Extrémne horúčavy potrápia vaše auto. Ako ho však ochrániť?

Leto je v plnom prúde, čo znamená intenzívne slnečné žiarenie a hlavne extrémne horúčavy. Tie sú nepríjemné nielen pre nás, ale trpí aj vaše auto.

Ochrana auta pred priamym letným slnkom by sa dala zhrnúť do dvoch kategórií. Tou prvou je samotná ochrana interiéru a ubezpečenie sa, aby ste hneď po nastúpení "neodpadli". Do druhej kategórie by sme zaradili ochranu exteriéru vášho auta. Nasledujúce tipy vám pomôžu v tom, aby bola vaša jazda čo najpohodlnejšia a aby bolo o vaše auto dobre postarané aj v lete.


Ako chrániť interiér vozidla pred teplom?

Ako už bolo spomenuté, teploty v aute počas dňa vám niekedy vedia "dať poriadnu facku". Počas horúčav sa z áut stávajú skleníky, v ktorých teploty stúpajú niekoľko desiatok stupňov nad vonkajšie teploty. O koľko stupňov viac v aute bude, závisí od rôznych faktorov. Ak ste zaparkovali na priamom slnku, teplota vo vnútri vozidla môže stúpať každú minútu o jeden stupeň. Lenže prečo je to tak? Vozidlá absorbujú a udržiavajú teplo kvôli oknám. Cez tie sa dostávajú slnečné lúče dovnútra a zahrievajú palubovú dosku, či sedadlá. Tie následne vyžarujú teplo, ktoré sa tak v aute postupne zbiera. Zatvorené okná zabraňujú prúdeniu čerstvého vzduchu, ktorý by ochladil interiér auta. Ako teda zabrániť vysokým teplotám vo vnútri vozidla?


Parkujte v tieni

Začnime tým najjednoduchším a najpraktickejším riešením. Nechať svoje auto v tieni počas horúcich letných dní sa považuje za mimoriadne efektívne riešenie, ak nechcete nastúpiť do sauny. Tí, ktorí majú garáž, majú v tomto prípade vyhraté. Ak ale nemáte takýto luxus, je lepšie postaviť auto k slnku kolmo zadnou časťou.


Zakryte okná slnečnou clonou, uterákom alebo dekou

Ak prekryjete sklá, slnečné lúče sa nedostanú dovnútra, čo znamená nižšie teploty. Na čelné a zadné sklo môžete použiť aj špeciálne slnečné clony, ktoré efektívne odrážajú slnečné lúče a zabraňujú prehrievaniu vozidla. Špeciálne tienidlá môžete nájsť aj na bočné sklá. Len pre zaujímavosť, napríklad UV tienidlá dokážu odraziť až 99% ultrafialových lúčov.


Naše tipy: https://www.autodielygafa.sk/products/4cars-clona-tepelna-predna-145x70cm-1996448

https://www.autodielygafa.sk/products/4cars-clona-bocneho-okna-35x45-cm-1996497

https://www.autodielygafa.sk/products/4cars-tepelna-clona-elastic-mala-142x67cm-1996618


Brenda Slaby: Svého času nejvíce nenáviděná matka, která nechala svou dceru  zemřít v rozpáleném autě - Expres FM


Okná nechajte jemne pootvorené

Rada, ktorá si isto vyslúži nejedno pozdvihnuté obočie. Pootvorenie bočných okien pomôže lepšej cirkulácii vzduchu, tým pádom ostane interiér vozidla o niečo chladnejší. Odporúčame tento tip praktizovať len v prípadoch, kedy máte istotu, že je vaše auto v bezpečí a v prípade búrky alebo dažďa viete okná rýchlo zatvoriť.


Prehoďte deku cez sedadlá

Tento bod ocenia najmä majitelia áut s koženými sedadlami, ktoré vedia byť počas letných mesiacov naozaj horúce. V tomto prípade stačí, ak cez ne prehodíte deku. Dusno v aute to síce nevyrieši (ak to nespojíte s inými tipmi), no sedadlá, na ktorých sa dá sedieť, prispejú k celkovému pohodliu z jazdy.


Otočte volant hore nohami

Ak chcete predísť horúcemu volantu jednoducho ho otočte hore nohami. Slnko vám tak zahreje iba jeho spodnú časť.


Nepúšťajte klimatizáciu hneď naplno

Tak ako sa interiér vášho vozidla pomaly zahrieval musí sa aj pomaly ochladiť. Preto po naštartovaní auta nechajte najskôr interiér poriadne vyvetrať a až po pár prejdených kilometroch zapnite klimatizáciu. Interiér vášho auta a hlavne plastové časti sa vám odvďačia dlhšou životnosťou.


Batéria trpí v lete viac ako v zime

Batéria vášho auta znáša vysoké teploty o dosť horšie ako tie nízke. Vysoké teploty spôsobujú odparovanie kvapaliny v batérii, čo následne vedie ku korózii na termináloch a závitoch. Preto vždy vyčistite akékoľvek náznaky korózie a uistite sa, že závity sú pevne pritiahnuté.


Ako ochrániť exteriér vozidla?

Teplom trpí počas leta nielen interiér, ale aj exteriér vozidla. V tomto prípade opäť platí snažiť sa čo najčastejšie parkovať v tieni, no čo ak nie je táto možnosť k dispozícii?


Pravidelne vozidlo umývajte

Slnko dáva zabrať exteriéru vozidla, čo môže spôsobiť popraskanie laku, alebo vyblednutie farieb. Pravidelné a častejšie umývanie auta počas letných mesiacov nielen odstraňuje špinu, ale aj zabraňuje starnutiu karosérie.


Magtrol (India) car-motors


Navoskujte karosériu

Vrstva vosku pomáha blokovať ultrafialové lúče a chráni lak. Počas leta sa preto odporúča aspoň raz za čas vozidlo navoskovať. Odrážanie UV lúčov, namiesto ich pohlcovania pomáha udržiavať karosériu vozidla o čosi chladnejšiu.


Skontrolujte tlak v pneumatikách

Slnečné lúče a rozhorúčený asfalt ovplyvňujú aj vaše pneumatiky, obzvlášť ak majú nižší tlak. To môže viesť k defektu. Aj kvalitné pneumatiky časom strácajú tlak, preto je dobré ich stav hlavne v letných mesiacoch priebežne kontrolovať.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014