Asi nie je nutné konkretizovať, akým spôsobom vplývajú naše slovenské cesty na diely podvozku. Preto je potrebná ich pravidelná a dôkladná kontrola. Tá by mala byť v prvom rade vizuálna, nakoľko už fatálne poškodenú pružinu (prasknutím) možno vidieť voľným okom. Rovnako možno spozorovať aj mierny náklon karosérie vozidla na jednu stranu. Pre poškodenie pružiny na prednej náprave je tiež charakteristickým hlasné praskanie pri otáčaní volantom. Ale čo v prípade, ak pružina nie je na dva kusy, no chceme skontrolovať jej stav? Skúšku opotrebenia možno vykonať opakovaný stláčaním prednej a zadnej časti vozidla k zemi. Atypické správanie podvozku nám môže čo to napovedať. K ďalším častým príznakom poškodenia niektorého z dielov podvozku môžu byť aj nerovnomerne zjazdné pneumatiky.

Výmena poškodených pružín

Aj keď mnohí ľudia výmenu oslabenej pružiny nepovažujú za potrebnú, opak je pravdou. Vinuté pružiny majú veľký vplyv na celkové rozloženie hmotnosti vozidla a tým pádom aj na jeho ovládateľnosť a brzdenie. Poškodená pružina tak nemusí spôsobovať diskomfort iba formou hluku, ale môže vážne ovplyvňovať celkovú bezpečnosť posádky vozidla.


Ak potrebuješ podvozkové pružiny pre tvoje auto objednáš si ich TU . Chceš si overiť správnosť dielov? Nachystaj si VIN číslo a zavolaj nám na infolinku 043 222 02 02. Radi ti poradíme.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014