Ako opraviť poškriabaný plast na aute?

Dlhé roky vystavovania dielov slnečnému svetlu, ale tiež nepriaznivému počasiu, nečistotám z ciest a rôznym mastnotám nám dokážu znepríjemniť pohľad na naše vlastné auto. Dnešný trh ponúka množstvo spôsobov na ich obnovenie. Ktorá je však najúčinnejšia?

Rokmi vyblednuté plastové diely karosérie alebo interiéru, zaručene trápia každého majiteľa vozidla s takýmto nepekným podpisom času. Dlhé roky vystavovania dielov slnečnému svetlu, ale tiež nepriaznivému počasiu, nečistotám z ciest a rôznym mastnotám nám dokážu kvalitne znepríjemniť každodenný pohľad na naše vlastné auto. Žijeme však v dobe, kedy vynaliezavosť nepozná hraníc, preto si s obnovením plastov dokáže poradiť každý a to už za pár minút. Spôsobov je niekoľko:

Čistenie teplom

Najmä v poslednej dobe (samozrejme vplyvom virálnych videí) väčšina motoristov skúša rôzne nezvyčajné metódy. Populárnou sa stala metóda obnovovania plastových komponentov teplom. Niekto používa bežnú teplovzdušnú pištoľ, iný na to ide radikálnejšie a nebojí sa siahnuť aj po plynovom horáku. Funguje to vôbec? Áno funguje, no treba si ujasniť zopár faktov. Pred každým spôsobom čistenia, teda aj pred týmto, je potrebné daný plast očistiť a odmastiť. V opačnom prípade si akurát povrchové nečistoty môžete natrvalo zapiecť do plastov. Ďalšou z nevýhod je krátkodobý účinok. Kutili, ktorí sa to nebáli vyskúšať na svojich vozidlách potvrdzujú, že opätovný zašlý povrch sa začne znovu objavovať už po niekoľkých dňoch až týždňoch. Ale aby sme len nekrivdili. Obnovovanie plastov teplom funguje a navyše sa jedná o veľmi rýchly proces, čo je výhodou pre nedochvíľnych ľudí. Príliš veľká nedochvíľnosť ale môže viesť k zdeformovaniu alebo spáleniu plastov, preto pri voľbe tejto metódy dbajte na dostatočnú vzdialenosť tepelného zdroja od čisteného materiálu.

Chemické čistenie

Chemické čistenie patrí aj naďalej k najbežnejším spôsobom obnovy zašlých plastových dielov. Na našom trhu sú dostupné rôzne prípravky od bežných čistiacich prostriedkov, mazivá zanechávajúce lesklý povrch až po spreje obsahujúce malé množstvo farbiva. Ich výhody a nevýhody už závisia od konkrétneho výrobcu a kvality produktu. Za všetky možno spomenúť len toľko, že zanechávajú povrch chránený od okolitých vplyvov. Pred ich použitím je však potrebné dôkladne si preštudovať priložený návod na použitie, v ktorom by malo byť uvedené aj to, či sa jedná o prípravok vhodný do interiéru alebo exteriéru. Niektoré z nich môžu byť príliš mastné pre použitie v interiéri, prípadne môžu nepríjemne zapáchať. Naopak použitie interiérového oživovača na karosérií nemusí mať dostatočný ochranný účinok.

Zhrnutie

Či sa už rozhodnete pre ktorúkoľvek z možností opakujeme, že veľmi dôležitým krokom je prvotné odstránenie hrubých nečistôt, nánosov a následné odmastenie. To zabezpečí bezproblémové čistenie teplom, aj vyššiu účinnosť chemických prípravkov. Konkrétny spôsob závisí od vami požadovaného výsledku a doby trvácnosti pôvodného výzoru plastov.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014