Autobatéria – ako sa prejavuje jej poškodenie a kedy je potrebné ju vymeniť?

Jedným z najdôležitejších bodov prevencie je vyhýbať sa...

Na čo slúži autobatéria?

Autobatéria je dôležitou súčasťou vozidla, nakoľko zásobuje všetky jeho elektronické komponenty dostatočným množstvom energie. Zatiaľ čo v dávnejších dobách slúžila výhradne na zabezpečovanie chodu motora, dnes sa musí starať o čoraz väčšie množstvo moderných technológií. Či už sa jedná o prídavné komponenty a senzory motora alebo o prvky výbavy pre zvýšenie komfortu posádky vozidla, autobatéria sa musí starať o ich funkčnosť. Vyšší odber elektrickej energie sa však podpisuje na dobe jej životnosti a celkovej kondícii.

Aké druhy autobatérií poznáme?

Bežne používané autobatérie pri spaľovacích motoroch rozdeľujeme na takzvané bezúdržbové a údržbové. Údržbové autobatérie si vyžadujú kontrolu a dolievanie elektrolytu cez vrchné otvory. Pri bezúdržbových autobatériách síce táto povinnosť odpadá, no to neznamená, že sa o ne netreba pravidelne starať.


Ako sa starať o autobatériu?

Jedným z najdôležitejších bodov prevencie je vyhýbať sa situáciám, pri ktorých dochádza k vybíjaniu autobatérie počas neaktívneho stavu alternátora – teda pri vypnutom motore. Neznamená to, že nemôžete s vypnutým motorom počúvať rádio, no dlhodobé využívanie elektrickej energie bez súčasného dobíjania vedie k postupnému znižovaniu maximálnej kapacity autobatérie. O niečo horšie je to v prípade, kedy je autobatéria staršej výroby a z času na čas si vyžaduje pomoc štartovacích káblov.

Ako sa prejavuje poškodená autobatéria?

Vybitá autobatéria, alebo nízka hladina energie v nej sa môže prejavovať rôzne. Zväčša sa však jedná o problémy so štartovaním motora. Aj keď v niektorých prípadoch sa nemusí zdať, že je na vine akumulátor, pretože centrál auta bez problémov odomkol a svetlá fungujú, treba myslieť na to, že roztočenie motora si vyžaduje v náraze vyššie percento elektrickej energie. Pokiaľ jej v sebe autobatéria nemá dostatok, môžeme pri otočení kľúčom v zapaľovaní počuť iba bzučanie, prípadne sa motor pomaly točí, ale nenaštartuje či naštartuje a okamžite „zdochne“. Indikátorom pre nízku kapacitu autobatérie môže byť v modernejších vozidlách výstražné oznámenie na prístrojovej doske v podobe rôznych „ECO MOD“ a podobne.


Viditeľné poškodenie autobatérie

Stav batérie možno skontrolovať aj vizuálne a to priamo na jej póloch. Tie zvyknú časom vplyvom vlhkosti zoxidovať a tým sa zmenší ich dotyková plocha s kabelážou vozidla. Presnejšie, na póloch autobatérie môžete spozorovať zväčša biely nános, pripomínajúci svojou textúrou pleseň či povrchovú hrdzu. Na jeho odstránenie možno použiť čistiaci sprej na kontakty. Nebezpečná situácia nastáva v prípade zmeny tvaru alebo takzvaného nafúknutia autobatérie. Príčin môže byť niekoľko – od výrobnej vady až po poškodenie regulátoru napätia alternátora, ktorý akumulátoru dodáva príliš veľa energie. Takéto príznaky nie je dobré brať na ľahkú váhu a batériu je lepšie z vozidla čím skôr odstrániť. Inak môže postupom času dôjsť až k jej vznieteniu alebo dokonca k explózii.


Ako odmerať autobatériu?

Kontrola životnosti a stavu batérie by mala byť rutinnou súčasťou každej servisnej prehliadky vozidla. Tá sa ideálne vykonáva pomocou multimetra, nastaveného na rozsah do 20V, priložením jeho kontaktov na póly batérie. Ideálna nameraná hodnota pri vypnutom motore je 12,6V – čo nám oznamuje dobrý stav a žiadne komplikácie pri štartovaní motora. Naopak po naštartovaní by mala nameraná hodnota stúpnuť na 14,0 – 14,6V. Pokiaľ sa čísla líšia čo i len zopár desatinami, znamená to že akumulátor má už najlepšie časy za sebou, prípadne po vypnutí motora niektorá z elektronických súčastí vozidla stále beží.

Kedy je potrebné vymeniť autobatériu?

Po objasnení bežných prejavov poškodenia je asi jasné, kedy je žiadúce autobatériu vymeniť:


• Ak dochádza k jej neschopnosti naštartovať motor pravidelne

• Ak jej nabíjanie nie je schopné dosiahnuť kapacitu pre ďalšie

plnohodnotné využívanie všetkých elektronických zariadení.

• Ak spozorujeme deformáciu alebo poškodenie obalu autobatérie


Ako si vybrať správnu autobatériu?

Najjednoduchšou cestou je použiť rovnaký typ batérie, aký bol do vášho vozidla umiestnený samotným výrobcom. Ďalšie vhodné alternatívy by mali byť uvedené v manuálne od vozidla. Tieto informácie vás môžu približne nasmerovať a vy si môžete spraviť prehľad o rôznych ponukách aj cenách vhodných náhrad. V prípade, že vozidlo využívate skôr na krátke trasy, odporúčame vsadiť na silnejšiu autobatériu.


Lacné autobatérie

Nie je lacná autobatéria ako lacná autobatéria. Týmto chceme upozorniť najmä na rôzne „výhodné“ ponuky supermarketov, ktoré zvyknú do svojej ponuky zahrnúť aj takýto sortiment. Môže sa však jednať o dlho a najmä nesprávne skladované komponenty, ktorých životnosť je už pri kúpe výrazne obmedzená. Preto odporúčame spoliehať sa na overených predajcov, ktorých skúsenosti a znalosti v obore zabezpečia, že si kúpite stopercentne funkčný výrobok.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014