Čo presne je downpipe a prečo je výhodou mať ho v aute?

Pri nakupovaní komponentov do výfukového systému, či priamo celého výfukového systému, ste sa už možno stretli s termínom downpipe, v slovenčine označovaný ako zvodové potrubie. Čo to je, na čo to v aute slúži a prečo je výhodou mať ho vo svojom vozidle? Pripravili sme pre vás 3 najvýraznejšie benefity.

Ak viete niečo o výfukových systémoch, potom ste už určite natrafili na pojem downpipe či zvodové potrubie. Dnes sme si pre vás pripravili článok o téme zvodového potrubia a o niekoľkých výhodách, po ktorých už budete rozumieť tomu, prečo je pre auto benefitom mať ho.

Downpipe spája výfukové potrubie s katalyzátorom a smeruje výfukové plyny z turbíny motora do výfukového systému, presnejšie do katalyzátora. Je to nástroj na čo najlepší a najefektívnejší pohyb výfukových plynov cez systém.

Výmena továrenskej zvodovej rúry za hladkú a väčšiu zvodovú rúru (potrubie) prináša viacero výhod. Celkovo bude vaše auto efektívnejšie a výkonnejšie, existujú však najmä 3 hlavné dôvody, prečo by ste si mali kúpiť a namontovať downpipe.



1 - Odstránenie odporu

Továrenské zvodové potrubia majú častokrát veľa (niekedy až zbytočných) ohybov, ktoré vytvárajú odpor a bránia tak plnému výkonu vášho auta. Inými slovami - hladká a holá trubka znižuje odpor a efektívnejšie pracuje na výstupe výfukových plynov do katalyzátora.


2 - Zvýšenie výkonu, vyťaženie maxima z chiptuningu

Downpipe môže výrazne navýšiť krútiaci moment a celkový výkon vozidla. Turbodúchadlo je vďaka nemu čistejšie a podľa mnohých motoristov je downpipe doslova nutnosťou napríklad pri chiptuningu. Zvodové potrubie (downpipe) môže priemerne zvýšiť výkon auta až o 5-12 percent.


3 - Efektivita

Ako už bolo zmienené vyššie, downpipe umožňuje pohyb väčšieho množstva výfukových plynov pri vyššej rýchlosti, vďaka čomu sa turbo točí rýchlejšie. Jednak sa tým čistí, čo je tiež značná výhoda, ale najmä vďaka downpipe turbodúchadlo pracuje efektívnejšie, čo má za následok, že šofér cíti silu svojho turba pod kapotou oveľa výraznejšie. Podľa odhadov vie downpipe zvýšiť výkon zhruba o 15-20 koní, všetko však záleží od konkrétneho auta a komponentov.



Je veľmi dôležité vybrať si také zvodové potrubie, ktoré pasuje na vaše vozidlo. Len vtedy sa dosiahnu tie najlepšie výsledky.

Ak by ste v budúcnosti zvažovali posilnenie svojho tátoša o downpipe, na našom e-shope si viete vyhľadať vhodný typ presne podľa značky vášho auta. Ak by ste mali nejaké pochybnosti alebo otázky, poraďte sa s našimi odborníkmi o vhodnom zvodovom potrubí presne pre vášho štvorkolesového miláčika.


Downpipe aj pre tvoje auto si objednáš tu - https://www.autodielygafa.sk/categories/downpipe-109957

 

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014