Pískajú vám brzdy? Tu sú najčastejšie príčiny

Neprirodzené zvuky netreba ignorovať a v prípade poškodenia je potrebné čo najskôr ich odstrániť

Brzdy sú najhlavnejšou zložkou bezpečnostnej výbavy vo vozidle. Aj keď ide možno len o drobnosti, ich neprirodzené zvuky netreba ignorovať a v prípade poškodenia je potrebné čo najskôr ich odstrániť.

 

Opotrebované brzdové komponenty:

Najčastejšou príčinou pískania bŕzd je práve ich opotrebenie. Nepríjemný zvuk napovedá, že sa pri brzdení dotýkajú dva materiály, ktoré by sa za bežných okolností dotýkať nemali. Môžu to byť samotné platničky opotrebené „na doraz“ ale taktiež poškodený brzdový kotúč. V tomto prípade je vizuálna kontrola komponentov a ich následná výmena neodkladnou záležitosťou.

Nekvalitné brzdové komponenty:

V ojedinelých prípadoch sa môže jednať o nekvalitne vyrobené diely bŕzd. V brzdových platničkách sa môžu nachádzať väčšie kusy kovu, ktoré nie len vydávajú pri brzdení nepríjemný zvuk, ale taktiež poškodzujú brzdový kotúč.

Znečistené brzdy:

V prípade, že sa medzi brzdový kotúč a platničku dostanú nečistoty, môžu okrem neprirodzeného zvuku spôsobiť aj nižšiu brzdnú silu. V tomto prípade je potrebné brzdové komponenty vyčistiť. Účinné čističe bŕzd 1+1 zdarma nájdeš TU.

Pohyblivé súčasti bŕzd:

Pohyblivé súčasti môžu byť nedostatočne premazané, čo spôsobuje ich ťažký chod a vŕzganie / pískanie. Tento problém väčšinou nastáva, keď sa s vozidlom dlhšiu dobu nejazdilo. Rovnako je potrebné vizuálne diely skontrolovať a dodatočne ich premazať, aby neprišlo k ich úplnému zadretiu.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014