Rozsvietené kontrolky v aute: Čo signalizujú a kedy upozorňujú na problém

Počas štartovania alebo aj počas jazdy autom ťa môže prekvapiť rozsvietenie malej kontrolky. Určite si sa zamyslel, prečo sa kontrolka rozsvietila a čo sa deje s tvojim autom. Kontrolky na palubnej doske sú akýmsi jazykom, ktorým auto komunikuje

V tomto článku sme pre teba rozkódovali význam kontroliek, aby si vedel, ako správne zareagovať a zbytočne sa nevyplašiť. Rozlúštenie významu svietiacich kontroliek ti ponúkne cenné informácie nielen o používaných funkciách. 

Niekedy znamenajú len upozornenie na potrebu údržby alebo pripomínajú požadovaný servis. V iných prípadoch, môžeš riskovať poškodenie dôležitých častí ako motor alebo časti palivovej, či výfukovej sústavy.

Dôležité farby kontroliek

Rozsvietenie kontrolky nemusí znamenať hneď katastrofu. Podobne ako pri dopravných značkách, aj farba kontrolných ikoniek má svoj zmysel. Predstav si svetelnú signalizáciu na semaforoch. 

Používajú tri farby pre signalizáciu a každý pozná ich význam. Aj pri kontrolkách platí toto farebné rozlíšenie. Farby týchto symbolov ti umožňujú rýchlo pochopiť úroveň závažnosti a význam svietiacej signalizácie. Pochopením ich farebného rozlíšenia môžeš predísť zbytočnému vynervovaniu.


kontrolky_na_palubovke.png


Farebné rozlíšenie kontroliek a ich význam:

  • Modrá kontrolka bola donedávna vyhradená len pre funkciu zapnutia diaľkových svetiel. V dnešnej dobe sa začala používať aj pre autá s aktívnou kontrolkou chladiacej kvapaliny. Signalizácia svieti modrou farbou pokiaľ teplota chladiacej kvapaliny nepresiahne určitú hranicu.
  • Zelená farba znamená, že systémy v aute fungujú správne. Je to oznámenie o stave servisnej funkcie alebo o momentálnom používaní.
  • Žltá alebo oranžová farba zvyčajne znamená, že by si mal byť ostražitý. Táto farba upozorňuje na možnú poruchu, potrebu údržby alebo vyžadovanie servisu. Žltá kontrolka svietiaca na palubovke môže znamenať aj upozornenie na zmeny alebo obmedzenia súvisiace s konkrétnou jazdou. 
  • Červená farba je signálom, že nastal vážny problém, ktorý si vyžaduje okamžitú pozornosť. Dôvod rozsvietenia kontrolky je potrebné odstrániť čo najskôr.

Prehľad kontroliek, ktoré sa ti môžu objaviť na palubovke 


kontrolka_svetla.png

Kontrolky svetiel: obrysové / stretávacie / diaľkové / predné / zadné hmlové svetlomety / nefunkčné osvetlenie

kontrolka_nastavenia_svetlometov.png

Kontroly adaptívnych svetlometov / ovládania dosahu predných svetlometov / dažďové a svetelné senzory

kontrolka_riadenia.png

Kontrolky riadenia

kontrolky_podvozku.png

Kontrolky podvozku

kontrolky_brzdy.png

Kontrolky brzdového systému

kontrolky_spojky_a_spalovania.png

Kontrolky poruchy automatickej prevodovky / uzávierka diferenciálu / filter pevných častíc

kontrolky_motora.png

Kontrolky motora / kontrolka EPC / kontrolka žhavenia

kontrolka_oleja_a_chladiacej_kvapaliny.png

Kontrolky tlaku oleja a teploty chladiacej kvapaliny

kontrolky_nabíjania.png

Kontrolky nabíjania / servisu / varovania

kontrolka_abs.png

Kontrolky bezpečnostných prvkov ABS / ESP / (DAC / HDC)

kontrolky_tempomatu.png

Kontrolky tempomatu

kontrolky_pedalu_a_vybocenia.png

Kontrolky pre stlačenie pedálu / asistent kontroly vybočenia z jazdného pruhu

kontrolka_airbagu.png

Kontrolky airbagov a bezpečnostných pásovkontrolka_pasov.png

Kontrolky pre bezpečnostné pásy a bezpečnostné kontrolky

kontrolka_eco_nizkej_teploty.png

Kontrolky ECO režimu / nízkej teploty / systém štart-stop

kontrolky_doplnania.png

Kontrolky zatvárania a otvárania strechy / zadného spojlera / paliva / hladiny tekutiny v nádrži ostrekovača

kontrolky_v_aute.png

Kontrolky vody v palive / ťažného zariadenia / AdBlue


Kontrolka motora

To, že niečo nie je s motorom v poriadku, ti dá najavo jedno z najdôležitejších upozornení na palubnej doske, a tou je kontrolka motora. Za rozsvietením kontrolky motora sa môže skrývať viacero príčin


kontrolka_motora.png

Mal by si vedieť: Na palubovke môže mať táto kontrolka symbol motora, prípadne označenie CHECK alebo CHECK ENGINE.


Na tieto poruchy môže kontrolka motora upozorňovať


Najčastejšie hlásené dôvody rozsvietenia kontrolky motora:

Dieselové motory:

  • poškodenie vstrekov alebo súčiastky vstrekovacieho systému
  • poškodenie senzorov vstrekovania
  • porucha s kompresiou vo valcoch
  • porucha valca alebo ventilu
  • porucha riadiacej jednotky
  • porucha termostatu
  • porucha katalyzátora
  • poškodenie EGR ventilu
  • poškodenie turba

Benzínové motory:

  • poškodenie zapaľovacej cievky alebo sviečky
  • poškodenie kabeláže zapaľovania
  • poškodenie vstrekovania paliva
  • porucha lambda sondy
  • porucha katalyzátora
  • poškodenie EGR ventilu
  • porucha riadiacej jednotky
  • porucha termostatu


online_podpora.png


Nie je dôležité len to, o akú kontrolku sa jedná ale aj o to, či bliká alebo svieti. Vo všeobecnosti má svietiaca kontrolka menej akútny význam. Ak kontrolka bliká a sfarbí sa do červena, zrejme sa jedná o závažnú chybu, ktorú je potrebné ihneď riešiť.


Náhodné blikanie kontrolky

Ak kontrolka motora na krátku dobu zasvieti a následne zhasne po niekoľkých štartoch, môže ísť o náhodnú chybu. I keď kontrolka prestane svietiť, neznamená to vyriešenie problému. Je dôležité monitorovať ďalšie správanie auta.

Núdzový režim a závažné poruchy

V istých situáciách môže svietiaca kontrolka naznačovať, že auto bolo prepnuté do núdzového režimu. Tento režim slúži na minimalizovanie možných škôd a umožňuje vodičovi bezpečne dostať auto do servisu.

Kontrolka žhavenia

Kontrolka žhavenia sa zobrazí na prístrojovej doske v tvare špirály. Je špecifická pre autá s dieselovým motorom a má svoju úlohu v procese štartovania motora. Táto kontrolka signalizuje aktivitu žhaviacich sviečok. Sviečky fungujú ako vykurovacie špirály, do ktorých ide elektrický prúd. Ten ich ohrieva na vysokú teplotu. V dieslovom motore sa do pracovného valca natiahne vzduch, ktorý bol nasatý alebo dopravený plniacimi čerpadlami. Piest v pracovnom valci stlačí čistý vzduch až do takej miery, že teplota vzduchu stúpa na cca 500-800°C. Do horúceho vzduchu sa pred koncom stláčania dopraví a rozpráši palivo. To sa okamžite vznieti, čo spôsobuje zvýšenie tlaku vo valci. Tento tlak poháňa pohyb piestu, čím sa vytvára energia, ktorá nakoniec poháňa auto. 

Na rozdiel od zapaľovacích sviečok, žhaviče pracujú len počas žhaviaceho procesu. Prvou fázou tohto procesu je predžhavenie. To začína prebiehať v momente otočenia kľúčom do druhej polohy. Druhá fáza je štartovanie, počas ktorého žhaviace sviečky stále pracujú. Treťou fázou je dožhavenie. Ide o poslednú fázu, ktorej dĺžka je závislá od vonkajšej teploty a teploty chladiacej kvapaliny. Čím nižšia teplota, tým dlhšie dožhavovanie trvá. 

Za bežnej prevádzky by mala kontrolka zhasnúť po krátkej dobe, keď sú sviečky dostatočne vyhriate a motor je schopný samostatného chodu.

Ak však kontrolka žhavenia svieti aj po chvíli chodu motora, môže to naznačovať problém. Za dôvodom pravdepodobne nájdeš poruchu jednej alebo viacerých žhaviacich sviečok. V tomto prípade je nutné skontrolovať a prípadne aj vymeniť žhaviče. Ak problém pretrváva aj po výmene sviečok, mohlo by ísť o závady v elektrickom alebo riadiacom systéme motora. Tento problém odporúčame konzultovať s odborníkom na motorovú diagnostiku a opravy.

palubna_doska_v_aute.png

Kontrolka dobíjania

Tvoje auto potrebuje energiu, aby mohlo poskytovať pohodlie a výhody spoľahlivého jazdenia. Ak sa kontrolka dobíjania rozsvieti, môže to znamenať, že tvoje auto nemá dostatok energie, čo môže byť spôsobené problémom s dobíjaním batérie alebo poruchou alternátora. 

Za signalizáciou môže byť aj porucha regulátora napätia alebo posunutý prípadne pretrhnutý pohonný remeň alternátora. V takom prípade je vhodné vypnúť všetky nepodstatné elektrické spotrebiče (svetlá, audio, vyhrievanie sedadiel, atď.) a navštíviť najbližší servis.

Zaujímavosť: Ak zanedbávaš výmenu oleja, môže to zaťažiť generátor a narušiť správne nabíjanie. To môže mať za následok svietiacu kontrolku dobíjania.

Kontrolka EPC

Kontrolka EPC (skratka z anglického Electronic Power Control) predstavuje elektronickú reguláciu výkonu motora. Tento diagnostický indikátor sa využíva v súčasných autách vybavených elektronickým plynovým pedálom a škrtiacou klapkou. Tieto kľúčové komponenty zabezpečujú reguláciu prívodu vzduchu a paliva do motora, čím ovplyvňujú jeho výkon a spotrebu.

Rozsvietenie kontrolky EPC 

Môže signalizovať široké spektrum potenciálnych problémov. Od anomálií na snímačoch motora až po poruchy snímača brzdových svetiel alebo teploty chladiacej kvapaliny. Tento diagnostický indikátor sa stáva dôležitým nástrojom na zistenie problémov spojených s elektronickou reguláciou výkonu motora. Tým prispieva k bezpečnejšej a efektívnejšej prevádzke auta.

Vedel si, že: Medzi najčastejšie príčiny rozsvietenia kontrolky EPC patrí znečistenie alebo porucha škrtiacej klapky, porucha snímača polohy plynového pedálu alebo elektrického obvodu a iných. Prečítaj si náš článok a zisti viac o možných príčinách rozsvietenia kontrolky EPC.

Kontrolka ABS

ABS (skratka z anglického Anti-lock Braking System) je systém, ktorý zabraňuje zablokovaniu kolies pri náhlom brzdení. ABS striedavo znižuje a zvyšuje tlak na brzdy, takže kolesá sa úplne nezablokujú. To zabezpečuje lepšiu kontrolu nad autom a zníži sa riziko šmyku. 

kontrolka_abs.png

Hoci auto bez ABS stále funguje, nemôžeš sa spoliehať na efektívnejšie brzdenie. Ak sa kontrolka systému ABS rozsvieti, je dôležité venovať tomuto problému pozornosť a nenechať ju bez povšimnutia.

Ak svieti kontrolka ABS po otočení kľúča, je to v poriadku. Diagnostika auta kontroluje, či systém funguje a po chvíli kontrolku vypne. 

Ak však svieti ďalej, môže ísť o banálny problém, ako napríklad špinavý snímač. 

Ako vyčistiť ABS snímač?

Ak má auto ABS systém, je dôležité dbať na to, aby bol snímač ABS čistý. Jedine vtedy môže vykonávať svoju funkciu spoľahlivo.

  • Zaparkuj na rovine, vypni motor. Môžeš odpojiť aj batériu, aby bol brzdový systém vypnutý počas čistenia. Opatrne daj auto na zdvihák. 
  • Nájdi miesto, kde sú senzory umiestnené - Senzory ABS nájdeš na každom kolese blízko brzdových kotúčov alebo bubnov. Pre lepší prístup bude potrebné zhodiť disky a doštičky, prípadne bubny.
  • Odstráň skrutky, ktoré upevňujú senzor. Tiež môžeš odstrániť niekoľko skrutiek, ktoré pripevňujú káble. To pomôže k vytiahnutiu snímača pre lepšiu manipuláciu pri čistení. Pozor na káblový zväzok snímača - neťahaj ani nenamáhaj kábel.
  • Opatrne ale dôkladne vyčisti senzor kefou alebo vyfúkaj kompresorom usadené blato, nečistoty a prach. Ak je senzor veľmi zanesený, môžeš použiť čistič na brzdy.
  • Ak je ABS senzor vyčistený, môžeš namontovať všetky diely na miesto a zapoj batériu.
  • Po čistení je dôležité overiť funkčnosť ABS senzora. Naštartuj a skontroluj signalizáciu kontrolky. Ak je snímač v poriadku a prečistením znova plní svoju funkciu, kontrolka prestane svietiť.

Náš tip: Snímače odporúčame prečistiť pri každej výmene platničiek alebo brzdových kotúčov. Vtedy k nim máš ideálny prístup a ušetríš čas odmontovaním a opätovným namontovaním dielov. 

Aj napriek tomu, že tvoje auto je pojazdné aj s chybovým hlásením ABS, neodporúčame to. V prípade núdzového brzdenia ti môže tento systém výrazne pomôcť. Tým sa vyhneš možnému šmyku na vozovke prípade nehode.

Kontrolka oleja

Žltá kontrolka oleja signalizuje, že úroveň oleja klesla pod odporúčanú úroveň. Hoci nie je nevyhnutné ihneď ukončiť jazdu, je potrebné doplniť olej, čo najskôr to bude možné.


kontrolka_oleja.png

Hladinu oleja si môžeš skontrolovať hneď, ako vychladne motor. Pozor však na to, aby si mal auto na rovine, inak môže byť meranie skreslené. Otvor kapotu auta a odšróbuj veko nádržky na olej. Štandardne má žltú farbu so symbolom olejnice. Skontroluj stav oleja pomocou mierky - správna hladina oleja je medzi minimálnou a maximálnou vyznačenou hodnotou na mierke.

Ak hladina oleja klesla pod minimálnu hodnotu, je potrebné doplniť olej vhodný podľa typu tvojho auta. Zvoľ si správnu viskozitu oleja a špecifikáciu SAE, tak, ako je to uvedené v mazacom pláne pod typom auta alebo v odporúčaniach automobilky.

Niekedy kontrolka nízkeho stavu oleja môže blikať. Toto môže naznačovať poruchu senzora úrovne oleja, čo si vyžaduje ďalšiu kontrolu a opravu. Dôležité je nezanedbávať túto kontrolku a zabezpečiť správne mazanie a fungovanie motora.


kontrolka_oleja.png

Strata oleja

Najčastejšou príčinou rozsvietenia kontrolky oleja sú opotrebované tesniace krúžky, ktoré strácajú schopnosť tesniť a prepúšťajú motorový olej do spaľovacieho priestoru. Spozorovať to môžeš napríklad tak, že z výfukového potrubia bude vychádzať modrý dym.  

Ďalšie príčiny straty oleja môžu zahŕňať opotrebované piesty, piestne krúžky, vložky valcov, poškodené tesnenie pod hlavou valcov alebo opotrebované ložiská turbodúchadla. Ďalšou možnosťou je únik oleja mimo motora cez rôzne tesnenia alebo poškodenú olejovú vaňu.

Ak kontrolka oleja svieti a hladina oleja je v poriadku, pravdepodobne ide o poruchu olejového čerpadla alebo upchaté mazacie kanáliky.

Pozor na červenú kontrolku

Merač tlaku oleja signalizuje nedostatočný tlak oleja v motore. Tento stav môže byť spôsobený nedostatkom oleja alebo poruchou mazacieho systému motora. Odporúčame zastaviť auto a vypnúť motor. Vyhneš sa tak možným zložitejším poruchám.

Upozornenie na tlak v pneumatikách

Táto malá ikona ti hovorí, či majú pneumatiky na tvojom aute dostatočný tlak. Je to kľúčový faktor pre správne riadenie a bezpečnú jazdu. Nižší tlak môže spôsobiť zvýšený odpor a zahrievanie pneumatík.

JXhGUrP.png

Kontrolka chladiacej kvapaliny

Chladiaci systém udržiava motor v optimálnej prevádzkovej teplote. Akonáhle sa rozsvieti kontrolka chladiacej kvapaliny, môže to znamenať problémy s chladiacim systémom, ako sú úniky chladiacej kvapaliny alebo nefunkčný termostat.

Oranžová alebo červená farba kontrolky chladiacej kvapaliny môže signalizovať závažné problémy v chladiacom systéme ako nedostatočná úroveň chladiacej kvapaliny alebo príliš vysoká teplota. V oboch prípadoch odporúčame vypnúť motor. Môžeš tak predísť možnému prehriatiu.

Po zastavení auta je dôležité nechať motor vychladnúť a skontrolovať hladinu chladiacej kvapaliny v expanznej nádobke. Ak chladiaca kvapalina chýba, môže to byť spôsobené prasknutou hadicou chladiacej sústavy, poškodeným chladičom, poruchou tesnenia hlavy valcov, poškodenou hlavou valcov, prípadne aj poškodeným blokom motora.

Menej závažným problémom je prehriatie chladiacej kvapaliny. Často sa stáva, že chybný termostat uzatvorí menší chladiaci okruh a kvapalina sa nedostane do chladiča.

Ďalším bežným problémom je nefunkčný ventilátor, ktorý sa nedokáže spustiť v prípade potreby. Porucha sa často skrýva v elektrickom pohone ventilátora, spálenej poistke alebo poruche snímača teploty potrebného na jeho spustenie.

Signalizácia poruchy airbagu

Airbagy sú bezpečnostným prvkom, ktoré kombináciou s pásmi môžu v prípade nehody zachrániť život. Ak sa rozsvieti kontrolka airbagov, môže za tým byť:

  • Aktivovanie nárazových senzorov. Stáva sa to, ak si s autom slabšie narazil ale airbag nevystrelil.
  • Systém zaznamenal možný problém funkčnosti senzorov nárazu alebo aktiváciou airbagu.
  • Problém s funkčnosťou bezpečnostných pásov - môžu byť nefunkčné SRS snímače, ktoré merajú pohyb auta a snímajú polohu posádky. 
  • Poškodená alebo opotrebovaná kabeláž.
  • Vybite baterky - ak sa ti nedávno vybila batéria v aute, mohlo dôjsť k vybitiu záložnej batérie, ktorá napája airbagy.

Ako identifikovať príčinu rozsvietenia kontrolky?

Jedným zo spoľahlivých spôsobov určenia príčiny svietiacej kontrolky je pripojenie k diagnostickému zariadeniu. Autodiagnostika napojená k diagnostickému portu (OBD) v aute prečíta chybové kódy. Diagnostika zhodnotí a ukáže dôvod hlásenia kontrolky. Takže bude možné presne určiť, na čo sa treba zamerať.

Pár slov na záver

Aj tvoje auto má svoj jazyk ako s tebou komunikovať a upozorniť, že niečo nie je v poriadku. Neignoruj dôležitosť rozsvietených kontroliek. Riešenie dôvodu signalizácie kontroliek na palubnej doske môžu zachrániť nielen tvoje peniaze, ale aj život.

Monika Lešňovská
Zdroj www.autoxperts.sk, www.caranddriver.com, www.autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014