Intervaly výmeny dôležitých komponentov

Odporúčaný interval výmeny chladiacej kvapaliny je...


Nezabúdate na pravidelný servis a výmenu komponentov potrebných pre správny chod motora? Pri nových vozidlách je potrebné overiť si interval výmeny jednotlivých častí a pri kúpe jazdeného vozidla to pre istotu urob hneď. Nie je isté, že poskytnuté informácie o poslednej výmene sú pravdivé. Kedy je však potrebné vymeniť olej, filtre či rozvody?



MOTOROVÝ OLEJ

Ide o jednu z najdôležitejších prevádzkových kvapalín, potrebnú pre správny a hladký chod motora. Nefunguje iba ako mazivo pre mechanické časti, ale taktiež zabraňuje korózii a slúži ako chladiaca kvapalina. Priemerný interval jeho výmeny je 12 000 - 15 000 kilometrov pri minerálnych olejoch a 15 000 až 17 000 pri olejoch syntetických. Pri novších vozidlách výrobcovia udávajú interval aj na 30 000 km. Vtedy je však potrebné používať motorový olej s predĺženou životnosťou (LongLife).



VZDUCHOVÝ FILTER

Vzduchový filter slúži na čistenie vzduchu v sacom potrubí pred tým, ako je tento vzduch vháňaný do spaľovacieho priestoru motora. Zanesený filter môže spôsobovať nedostatkom vzduchu pre správny chod motora zvýšenie spotreby paliva a zároveň zníženie jeho výkonu. Všeobecný interval pre výmenu filtra je približne 30 000 kilometrov, no samozrejme je potrebné z času na čas vizuálne skontrolovať či nie je zanesený alebo inak poškodený. V prípade pretrhnutia filtru sa do spaľovacieho priestoru motora dostávajú veľké kusy nečistôt a to môže mať za následok jeho poškodenie.


PALIVOVÝ FILTER

Palivový filter, ako už názov napovedá, slúži na filtráciu paliva na ceste z nádrže k motoru. Zadrží tak nečistoty, hrdzu, usadeniny z nádrže, ale aj vodu, ktorá môže spôsobiť koróziu v motorovej časti. Presný interval výmeny palivového filtru sa neudáva. Veľký vplyv na jeho životnosť má najmä spôsob jazdy, druh paliva a interval tankovania. Čím viac jazdíte na rezerve, tým viac usadenín z palivovej nádrže sa dostáva do filtru, čo pochopiteľne vedie k jeho rýchlejšiemu zaneseniu.


CHLADIACA KVAPALINA

Chladiaca kvapalina je neoddeliteľnou súčasťou pre správny chod motora. Jej najdôležitejšou úlohou je odvádzanie tepla od bloku motora do chladiča. Aby túto funkciu plnila správne, musí mať dostatočne nízky bod mrazu a obsahovať aditíva, ktoré dokážu ochrániť kovové časti pred koróziou a gumové časti pred vysušením a popraskaním. Odporúčaný interval výmeny chladiacej kvapaliny je každé 2 roky a to z dôvodu postupného odparovania jej prísad.


ROZVODOVÁ SADA

Rozvody všeobecne slúžia pre správne načasovanie všetkých mechanických operácii agregátu. Pretrhnutie remeňa vedie k fatálnemu poškodeniu motora. Stretnú sa piesty s ventilmi a poškodenie môže byť rôzne: od menej závažného, keď dôjde len k ohnutiu nasávacích a výfukových ventilov, až po ďaleko vážnejšie, kedy sa zlomí vačkový hriadeľ, prípadne všetky ventily. Dokonca sa môže poškodiť aj blok motora, ohnúť ojnica alebo kľukový hriadeľ. Interval výmeny remeňových rozvodov sa udávajú podľa typu motora. Zvyčajne je to 60 000 km až 210 000km. Reťazový rozvod, u väčšiny považovaný za bez údržbový a doživotný diel, sa časom roztiahne. Sprievodným znakom je jeho "zvonenie" a ignoráciou tohto problému môže prísť až k jeho preskočeniu. Pre každý prípad by sa mal aj reťazový rozvod vymeniť každých 200 000km. Pri remeňovom rozvode však netreba zabúdať ani na vodiace a napínacie kladky či vodné čerpadlo.



BRZDOVÁ KVAPALINA

Brzdová kvapalina prenáša tlak z brzdového pedálu na samotné komponenty bŕzd. Jedná sa o hlavný bezpečnostný prvok vo vozidle, preto netreba ich správnu funkčnosť podceňovať. Kvapalina v brzdovom systéme obsahuje vodu, ktorá sa pri dynamickej jazde alebo jazde v teréne môže dostať až do bodu varu, kedy brzdy strácajú svoju účinnosť. Výmena brzdovej kvapaliny sa odporúča minimálne raz za 2 roky. Jej kvalitu a dostatok však treba neustále kontrolovať.



V našej ponuke nájdete taktiež aj rozvodové sady, vyskúšajte si vyhľadať na svoje vozidlo:

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014