Dbáte na dobrý stav svojich bŕzd? Toto je 5 faktorov, ktoré najviac ovplyvňujú ich životnosť.

Príliš veľká záťaž na brzdový systém, môže viesť až k úplnej strate jeho funkcie.

Zrejme nikomu nie je potrebné vysvetľovať, že príliš veľká záťaž na brzdový systém, môže viesť až k úplnej strate jeho funkcie. To môže mať negatívny dopad nie len na plechy vozidla, ale ohrozenými sa stávajú aj cestujúci a ostatní účastníci cestnej premávky. Či už sa jedná o problémy spôsobené nevhodným štýlom jazdy alebo vonkajšími vplyvmi, postupnú degradáciu komponentov bŕzd nemožno zastaviť. Možno ju však výrazne spomaliť a to vtedy, ak budeme vedieť, aké sú najčastejšie faktory ovplyvňujúce ich životnosť.


Vysoká teplota

Úhlavným nepriateľom bŕzd je príliš vysoká teplota. Prehriatie systému dokáže nie len výrazne znížiť brzdné účinky komponentov, či zapríčiniť vznik požiaru. Pravidelné zaťažovanie kotúčov takýmto spôsobom, vedie k ich zvlneniu. Vozidlo sa na cestách stáva nebezpečným a výmena bŕzd či kontrola celého systému by mala byť prioritnou záležitosťou. Príčin môže byť hneď niekoľko. Od nevhodného / agresívneho spôsobu jazdy až po zaseknutie brzdového strmeňa.

Šetrenie paliva

Nesprávny spôsob šetrenia paliva možno v niektorých prípadoch tiež zaradiť k zbytočnému vytváraniu tepla. Hlavne pri jazde z kopca, kedy šofér v záujme ušetriť pár centov vyradí rýchlosť a pomocou gravitácie sa spúšťa dolu. Problémom ale je, že takmer polovicu cesty sa dotýka brzdového pedálu a práve kvôli tomu by malo byť prudké klesanie vždy spojené s brzdením motorom. Šetrenie paliva môže na životnosť bŕzd pôsobiť aj pozitívne a to takzvaným plachtením. Ide o klasické vyradenie rýchlostného stupňa, napríklad pred svetelnou križovatkou, a príjazd k nej za pomoci zotrvačnosti. Nič ale netreba preháňať a v prípade takéhoto šetrenia brzdových komponentov a paliva, je potrebné brať ohľad aj na ostatných účastníkov cestnej premávky.

Okolité prostredie

Miesto dlhodobého parkovania vozidla a okolité prostredie môže tiež výrazne ovplyvňovať stav bŕzd. Vlhkosť spôsobujúca koróziu nie len na povrchu kotúča má negatívny dopad aj na pohyblivé súčasti systému. V prípade spozorovania podobných javov je potrebné venovať čistote bŕzd častejšiu starostlivosť. Dokonca aj konkrétny typ brzdového systému a typ obutia dokáže ovplyvniť ochranu pred nečistotami z ciest. Napríklad bubnové brzdy sú vďaka svojej konštrukcii chránené výrazne viac.

Typ diskov

Ako už bolo spomenuté, aj typ obutia zohráva úlohu v istých faktoroch vplývajúcich na funkčnosť brzdových častí. Klasické plechové disky sú v prípade ich ochrany pred nečistotami a čiastočne aj vodou účinnejšie ako hliníkové disky s výrazne väčšími otvormi. Čo je na jednej strane výhodou je na tej opačnej zasa nevýhodou. Veľké otvory na hliníkových diskoch zabezpečujú lepšie prúdenie vzduchu a tým aj ich účinnejšie ochladzovanie počas jazdy, v čom naopak plechové disky zaostávajú.


Pravidelná kontrola

Dobrý stav a správnu funkčnosť bŕzd možno dosiahnuť ako inak, než ich pravidelnou kontrolou. Tým nemáme na mysli iba kotúče, platničky a bubny. Systém sa skladá tiež z brzdových hadíc, hlavného brzdového valca, brzdového pedálu či kvapaliny. Zvýšenú bezpečnosť na cestách možno dosiahnuť len so stopercentne fungujúcim celkom. Pokiaľ je niektorá z častí na konci svojej životnosti, s výmenou netreba čakať, aby nedošlo k zbytočnému navýšeniu servisných nákladov poškodením okolitých dielov. Napríklad dosluhujúce platničky je lepšie vymeniť predtým, než sa stretne kov s kovom a dôjde k nechcenému poškodeniu brzdového kotúča.


Myslite bezpečne, a ak pociťujete, že s vašimi brzdami nie je niečo v poriadku alebo pri brzdení počujete kovový zvuk výmenu určite neodkladajte.

Sunrich je zlatá stredná cesta.

Kotúče majú pozinkovaný povrch, takže dokážu dlhšie odolávať hrdzi. Platničky spĺňajú nemeckú normu kvality ECE R90 a pri brzdení sú šetrné ku kotúčom. Strmene sú nové a staré nemusíte vrátiť. Ich povrch chráni extra vrstva laku. Doručíme vám ich expresne rýchlo, a to všetko za cenu, ktorú by ste nečakali. Presvedčte sa TU.


Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014