Ako nastaviť tempomat na rôznych autách?

Prostredníctvom ovládacieho prvku pre tempomat sa najskôr nastaví požadovaná rýchlosť vozidla...

Čo je tempomat?

Znie priam až neuveriteľne, že prvý regulátor rýchlosti bol patentovaný už v roku 1945, no jeho pravidelná inštalácia do vozidiel sa začala až o niekoľko desiatok rokov neskôr. Pôvodne slúžil na udržiavanie konštantnej rýchlosti počas rozhovoru vo vozidle, dnes spríjemňuje dlhé diaľničné trasy. Áno, bol navrhnutý kvôli faktu, že šofér počas rozprávania s vozidlom spomaľoval a pri ukončení rozhovoru opäť zrýchľoval. Regulátor rýchlosti, alebo tempomat ako ho poznáme dnes, slúži na automatické udržiavanie určitej rýchlosti vozidla. Stačí niekoľko jednoduchých stlačení gombíkov na volante, prípadne pohybov na páčke pod ním a o všetko potrebné sa postará elektronika. Ako ale tempomat funguje a ako sa ho podarilo za dlhé roky používania zmodernizovať?

Ako funguje tempomat?

Prostredníctvom ovládacieho prvku pre tempomat sa najskôr nastaví požadovaná rýchlosť vozidla a jej potvrdením sú všetky na to potrebné časti vozidla ovládané elektronicky. To znamená, že šofér vozidla môže dať dole nohu z plynového pedálu a motor zostáva pracovať v prednastavenom režime. Riadiaca jednotka teda dostáva informácie, akoby na plynový pedál ešte stále pôsobil tlak rovnajúci sa požadovanej rýchlosti vozidla. Tempomat prestáva pracovať v momente stlačenia deaktivačného tlačidla, prípadne opätovným stlačením aktivačného tlačidla na ovládacom prvku, alebo stlačením brzdového pedálu.


Obmedzovač maximálnej rýchlosti

Väčšina vozidiel vybavená tempomatom je schopná používať na podobnom princípe fungujúci obmedzovač maximálnej rýchlosti. Ten naopak zamedzuje pri akomkoľvek tlaku nohou šoféra na plynový pedál prekročiť prostredníctvom ovládacieho prvku vopred nastavenú maximálnu rýchlosť.

Adaptívny tempomat

Funkcia adaptívneho tempomatu je postavená na jeho klasických základoch. Rozdiel je však v tom, že vozidlo ním vybavené disponuje tiež senzorom / radarom, ktorý sníma vozidlá na ceste pred nami. Prostredníctvom nadobudnutých informácií o aktuálnej situácii vpredu dokáže v milisekundách zhodnotiť potreby úpravy rýchlosti vozidla. V praxi to znamená, že pokiaľ senzor zachytí pomalšie sa pohybujúce vozidlo v našom pruhu, elektronika adaptívneho tempomatu prispôsobí rýchlosť tak, aby nedošlo k nárazu do jeho zadnej časti a zároveň, aby bol medzi vozidlami dodržaný bezpečný odstup. V prípade uvoľnenia premávky môže vozidlo opäť samovoľne zrýchliť na požadovanú rýchlosť a dokonca v krízovej situácii dokáže vozidlo úplne zastaviť. Vďaka tejto svojej účinnosti je adaptívny tempomat (Adaptive Cruise Control) mnohými jeho pravidelnými užívateľmi považovaný za ďalší prídavný bezpečnostný prvok.

Tempomat nefunguje

Nakoľko sa jedná o zložitejšie elektronické zariadenie, väčšina porúch sa týka práve narušenia elektronického systému alebo bezpečnostného vyradenia tempomatu z jeho funkcie. Hľadanie konkrétnej príčiny je často krát zdĺhavým procesom a keďže sa v systéme nachádza množstvo malých aj citlivých komponentov, je všeobecne odporúčané vyhľadať špecializovaného pracovníka zaoberajúceho sa auto elektrikou.


• Chybný konektor – Niektorý z konektorov tempomatu môže byť zanesený nečistotami, skorodovaný prípadne inak mechanicky poškodený.

• Chybná kabeláž – Zlomený kábel, poškodená izolačná ochrana, iné mechanické poškodenie kabeláže

• Poškodený spínač – Poškodenie spínača zamedzuje prenosu nastavení do modulu tempomatu a riadiacej jednotky

• Poškodená poistka – Ako rôzne elektronické prvky vozidla, aj tempomat je chránený poistkou. V prípade jej vypálenia dochádza k úplnému vypnutiu systému kvôli absencii elektrickej energie.

• Chybný snímač – Moderný tempomat je vybavený množstvom snímačov. Pokiaľ je jeden z nich poškodený alebo nefunkčný, môže dôjsť k výraznému obmedzeniu funkcií tempomatu.

• Spínač brzdového svetla – Keďže tempomat pracuje so snímačom brzdového svetla kvôli jeho vypnutiu pri tlaku na brzdový pedál, problém s týmto snímačom môže vplývať na funkciu tempomatu.

• Nízka kapacita batérie – Moderné systémy vozidla dokážu v prípade nízkej kapacity autobatérie vyradiť z funkcie niektoré prvky doplnkovej výbavy.

• Kontrolka motora – Varuje nás pred všeobecnou poruchou v oblasti funkčnosti motora. Hoci sa môže jednať o maličkosť, niektoré vozidlá v rámci zachovania bezpečnosti dokážu funkciu tempomatu vypnúť.

Moderný tempomat

Za posledné roky sa tempomat stal vďaka modernizácii systémov vozidiel ich nedeliteľnou súčasťou. Rôzne senzory pre sledovanie okolitej premávky, rozoznávanie cestných pruhov, čítanie dopravných značiek či dokonca detekcie pohybu v okolí vozovky rozširujú možnosti jeho využitia. Len ťažko povedať, čo príde v budúcnosti, no je viac ako zrejmé, že regulátory rýchlosti z našich áut tak skoro nezmiznú.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014