Pár jednoduchých tipov, ako pripraviť auto na letnú sezónu

Pripraviť si auto na leto je dôležitý krok pri údržbe vozidla, ktorý by si nemal podceňovať.

S príchodom teplejších dní sa menia aj podmienky na cestách, a preto je potrebné zabezpečiť ho tak, aby bolo pripravené na letné jazdy.

Tu je pár tipov, na čo by si nemal zabudnúť:

Vyčisti klimatizáciu

Nie je nad ten skvelý pocit, keď sa cez horúci letný deň môžeš príjemne osviežiť chladným vánkom z klimatizácie auta. Avšak pred tým, ako sa budeš chcieť trošku schladiť, je dôležité zabezpečiť, že je tvoja klimatizácia v dobrom stave a hlavne čistá. Čistenie klimatizácie v aute pred letom je dôležitým krokom, ktorý zabezpečuje efektívne chladenie, zdravý vzduch a predchádza nepríjemným zápachom.

Pravidelné čistenie klimatizácie v aute je nevyhnutné, pretože sa v nej časom môžu hromadiť nečistoty, prach, plesne a baktérie. Tieto nečistoty môžu škodlivo pôsobiť na tvoje zdravie a tiež znížiť výkon klimatizácie.

čistenie_klimatizácie.jpg

Preto je dôležité vykonať niekoľko jednoduchých krokov na čistenie a údržbu.

  • Prvým krokom je vymeniť kabínový filter. Odstránením a výmenou tohto filtra sa odstráni väčšina nečistôt a prachu, ktoré sa nahromadili v systéme. Mnoho výrobcov odporúča meniť filter raz ročne, alebo po prejdení určitej vzdialenosti.
  • Ďalším krokom je použitie čistiaceho spreja na klimatizáciu. Tieto spreje sú navrhnuté tak, aby zabíjali baktérie a plesne a zanechávali príjemnú vôňu. Postupujte podľa pokynov na obale a aplikujte sprej do vnútra klimatizačného systému podľa odporúčaní výrobcu.
  • Po aplikácii dezinfekčného spreja je dobré nechať klimatizáciu pracovať na maximálnej intenzite po dobu pár minút. To pomôže rozptýliť prostriedok a zabezpečiť jeho rovnomerné rozloženie po celej sústave.
  • Vyčisti výparník klimatizácie. Vlhkosť, nečistoty a teplotné výkyvy sú ideálne podmienky pre vznik mikroorganizmov, plesní, baktérií a vírusov v systéme klimatizácie. Ak aj necítiš žiadne nepríjemné pachy, mikroorganizmy, ktoré spôsobujú alergie sa šíria veľmi rýchlo.
  • Aby bola klíma v tvojom aute “zdravá”, je potrebné, aby si odstránil baktérie, plesne, vírusy, prach a nečistoty, ktoré sa postupne hromadia na výparníku klimatizácie. Odporúčame ho vyčistiť minimálne 1 x ročne. Okrem škodlivého vzduchu nemusí tiež tvoja klimatizácia fungovať správne. Zhorší sa kvalita vzduchu, zoslabne chladiaci účinok a môže sa zdvihnúť spotreba paliva. Dokonca môže dôjsť k poškodeniu klimatizačnej jednotky. Tomuto vývoju však môžeš zabrániť. PRO-TEC prináša rad produktov, ktoré sú určené špeciálne pre údržbu klimatizačného systému. Odporúča sa pravidelné používanie, aby sa od začiatku zabránilo rozvoju choroboplodných zárodkov, baktérií...
  • Okrem toho je tiež dôležité pravidelne čistiť výstupné otvory klimatizácie vo vozidle. Použi stierku alebo jemný štetec na odstránenie prachu a nečistôt z týchto otvorov

Skontroluj chladenie

Letné mesiace prinesú aj vysoké teploty, a preto je nevyhnutné skontrolovať stav chladiaceho systému. Ide totižto o jednu z najdôležitejších súčastí motora a ak dôjde k jeho poškodeniu, môže spôsobiť mimoriadne nákladnú opravu. 

Preto nezabudni skontrolovať:

  • Chladič: Najprv ho skontroluj vizuálne, či sú v poriadku upevňovacie skrutky, spony, objímky či iné úchyty. Dôležitý je aj prívod prúdiaceho vzduchu, preto odstráň všetky nečistoty z jeho prednej časti.
  • Hadice: Rovnako dôležité je skontrolovať aj vizuálny stav hadíc a spojov. Uisti sa, že nedochádza k žiadnemu úniku chladiacej kvapaliny. Akákoľvek vydutá, alebo poškodená hadica môže obmedziť prietok kvapaliny a môže dôjsť k prehrievaniu motora.
  • Chladiacu kvapalinu: Jej úlohou je odvádzanie tepla od pracovného priestoru motora. Preto je dôležité mať jej vždy dostatok. Ak dôjde k jej klesnutiu v chladiacom systéme, začne nesprávne cirkulovať a stratí sa tlak v chladiacom systéme.
  • Ventilátor: Opäť je potrebná vizuálna kontrola, či nedošlo k poškodeniu. Pootoč ním, či sa neotáča príliš voľne, prípadne či nie je jeho pohyb vychýlený z osi alebo inak neprirodzený. Ak áno je čas na výmenu. Taktiež je dobré skontrolovať ho, či sa zapína v správnom čase pri zohriatom motore.
  • Termostat: Je jedna z najčastejších príčin porúch chladiaceho systému. Ak dôjde k jeho zaseknutiu, chladiaca kvapalina koluje v menšom okruhu a dochádza k prehrievaniu. Horná hadica chladiča musí byť chladnejšia (síce teplá na dotyk, ale nikdy nie horúca) až do doby, kým sa motor úplne zahreje. Po otvorení termostatu by sa mala zahriať viac. Diel je samozrejme možné vymontovať a skontrolovať, no väčšinou je jednoduchšie ho rovno vymeniť.

chladiaci_system.jpg

Prepláchni olejový systém

Motorový olej sa tiež podieľa na chladení častí motora. Absorbuje teplo, ktoré sa generuje v dôsledku spaľovania paliva a prenáša ho do chladiča oleja, kde sa teplo rozptyľuje. Tým sa udržiava optimálna teplota motora a zabraňuje sa tak prehrievaniu. Usadeniny a nečistoty môžeš efektívne odstrániť z benzínového, dieslového a tiež motora na bionaftu s Engine flush čističom. Stačí ho len pridať do starého oleja, nechať bežať motor na voľnobehu 15 min a vymeniť starý olej a olejový filter. Vďaka špeciálnym anitrecím zložkám obsiahnutým v prípravku ochrániš svoj motor ešte viac.

Vyčisti DPF filter efektívnejšie

Ak jazdíš krátke trasy po meste, tvoj DPF filter nemá moc času na to, aby sa dostatočne a efektívne vyčistil. Preto ak sa chystáš na dlhšiu cestu autom, pred natankovaním pridaj produkt DPF super clean do nádrže.

Je to vysokovýkonný čistič filtra pevných častíc, používa sa ako pomoc pri regenerácii systému filtra pevných častíc. Zaisťuje výkonné čistenie filtra (DPF/FAP) počas jazdy, zvyšuje teplotu výfukových plynov vo filtri pevných častíc pričom dochádza k spaľovaniu pevných častíc. Žiadna montáž a demontáž, žiadne státie počas čistenia, žiadne problémy a ani žiadne formovanie druhotných emisií.

kontrolka_dpf.jpg

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014