Ako vymeniť pneumatiku?

Netreba zabúdať na presný postup, aby sa vozidlo po tomto zásahu nestalo nebezpečným pre posádku či ostatných účastníkov cestnej premávky.

Zima sa k nám opäť po čase blíži a podľa aktuálnych nočných teplôt možno čoskoro očakávať prvé sneženie či rannú námrazu. Základom pre bezpečnú jazdu v takomto počasí, sú jednoznačne kvalitné zimné pneumatiky. Tak ako vždy pri výmene jednej sady za druhú, väčšina aktívnych motoristov sa rozhodne vykonať tento krok svojpomocne. Okrem toho že s vozidlom nie je potrebné zachádzať do servisu, ušetria nejaké tie peniaze a rovno si môžu skontrolovať technický stav dielov podvozku. Netreba však zabúdať na presný postup, aby sa vozidlo po tomto zásahu nestalo nebezpečným pre posádku či ostatných účastníkov cestnej premávky. Poznáte úplný postup výmeny sád kolies?

Zaistenie pohybu vozidla

Prvým a úplne najdôležitejším krokom je zaistenie vozidla proti jeho nežiadúcemu pohybu. Banálna výmena kolies by sa v opačnom prípade mohla postarať o poškodenie vozidla, alebo horšie, o zranenie. Aktivujte parkovaciu brzdu vozidla, či už zatiahnutím ručnej páky alebo použitím tlačidla v prípade elektronickej parkovacej brzdy. Nasaďte si ochranné rukavice a ideme na to.


Povolenie kolies

Ešte pred tým, ako začnete vozidlo zdvíhať, nezabudnite na to určeným kľúčom povoliť skrutky kolies. To platí aj pre bezpečnostné skrutky alebo matice. Povoľujte opatrne, aby náhodou nedošlo k zalomeniu závitovej časti skrutky, prípadne odlomeniu hlavičky skrutky.


Zdvíhanie vozidla

Hydraulický zdvihák, alebo klasický nožnicový zdvihák umiestnime na miesto na to určené. Vyvarujte sa umiestneniu na plochách, ktoré by zo zdviháku mohli skĺznuť, alebo by mohli byť záťažou poškodené. Vozidlo opatrne zodvihnite do požadovanej výšky – ideálne do takej, aby bola pneumatika viditeľne mierne nad podlahou.

Odstránenie skrutiek

Teraz prichádza ten čas úplného odstránenia všetkých skrutiek. Ak máte to šťastie a dostali ste ich von v celku, nezabudnite na vizuálnu kontrolu ich stavu. Výrazne skorodované alebo inak poškodené skrutky a matice kolies odporúčame vymeniť za nové.


Demontáž kolesa

Po odstránení všetkých skrutiek je na čas demontovať koleso. Jeho náročná práca v kombinácii s nečistotami a vysokými teplotami mohla zapríčiniť, že bude vzdorovať. Netreba však vešať hlavu a pomocou pobúchania po pneumatike na viacerých stranách po chvíli určite povolí. Je potrebné ho pridržiavať, aby pri prekvapivom uvoľnení nedošlo k jeho pádu na nohu alebo k poškodeniu disku pádom na zem.

Montáž kolesa

V prípade potreby očistite dosadaciu plochu (náboj kolesa) a nasaďte na svoje miesto disk so zimnou pneumatikou. Ak je koleso upevňované pomocou skrutiek, pohľadom zarovnajte diery na disku so závitovými dierami náboja. Upevnite koleso pomocou skrutiek / matíc – nemusíte ich úplne uťahovať. Tento krok sa vykonáva neskôr a jeho vykonávaním na zdviháku len zbytočne riskujete pád vozidla.


Spustenie vozidla zo zdviháku

Po výmene kolesa a aplikácii všetkých skrutiek môžeme vozidlo pomaly spúšťať na zem. Pri dosadaní na pneumatiku sledujeme, či sme svoju predchádzajúcu prácu vykonali dobre. Ak je všetko v poriadku, vozidlo spustíme úplne a zdvihák odstránime.


Nahustenie pneumatík

Je veľmi pravdepodobné, že pneumatiky za dobu svojho letného odpočinku prišli o časť tlaku v nich. Ak máte k dispozícii tlakomer, môžete to rýchlo a jednoducho skontrolovať a v prípade potreby pneumatiky dofúkať na tú správnu hustotu. Kontrolu neskôr opakujte, aby ste odhalili možné poškodenie pneumatiky či disku.

Dotiahnutie skrutiek / matíc

Keď už je vozidlo na zemi a pneumatika nabrala svoj pôvodný tvar, je čas na dodatočné dotiahnutie skrutiek. Doťahovaním skrutiek do kríža zabezpečíme správne dosadnutie kolesa na svoje miesto. Ideálne je tiež v rámci možností použiť momentový kľúč.


Uskladnenie pneumatík

Nezabúdajte na správne uskladnenie demontovanej letnej sady. Očistite disky, pneumatiky zbavte kamienkov z dezénu a ak potrebujete, označte si ich pôvodné umiestnenie na vozidle pomocou značkovača. Pre lepšiu ochranu počas ich obdobia odpočinku môžete pneumatiky zabaliť do ochranného poťahu, prípadne ich uskladniť na horizontálnom stojane.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014