Česká polícia modernizuje svoj vozový park. Na diaľnice budú dohliadať nadupané BMW.

Z celkovo 17 nových prírastkov BMW 540i xDrive Touring si polícia zatiaľ prevzala 10 a to 5 so štandardným označením modrou a reflexne žltou farbou a 5 ukrytých do bežných civilných farieb.

Obmena zastaralého vozového parku v radoch polície nie je ničím neobvyklým. V týchto dňoch na nej pracujú aj naši českí susedia a do boja proti cestným pirátom povolávajú flotilu BMW. Z celkovo 17 nových prírastkov BMW 540i xDrive Touring si polícia zatiaľ prevzala 10 a to 5 so štandardným označením modrou a reflexne žltou farbou a 5 ukrytých do bežných civilných farieb. Doteraz používané modely Škoda Superb odídu zrejme do „dôchodku“ alebo budú využívané v radoch polície na iné služobné účely. Predsa ich technický stav po rokoch používania a najazdení státisícov kilometrov už bolo potrebné vyriešiť.



Policajné BMW 450i xDrive Touring

Akékoľvek myšlienky na útek pred hliadkou sú zbytočné. Radový šesťvalec novo nasadených policajných vozidiel disponuje výkonom až 245 kW (333 konských síl), krútiacim momentom 450 Nm a pohonom všetkých štyroch kolies. Tieto parametre zabezpečujú zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 4,9 sekundy a maximálna rýchlosť je v bežných modeloch obmedzená na 250 km/h. Vo vozidlách určených pre policajný zbor bude toto obmedzenie zrejme deaktivované. Vďaka tomu budú primárne určené na dohľad nad plynulosťou cestnej premávky na

diaľniciach, no nie je vylúčené že ich bude možné vídať aj na cestách nižších tried. Okrem nich by mali na cestách pribudnúť tiež nové BMW s klasickou karosériou sedan. Celkovo sa hovorí o objednávke 70 vozidiel, z čoho veľká časť má byť v civilnom prevedení – no aj tak plná moderných technológií.



Moderný radar a kamerový systém

S postupnou modernizáciou vozového parku by mala samozrejme prísť aj modernizácia vybavenia, potrebného pre výkon práce policajného zboru. Kamery, ako aj radar sú umiestnené nie len v prednej časti vozidla, ale tiež vzadu. Preto je potrebné dávať si pozor nie len keď sa na nás toto nové BMW zavesí, ale aj na to, akou rýchlosťou sa k nemu približujeme. Celý systém navyše zaznamenáva takzvaný evidenčný balík. To znamená že na disk ukladá obrazový materiál meraného vozidla, jeho evidenčné číslo, GPS pozíciu, dátum a čas merania jeho rýchlosti, zaznamenáva rýchlostný limit v danej lokalite aj identifikátor vozidla, ktoré tieto informácie nadobúda. Takýto balíček informácií by mal slúžiť predovšetkým v prípade popierania priestupkov šoférov.


Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014