Tlmič výfuku – na čo slúži tento diel?

Jeho používanie spôsobuje vyšší spätný tlak...


Tlmič výfuku je súčasťou výfukového systému, ktorého úlohou je odvádzanie splodín zo spaľovacieho priestoru motora. Jeho hlavnou funkciou je tlmenie hluku, ktorý vzniká pri práci motora, pretože väčšina tohto hluku je odvádzaná práve výfukovým potrubím. Systém je navrhnutý tak, aby bol hluk postupným prechádzaním cez jednotlivé časti stále oslabovaný. Na to slúžia rôzne komory vo vnútri výfukových tlmičov, ktoré sú oddelené sklenou vatou a inými tlmiacimi materiálmi. Hlučnosť je tiež eliminovaná rezonačnými komorami, ktorých rozostavenie ruší zvukové vlny.



Výfukový tlmič, ako základný komponent každého automobilu však prináša aj svoje nevýhody. Jeho používanie spôsobuje vyšší spätný tlak kvôli zníženému prietoku výfukových plynov. To má za následok nepriaznivý vplyv na spotrebu pohonných hmôt, ale tiež na výkon motora a krútiaci moment. Mnoho majiteľov vozidiel sa preto uchyľuje k použitiu športových výfukov, ktoré sú navrhnuté tak, aby tento spätný tlak minimalizovali. 



Výfukové systémy nájdete taktiež v našej ponuke. Vyhľadajte si pomocou jednoduchého filtra napríklad stredný tlmič výfuku:

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014