Ako funguje spojka na aute?

Vplyvom času a množstva najazdených kilometrov dochádza k zníženiu potrebného trenia medzi spojkovou lamelou a zotrvačníkom. Takýto jav nazývame preklzávanie spojky. Ako sa môže preklzávanie prejavovať a čo môže byť jeho príčinou?

Funkcia spojky vo vozidle by mala byť minimálne teoreticky známa každému majiteľovi motorového vozidla. Jej hlavnou úlohou je pravidelné zapájanie a odpájanie motora od prevodovky v čase, keď je potrebná zmena rýchlostného / prevodového stupňa. V dnešnej dobe patria k najpoužívanejším takzvané trecie spojky, pri ktorých je už podľa názvu jasné, že krútiaci moment prenášajú pomocou trecej sily. Vplyvom času a množstva najazdených kilometrov dochádza k zníženiu potrebného trenia medzi spojkovou lamelou a zotrvačníkom. Takýto jav nazývame preklzávanie spojky. Ako sa môže preklzávanie prejavovať a čo môže byť jeho príčinou?

Hlavné príčiny preklzávania spojky:

Ako to už pri technicky zložitejších a najmä často namáhaných komponentoch býva, v závislosti od preferovaného štýlu jazdy na seba poškodenie nemusí nechať dlho čakať. Pocit nie správne fungujúcej spojky možno pocítiť napríklad pri kúpe jazdeného vozidla. Bývalý majiteľ sa možno o dané vozidlo dôkladne nestaral, prípadne pred predajom už do vozidla nechcel investovať ďalšie peniaze. Vo väčšine prípadov sa jedná práve o spomínané preklzávanie spojky, ktoré nemusí byť zapríčinené výhradne opotrebením trecieho obloženia. Táto príčina je však najpravdepodobnejšia. Okrem toho môže problémy spôsobovať znečistenie trecieho obloženia a to najmä olejom či inou mastnotou. Vylúčené nie je ani poškodenie membránovej pružiny, mechanizmu kompenzácie opotrebenia alebo inej mechanickej časti.

Príznaky nesprávne fungujúcej spojky:

Spojka sa vyznačuje množstvom príznakov, ktoré nám napovedajú, že sa pomaly ale isto blíži čas výmeny. Postupnú stratu trecej sily možno zaevidovať v zmene správania spojkového pedálu. Ak je pri rozbiehaní vozidla potrebné takmer úplne uvoľniť pedál k dosiahnutiu záberu, bolo by nanajvýš vhodné zveriť auto servisu pre dôkladnejšiu kontrolu stavu. Opotrebená spojka má tiež negatívy vplyv na výkon vozidla. Takúto stratu výkonu možno pociťovať pri preraďovaní rýchlostí, kedy môže dokonca začať vozidlom nekontrolovateľne trhať. Ďalšími prejavmi spojky smerujúcej do hrobu môžu byť výrazný hluk pri zatlačení pedálu a dokonca aj nepríjemný zápach, akoby sa niečo pálilo.

Životnosť spojky:

Či už jazdíte so svojim vozidlom štýlom cestného piráta alebo úsporného šoféra v každom smere, k opotrebeniu a následnému nevyhnutnému preklzávaniu spojky skôr či neskôr aj tak dôjde. Jedná sa o spotrebný diel, ktorý aj napriek tomu že je neustále namáhaný, zvládne priemerne 100 000 až 150 000 kilometrov. Zabúdať netreba ani na fakt, že pri výmene spojky je odporúčané vymeniť celú sadu naraz.



Pociťuješ na tvojom vozidle podobné príznaky? Kontaktuj nás na infolinke 043 222 02 02 a pomôžeme ti s výberom vhodnej spojkovej sady pre tvoje vozidlo.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014