Nové alebo staré auto? Ktoré z nich je výhodnejšie na kúpu a údržbu?

Oplatí sa v dnešnej dobe vôbec čo i len pomýšľať nad kúpou vozidla z prelomu tisícročia a používať ho ako svojho každodenného pomocníka? Alebo je lepšie našetriť si určitú sumu peňazí a kúpiť niečo novšie.

Téma takmer staršia, ako autá samotné. Oplatí sa v dnešnej dobe vôbec, čo i len pomýšľať nad kúpou vozidla z prelomu tisícročia a používať ho ako svojho každodenného pomocníka? Alebo je lepšie našetriť si určitú sumu peňazí a kúpiť niečo novšie. Rovnako, ako pri všetkom okolo nás, rozhodujú priority a požiadavky daného človeka. Niekomu vyhovujú nízke prevádzkové náklady, iný nemá problém si za ne priplatiť a naplno využívať moderné prvky výbavy. Aké výhody a nevýhody so sebou prináša kúpa starého a aké nového vozidla?

Nákupná cena

Práve cena je faktor, ktorý pri výbere vozidla zohráva najväčšiu úlohu. Nie každého finančná situácia je vhodná na kúpu nového, alebo len

minimálne jazdeného auta. Platí to však aj v opačných prípadoch a ak niekto, kto možno aj má daný objem peňazí no vozidlo nepatrí k jeho životným prioritám, siaha po niečom staršom. To znamená, že suma, ktorú ste ochotný za vozidlo uhradiť, by mala priamo úmerná schopnosti a možnostiam jeho využívania.


Prevádzkové náklady

Výška prevádzkových nákladov nie je určovaná iba priemernou spotrebou paliva. Spadajú do nej tiež servisné náklady. Hoci na starších vozidlách je potrebné vykonávať rôzne servisné úkony častejšie, sú výrazne lacnejšie ako opravy nových áut. Obrazne povedané – autá z rokov 90-tych sú vybavené motorom a volantom a podľa mnohých zainteresovaných ich možno opraviť jedným skrutkovačom a kladivom, zatiaľ čo tie moderné sú skrz na skrz prepchaté rôznymi senzormi a snímačmi, ktoré každú chvíľu oznamujú výkyvy z normálneho chodu. V skratke, tento druh nákladov sa tvári ako remíza. Buď je častejší a lacnejší, alebo menej častý, no za to výrazne finančne náročnejší.


Komfort

Úroveň výbavy a rôznych doplnkov spríjemňujúcich čas strávený za volantom je veľkou doménou moderných vozidiel. Tým nechceme

povedať, že v starších autách sa jazdí zle, no predsa len sa na vyhrievané, masážne sedadlá, vyhrievaný multifunkčný volant, špičkové audio alebo cúvacie senzory z každej strany zatiaľ nikto nesťažoval. Navyše v dobe internetu prichádzajú rôzne spoločnosti neustále s

inováciami pre zlepšenie spojenia vozidla so šoférom, či rôznymi službami priamo za jazdy. Za všetko spomeňme GPS vyhľadávanie ideálnej trasy podľa dopravnej situácie pred nami.


Bezpečnosť

Sekciu bezpečnosť by bolo možné zahrnúť ku komfortu, no ideálnejšie bude venovať sa jej zvlášť. Rôzne bezpečnostné prvky sa totiž postupom času stávajú povinnou výbavou každého vozidla vychádzajúceho z továrne. Ešte nedávno množstvo z nich neobsahovalo ani bezpečnostné pásy a dnes si jazdu bez upozorňovania na ich použitie ani nedokážeme predstaviť. Nekončí to ale len výbavou interiéru. Zloženie karosérie, materiály použité na jej výrobu, brzdové a podvozkové komponenty, senzory monitorujúce okolie, ktoré nás v predstihu upozornia na krízovú situáciu a mnoho ďalšieho. To všetko podstupuje neustály vývoj pre zvýšenie bezpečnosti na cestách a hoci si možno staršie vozidlo upraviť podľa svojich predstáv, bezpečnosťou sa k novému zďaleka nepriblíži. Netreba tiež zabúdať na fakt, že čím viac systémov vozidlo obsahuje, tým viac potenciálnych porúch môže vzniknúť.


Potenciál vozidla

Na záver podstatný bod, ktorý nahráva viac starším autám. Niektoré z nich sa postupom času radia k vzácnym a ich hodnota po dlhom úpadku začína narastať. V niektorých prípadoch môže ísť o limitovaný počet vyrobených kusov, v iných zasa o neskoršie spopularizovanie, napríklad prostredníctvom filmu. Každopádne nech sa jedná o akékoľvek vozidlo časov minulých, na svete sa určite nájde niekto, kto ho vďaka svojim spomienkam na mladosť dokáže oceniť. Rozhodujúcim už je len stav samotného kúsku. Kúpa nového vozidla je podľa mnohých veľkou investíciou už na začiatku. Ich slovami povedané: už len po výjazde niekoľkých metrov zo showroomu stratí 20% svojej hodnoty. Aj tu však platí že jedinečné modely na hodnote určite nestratia.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014