Ako nafúkať pneumatiky na aute?

Veľa motoristov pravidelnú kontrolu dostatočného tlaku v pneumatikách podceňuje a k náprave sa odhodlá až pri viditeľnom zdeformovaní gúm.

Ideálny tlak v pneumatikách je základom pohodlnej a bezpečnej jazdy s vozidlom. Okrem toho, že sa stará o optimálnu spotrebu pohonných hmôt, zabezpečuje tiež pohodlnú ovládateľnosť vozidla na ceste a chráni samotnú pneumatiku pred jej nadbytočným opotrebením. Veľa motoristov pravidelnú kontrolu dostatočného tlaku v pneumatikách podceňuje a k náprave sa odhodlá až pri viditeľnom zdeformovaní gúm. Aj takáto kontrola by sa však mala vykonávať pravidelne. To znamená, že nie len pri výmene jednotlivých sezónnych sád ale priemerne aspoň raz za dva týždne. Ako sa nedostatočný tlak v pneumatikách prejavuje popri bežnej jazde autom?

Prejavy podhustených pneumatík

Ako už bolo spomenuté, tlak v pneumatikách výrazne vplýva na celkovú ovládateľnosť vozidla. V praxi to môže znamenať že kvôli zvýšeniu valivého odporu sa priamo úmerne zvyšuje spotreba pohonných hmôt, čo má samozrejme negatívny dopad na vašu peňaženku. Okrem toho sa citeľne mení správanie vozidla najmä pri prejazde zákrutami a čo je najnebezpečnejšie, predlžuje sa brzdná dráha vozidla.


Senzor tlaku v pneumatikách

Podľa nariadení Európskej únie musí byť v každom vozidle vyrobenom po roku 2014 súčasťou výbavy monitorovanie tlaku. Toto nenápadné zariadenie nás dokáže prostredníctvom rozsvietenia kontrolky na prístrojovej doske okamžite upozorniť na pokles tlaku v jednotlivých pneumatikách. Všeobecne sa ale odporúča kontrolovať ich stav aj klasickým spôsobom a nespoliehať sa len na moderné technológie. Senzory môžu kvôli rôznym poruchám zaznamenávať nesprávne hodnoty a preto je občas potrebné použiť rokmi overené ľudské zmysly.

Aký je ideálny tlak v pneumatikách?

Správny a ideálny tlak vzduchu v pneumatikách je pre každé vozidlo odlišný. Záleží hlavne na veľkosti a type daného modelu či rozložení jeho hmotnosti na jednotlivých nápravách. Väčšina osobných motorových vozidiel uvádza hodnotu 2,2 – 2,4 baru, pričom sa tieto hodnoty môžu na jednotlivých nápravách líšiť. Pokiaľ si nie ste úplne istý, môžete siahnuť po manuáli od vozidla, kde by tieto informácie mali byť uvedené. Na mnohých vozidlách možno nájsť aj štítok (vo väčšine prípadov je umiestnený na vnútornej strane stĺpika v priestore dverí vodiča), ktorý tieto informácie obsahuje tiež v rozšírenej podobe. Poukazuje na ideálny tlak vzduchu v pneumatikách pri bežnej jazde, aj pri vyššej záťaži vášho vozidla – či už vplyvom zvýšenej hmotnosti, alebo rýchlosti plánovanej jazdy.

Preventívna kontrola

Väčšina motoristov podrobí svoje pneumatiky kontrole až v prípade pocitovej zmeny pri šoférovaní. Za tú dobu už mohlo dôjsť k zvýšenému opotrebeniu niektorej z pneumatík, preto je pravidelná kontrola viac ako odporúčaná, zvlášť v období častých výkyvov vonkajších teplôt pri zmene ročných období.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014