Blow off ventil – na čo táto súčiastka slúži a aké druhy poznáme?

Primárna funkcia tohto ventilu je však úplne odlišná a preto si dnes povieme niečo viac o tom, na čo vlastne slúži, ako funguje, s akými druhmi sa môžeme stretnúť a aký majú vplyv na samotné turbo.

Blow off ventil – malá auto súčiaska, ktorú si množstvo najmä mladších majiteľov automobilov s preplňovaným motorom zaobstaráva výhradne kvôli jeho špecifickému zvukovému efektu. Ten sa prejavuje výrazným syčaním alebo pískaním (v závislosti od jeho celkovej konštrukcie) v oblasti motora pri uvoľnení plynového pedálu. Primárna funkcia tohto ventilu je však úplne odlišná a preto si dnes povieme niečo viac o tom, na čo vlastne slúži, ako funguje, s akými druhmi sa môžeme stretnúť a aký majú vplyv na samotné turbo.

Na čo slúži blow off ventil?

Hlavnou úlohou súčiastky nazývanej Blow off ventil alebo tiež Pop off ventil je rýchle uvoľňovanie prebytočného tlaku v preplňovaných motoroch. Deje sa tak vtedy, ak je škrtiaca klapka nasávacieho potrubia zatvorená a medzi ňou a turbodúchadlom vznikne prebytočný tlak. Ak podtlaková hadička spojená so zberačom nasávacieho potrubia za škrtiacou klapkou nemá dostatok tlaku na udržanie zatvoreného piestu, ten sa vo vnútri blow off ventilu otvorí a umožní tak vypustenie prebytočného množstva vzduchu do okolia. Pri opätovnom zošliapnutí plynového pedálu sa tlak na oboch stranách ventilu vyváži, čím sa piest opäť zavrie a zabezpečí tým dostatočný tlak turbodúchadla pre dosiahnutie adekvátneho výkonu motora.

Aké typy blow off ventilu poznáme?

Aj tento diel rozdeľujeme do viacerých kategórií podľa spôsobu akým pracujú. Základným typom je atmosférický, ktorý prebytočný tlak vypúšťa do okolia a prejavuje sa hlasným syčaním alebo pískaním. Druhý typ sa svojou prácou líši iba v tom, že nahromadený prebytočný tlak vracia späť do sacieho traktu - nazýva sa recirkulačný. Tretím známym typom je takzvaný dual port čo znamená, že sa jedná o kombináciu atmosférického a blow off recirkulačného ventilu.

Ako blow off ventil chráni turbo?

Mnohým pri oboznámení sa s blow off ventilom napadla otázka, na čo je dobré zbavovať sa tlaku, ktorý je pre prácu motora aj tak dôležitým. Odpoveď je jednoduchá. Jedná sa o dodatočnú ochranu turbodúchadla. Systémy nevybavené blow off ventilom sa nadmerne nahromadeného vzduchu zbavujú spätne cez turbodúchadlo. Spomaľujú tým voľne sa točiacu turbínu, čo výrazne skracuje životnosť ložísk turba.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014