Je tvoje auto dostatočne pripravené na jeseň? Toto sú dôležité tipy, na ktoré netreba zabúdať.

Tak, ako prebieha bežná príprava auta pred zimnou a letnou sezónou, isté kroky kontroly a prevencie sa odporúča vykonávať aj v medziobdobí.

Prudká zmena počasia si môže vyžadovať rôzne zásahy či doplnenie výbavy auta nielen pre prípad núdze, ale najmä pre zvýšenie bezpečnosti a komfortu posádky auta. Tieto body ti s tým zaručene pomôžu.

Kontrola pneumatík

Pri znižovaní vonkajších teplôt je z hľadiska bezpečnosti nutné udržiavanie čo najlepšieho kontaktu pneumatík s vozovkou. 

Kontrola stavu pneumatík by preto nemala byť výnimkou. Skontroluj hĺbku dezénu, všímaj si možné poškodenia od obrubníkov, nečistôt na cestách či prítomnosť prasklín.

Uisti sa, že majú pneumatiky rovnomerne zjazdený dezén. Ak žijete, alebo zvyčajne jazdíte v horských oblastiach, zvážte tiež možnosť skoršej výmeny pneumatík za zimnú sadu. Ranné teploty môžu spôsobiť nejeden problém.

Kontrola laku vozidla

Jesenné počasie so sebou už zvyčajne prináša zvýšenie vlhkosti vzduchu. Z tohto dôvodu je potrebné venovať zvýšenú pozornosť povrchovým poškodeniam karosérie.

Hoci sa môže jednať len o jemné škrabance, práve vplyv vlhkosti môže takéto poškodenie výrazne zhoršiť. Ak takéto poškodenie spozoruješ, venuj čas ich dôkladnému očisteniu a odstráneniu alebo zmierneniu použitím na to určených konzervačných a ochranných prostriedkov.


udrzba_auta_na_jesen.png

Kontrola a doplnenie kvapalín

Nízke nočné teploty dokážu s prevádzkovými kvapalinami narobiť veľké problémy. Ak sú v tvojom aute použité letné zmesi, určite nečakaj do poslednej chvíle. Použi zimnú zmes do chladiaceho systému a nezabudni ani na kvapalinu pre čistenie skiel či svetiel. Vyhneš sa tak možnému problému s chladením motora a v tom horšom prípade pretrhnutiu gumených hadíc a spojok či prasknutiu samotného chladiča.

Kontrola technického stavu vozidla

  • Brzdy - okrem stavu pneumatík nemôžeme zabúdať ani na preventívnu kontrolu brzdového systému. Patria k hlavným bezpečnostným prvkom vo vozidle a v čase znižujúcej sa priľnavosti pneumatík k vozovke je ich bezchybný stav viac ako potrebný.
  • Stierače - hmla, dážď, zvýšená vlhkosť. To všetko nás čonevidieť čaká, preto je odporúčané skontrolovať stav gumičiek na stieračoch a v prípade potreby ich vymeniť. Pre šoféra nie je nič nepríjemnejšie ako nefunkčné stierače za zníženej viditeľnosti.
  • Svetlomety - nie je dôležité len vidieť, ale aj byť videný. Overenie funkčnosti kompletného osvetlenia vozidla je nedeliteľnou súčasťou každej preventívnej kontroly. Zvlášť keď s jeseňou prichádza ja postupné skracovanie doby denného svetla.
  • Akumulátor - vonkajšia teplota má na autobatériu mimoriadny vplyv. Preto odporúčame kontrolu jej stavu a funkčnosti. V opačnom prípade môže dôjsť k neschopnosti motor naštartovať vplyvom nedostatočného množstva nahromadenej elektrickej energie.

(Ne)povinná výbava

Čo je povinná výbava asi všetci vieme (teda, mali by sme). Tá nepovinná nám však môže pomôcť prekonať rôzne komplikácie o niečo pohodlnejšie. Jedná sa napríklad o príručné svietidlo, s ktorým možný technický problém alebo prepichnutú pneumatiku vyriešime jednoduchšie počas skorej tmy.

Rovnako dobre nám padnú ochranné rukavice, ktoré nás nie len že ochránia pred zranením, ale udržia naše ruky v teple aj počas chladných večerov. Za rovnakým účelom je vhodné mať v aute deku pre prípad, že by technický problém nebolo možné vyriešiť na mieste a museli by sme v zime čakať na vozidlo odťahovej služby.


priprav_auto_na_leto.png

Monika Lešňovská
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014