Ako fungujú brzdy na aute?

Základ, ktorý by si mal vedieť o brzdovom systéme tvojho auta.

Láka ťa občas svojmu autu poriadne dupnúť na plyn a užiť si jazdu o niečo viac? V rámci bezpečnosti je to síce fajn, no nezabúdaj, že to čo sa rýchlo pohybuje je potrebné v núdzovej situácii aj rýchlo zastaviť. Rovnako to ale platí aj v prípade jazdy v bežných rýchlostiach a preto je veľmi dôležité mať brzdový systém vo svojom vozidle v maximálnom poriadku. Čo všetko je potrebné pravidelne kontrolovať, ako sa môžu prejavovať rôzne poruchy a kedy je na čase brzdové komponenty vymeniť? To všetko sa dozvieš v tomto prehľade.


 

Brzdové hadičky

Základným faktorom kvality brzdových hadičiek je nepochybne pevnosť ich konštrukcie, dlhá životnosť materiálu a vysoká odolnosť voči mechanickému poškodeniu. Sú zodpovedné za presun brzdovej kvapaliny a ich zlyhanie môže byť veľmi nebezpečné. Skladajú sa z dvoch vrstiev pevnej gumy a vnútornej vrstvy pleteného materiálu. Ani to však nedokáže zabrániť poškodeniu, pretože sú vystavené ako vonkajším vplyvom počasia a zmenám teplôt, tak aj vysokej teplote motora a bŕzd. Jasným náznakom poškodenia je citeľné zmäknutie brzdového pedálu vďaka strate tlaku v obehovom systéme. Brzdové hadičky v prípade ich zlyhania je potrebné bezodkladne vymeniť.

 

Bubnové brzdy

Vozidlo vybavené bubnovými brzdami je dnes doménou menej vybavených a lacnejších vozidiel. Skladajú sa zo základného bubna, ktorý je vyrobený z liatiny, zliatiny ľahkých kovov alebo iných kovov, odolávajúcich vysokým teplotám. Brzdového štítu, tvoriaceho uloženie a uchopenie brzdových komponentov, vytvárajúcich brzdnú silu. Brzdových čeľustí, vyrábaných z oceľového plechu na ktorých je umiestnené brzdové obloženie. Práve toto obloženie slúži na spomalenie alebo zastavenie kontaktom s vnútornou stranou bubna. Na ich pohyb vplýva rozperné zariadenie zložené z brzdových valčekov s piestikmi.


 

Kotúčové brzdy

Kotúčové brzdy patria aktuálne k najviac používaným brzdným systémom k zastaveniu vozidiel. Ich konštrukcia je spoľahlivejšia, jednoduchšia aj účinnejšia, no čo sa týka ceny sú oproti bubnovým brzdám o niečo drahšie. Skladajú sa zo základného kotúča, ktorý je vyrobený z kvalitného, vysokej teplote odolávajúceho kovového materiálu (ten rotuje zároveň spolu s kolesom) a platničiek, ktoré ho pre spomalenie alebo zastavenie vozidla z oboch strán zovierajú. Platničky sú konštruované tak, aby medzi nimi a kotúčom vznikalo čo najväčšie trenie. O ich pohyb sa stará piest, uložený v brzdovom strmeni. Ten môže byť pevný (má piesty z oboch strán brzdového kotúča) alebo plávajúci (má piest umiestnený len na jednej strane kotúča).


 

Hlavný brzdový valec

Hlavný brzdový valec je používaný ako pri bubnových, tak aj pri kotúčových brzdách. Jeho úlohou je premieňať mechanický tlak pôsobiaci na brzdový pedál na hydraulický tlak brzdovej kvapaliny a tým pôsobiť na pohyb piestov. Poškodenie tohto dielu sa prejavuje prepadávaním brzdového pedálu a v horšom prípade sa pedál po zošliapnutí nevráti späť.


 

Brzdová kvapalina

Ako už bolo spomenuté, brzdová kvapalina prúdiaca hadičkami za pomoci

hlavného brzdového valca hýbe piestami ako v prípade bubnových, tak aj

kotúčových bŕzd. Pre správnu funkčnosť brzdového je veľmi dôležitá a preto by nemala byť podceňovaná ani jej pravidelná výmena. Tá by sa mala vykonať približne po každých 50 000 kilometroch. Inak môže dôjsť jej degradácii, vďaka čomu sa predlžuje brzdná dráha vozidla.


 

Poškodenie a prevencia

Poškodenie brzdového systému môže byť rôzne. Od pískania pri brzdení, cez zmäknutie pedálu, stvrdnutie pedálu škrípania kovu o kov až po vážne situácie ako napríklad požiar vplyvom prehriatia alebo zaseknutie kolesa. Prevenciou každého správneho motoristu by mala byť pravidelná kontrola všetkých spomenutých častí brzdového systému a okamžité riešenie pri spozorovaní aj toho najmenšieho problému.


Koľko stoja brzdové platničky na tvoje auto?

Vyber konkrétne auto a dozvieš sa okamžite (zobrazia sa len brzdové platničky):

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014