Manuálna vs. automatická prevodovka – ich výhody a nevýhody

Všetko má svoje pre aj proti...


Je lepšia manuálna alebo automatická prevodovka? Táto často diskutovaná téma zrejme nikdy nedostane svoju odpoveď, pretože ako sa hovorí, všetko má svoje pre aj proti. Majitelia vozidiel s automatickou prevodovkou na ňu nedajú dopustiť, zatiaľ čo nadšenci manuálu o automate nechcú ani len počuť. Aké výhody či nevýhody jednotlivé prevodovky prinášajú?



Začnime výhodami automatickej prevodovky. Jednou z hlavných výhod je určite zvýšený komfort jazdy bez nutnosti venovať sa niečomu inému ako volantu a pedálom – dvom pedálom. O radenie sa prevodovka stará sama, teda pracuje tak, aby nedošlo k poškodeniu agregátu jeho prílišným vytáčaním alebo naopak podtáčaním. Výborne si rozumie s tempomatom a ďalšími funkciami autonómneho riadenia v najmodernejších vozidlách. Manuál si s nimi poradiť nedokáže, tak isto niektoré modely pri preradení rýchlosti automaticky vypínajú tempomat. Nevýhodou automatickej prevodovky je najmä vyššia nákupná cena vozidla ale tiež servisu a údržby.


Prvou z výhod vozidla s manuálnou prevodovkou je teda jeho nižšia nákupná cena. Ďalšie plus získava za možnosť efektívnejšieho rozbehu do kopca a najmä za fakt, že čas radenia si šofér určuje sám. Tým sa však dostávame k nevýhodám, ktoré pociťujeme hlavne v kolónach a mestách. Opakované stláčanie spojkového pedálu a preraďovanie rýchlostí dokáže byť nanajvýš otravné pri niekoľko hodinovom postávaní v kolóne. Vyššia náchylnosť na poškodenie známym „počítaním zubov“ tiež k pozitívam nepatrí. Lenže, tak ako cez volant, aj cez hlavicu radiacej páky možno vnímať správanie vozidla a zistiť, že nie čo nie je úplne poriadku.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014