Ako správne vybrať detskú autosedačku? Tieto základné faktory ti pomôžu s výberom.

Výber tej správnej detskej autosedačky môže v mnohých prípadoch vyvolávať čerstvým rodičom vrásky na čele. Orientovať sa v rozsiahlom výbere produktov na trhu nemusí byť vôbec jednoduché. Práve preto vám prinášame prehľad základných faktorov, ktoré môžu byť pri výbere detskej auto sedačky kľúčové.

Síce vek aj váhu svojho dieťaťa poznáte, no pri výbere je tiež dôležitá:


Bezpečnosť

Význam používania detskej auto sedačky nespočíva iba v spríjemnení posedu dieťaťa, no dôležitá je najmä jeho bezpečnosť v prípade dopravnej nehody. Preto je veľmi dôležité zistiť si, či produkt ktorý vás oslovil vôbec absolvoval bezpečnostné testy a spĺňa ich základné normy. Veľkou výhodou je tiež možnosť použitia bezpečnostného upevnenia sedačky vo vozidle pomocou systému ISOFIX.

Bezproblémová manipulácia

Pri výbere detskej auto sedačky je nutné myslieť aj na manipuláciu s ňou. Sedačky pre najmenšiu váhovú kategóriu (nazývané tiež vajíčko) sú zväčša vybavené praktickým horným držiakom pre ich jednoduché premiestňovanie spolu s pripútaným dieťaťom. O niečo komplikovanejší výber je to v prípade väčšieho dieťaťa, najmä pri neustálej potrebe sedačku vyberať a znova upevňovať vo vozidle.


Kompatibilita

Na kompatibilitu detskej auto sedačky sa hľadí opäť najmä v najnižšom veku dieťaťa, kedy je potrebné ho neustále prenášať. Preto sú mnohé sedačky typu „vajíčko“ kompatibilné s kočíkom a teda poskytujú možnosť nerušeného premiestnenia dieťaťa z vozidla priamo do kočíka.

Prispôsobivosť

Prispôsobivosť je charakteristická pre takzvané rastúce detské auto sedačky. Rastúce preto, lebo ich posed a veľkosť možno neustále prispôsobovať výške dieťaťa. A hoci sú testami schválené na používanie pre deti „od 0 do XY kg“ nie je tak celkom odporúčané ich používať pre novorodencov s nízkou pôrodnou hmotnosťou. Jednou z ďalších výhod niektorých sedadiel, je samotné nastaviteľné polohovanie. Niektoré typy ponúkajú možnosť miernej zmeny sklonu operadla, iné umožňujú operadlo sklopiť úplne a viesť tak dieťa do polohy ležmo.


Kvalita materiálu a spracovanie detskej autosedačky

Rovnako ako bežné sedadlá, aj detské auto sedačky sú na trhu dostupné v rôznych tvarových či farebných prevedeniach. Kvalitu použitého poťahového materiálu možno častokrát vyčítať už z ceny produktu. Stálosť kvality je vyžadovaná najmä pri rastúcich a prispôsobivých detských autosedačkách, nakoľko sú využívané aj niekoľko rokov.

Cena

Je pravdou, že pri výbere aj tak vo väčšine prípadov rozhoduje cena. V prvom rade však treba myslieť na bezpečnosť a pohodlie dieťaťa. Vyššia cena určuje už spomínanú kvalitu použitého materiálu, ale tiež kvalitu konštrukcie sedačky. V prípade plánovaného dlhodobého používania jednej sedačky, s možnosťou prispôsobovania tvaru a veľkosti súbežne s rastom dieťaťa, je nadmieru odporúčané poobzerať sa po kvalitnejších produktoch. Tie môžu navyše ponúknuť rôzne praktické vychytávky či viac možností polohovania pre maximálne pohodlie dieťaťa.


Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014