Spoznaj výhody používania správnych pneumatík a prezuj zo zimných na letné vďaka jednoduchému návodu

Zmena ročných období prináša pre vodičov množstvo úloh a povinností. Jednou z najdôležitejších je aj prezutie pneumatík. V našom článku sa pozrieme na výhody a nevýhody používania sezónnych aj celoročných pneumatík. Pripravili sme pre teba postup, ako ich nahodíš a odporúčanie, kedy je správny čas na prezutie zo zimných pneumatík na letné.

Pre vodičov je dôležité udržať auto v bezpečnom stave a taktiež, aby bolo pripravené na akékoľvek podmienky na cestách. Jedným zo základných opatrení je správne prezutie pneumatík, ktoré zohrávajú podstatnú úlohu pri bezpečnej jazde. 

Kedy je vhodný čas na prezutie 

Zákon na Slovensku ustanovuje, že osobné autá v zimnom období musia byť vybavené zimnými alebo celoročnými pneumatikami a to od 15. novembra do 31. marca. Do prezúvania letných pneumatík sa môžeš pustiť, ak je priemerná teplota trvalo vyššia ako 7°C.

Použitie zimných pneumatík v lete

Aj keď zákon na Slovensku priamo nezakazuje používanie zimných pneumatík v lete, nie je to vhodné riešenie. Pneumatiky určené na zimu sú stavané do chladného počasia, aby zabezpečili dobrú ovládateľnosť auta na zľadovatenom povrchu a snehu.

zimne_a_letne_pneumatiky.png

Od letných pneumatík sa odlišujú nielen riešením dizajnu dezénu, ale aj zložením zmesi, z ktorej sú vyrobené. Ideálne vlastnosti poskytujú pri teplote do 7°C.

Štyri hlavné dôvody, prečo prezuť na letné

1. Bezpečnosť

Používanie zimných pneumatík v horúcich letných mesiacoch môže predstavovať vážne riziko. S teplotami nad 30°C dochádza k zmäknutiu zmesi zimných pneumatík, čo zníži ich priľnavosť. Brzdná dráha sa na týchto pneumatikách môže výrazne predĺžiť. To môže viesť k nebezpečným situáciám a zníženej schopnosti ovládať auto.

Zaujímavosť: Fínsky časopis Tekniikan Maailma testoval brzdnú dráhu letných a zimných pneumatík počas letného dažďa v rýchlosti 80 km/h. Zimná pneumatika toho istého rozmeru ako letná, má omnoho vyšší valivý odpor. Výsledok bol prekvapivý. Zatiaľ čo auto s letnými pneumatikami úspešne zastavilo, auto so zimnými sa ešte stále pohybovalo rýchlosťou 40 km/h.

2. Šetrenie paliva a produkovanie menšieho množstva emisií

Zimná pneumatika toho istého rozmeru ako letná, má omnoho vyšší valivý odpor. Ak teda používaš zimné pneumatiky v lete, môžeš počítať so zvýšenou spotrebou paliva a produkciou emisií.

3. Menšia hlučnosť počas jazdy

Letné pneumatiky sú menej hlučné, a to hneď z viacerých dôvodov. Vďaka hladšiemu a menej hlbokému dezénu sa znižuje trenie s povrchom cesty. Okrem toho, materiály použité pri ich výrobe sú navrhnuté tak, aby minimalizovali hluk počas jazdy. 

4. Pohodlnejšia jazda

Letné pneumatiky zaručujú lepšie držanie stopy pri teplotách nad 30 °C. To umožňuje pohodlnejšie ovládanie auta na rozpálenej vozovke. Nemilou správou je aj to, že zimné pneumatiky sa rýchlejšie opotrebujú počas jazdy za teplého počasia.

Preto je dôležité prezuť zimné za vhodné letné varianty. Bezpečnosť musí byť prioritou.

letne_pneumatiky.png

Vlastnosti letných pneumatík

Pneumatiky určené na letné obdobie musia spĺňať určité požiadavky pre bezpečnú jazdu.

 Medzi tieto požiadavky patria:

  • Dizajn dezénu - Letné pneumatiky majú špecifický dezén. Je navrhnutý tak, že počas jazdy v daždi alebo na suchej vozovke k nej dokonale priľne.
  • Zmes gumy pneumatík - Letné mesiace vyžadujú tvrdšiu zmes gumy, ktorá zlepšuje priľnavosť pneumatiky na ceste. To zároveň znižuje jej opotrebenie.
  • Zosilnená bočnica - Letné pneumatiky by mali mať zosilnenú bočnicu. Vďaka tomu odolávajú vyšším teplotám a tlakom počas letných dní.
  • Nízka hlučnosť - Moderné letné pneumatiky sú navrhnuté tak, aby minimalizovali hluk a zvýšili pohodlie pri jazde.
  • Značenie a certifikácia - Letné pneumatiky by mali byť správne označené a certifikované. Značenie potvrdzuje ich bezpečnosť a výkonnosť v letnom období. To, či je pneumatika certifikovaná zistíš podľa značenia na jej bočnej strane.

Rozdiel medzi zimnými a letnými pneumatikami spočíva taktiež v ich konštrukcii a vlastnostiach.

tab_vlastnosti_pneumatik.png

Celoročné pneumatiky

Ak sa chceš vyhnúť sezónnej výmene pneumatík, odporúčame použiť celoročné pneumatiky. Práve tieto kombinujú výhody zimných aj letných modelov.

Moderné celoročné pneumatiky preukázali svoju spoľahlivosť v rôznych testoch. Poskytujú primeranú bezpečnosť v odlišných poveternostných podmienkach. Treba si však uvedomiť, že majú aj svoje obmedzenia. Ich priľnavosť je ovplyvnená extrémne nízkymi a vysokými teplotami. Taktiež sa môžu rýchlejšie opotrebovať ako letné alebo zimné pneumatiky.

Pri častom používaní by mal vodič zvážiť nákup novej sady celoročných pneumatík približne každé dva roky.

vzor_letne_zimnej_celorocnej_pneumatiky.pngPostup pri prezúvaní pneumatík

Ak si manuálne zručný, s prezutím pneumatík si poradíš aj v domácich podmienkach. V prípade, ak ešte nemáš skúsenosti s prezúvaním pneumatík a chceš si ich vymeniť sám, spísali sme pre teba postup.

Nachystaj si všetko, čo budeš potrebovať pre bezproblémové a rýchle prezutie.

V prvom rade je potrebné mať nahodené letné pneumatiky na kolese. Nahodenie nových pneumatík odporúčame zveriť do rúk odborníkom. V autoservise si poradia nie len s bezpečnou výmenou, ale koleso ti aj správne vyvážia.

prezute_letne_pneumatiky.png

K práci budeš potrebovať:

Kontrola pneumatík pred montážou

Pred montážou skontroluj pneumatiky. Over si, či sa z ráfika nestratilo závažie prípadne či nedošlo k poškodeniu disku. V prípade potreby ich nechaj vyvážiť v autoservise. Vo všeobecnosti je vyváženie kolies časovo nenáročné. Ak sú kolesá vyvážené a bez poškodení, môžeš sa pustiť do prezúvania.

prezutie_letnych_pneu.png

Uisti sa, že má pneumatika správny tlak. Pomocou tlakomeru skontroluj správnu hodnotu. Väčšina osobných áut uvádza 2,2 – 2,4 baru, pričom sa tieto hodnoty môžu na jednotlivých nápravách líšiť. 

Pokiaľ máš pochybnosti o správnom natlakovaní pneumatiky, môžeš siahnuť po manuáli od vozidla, kde by mali byť uvedené informácie o ideálnych hodnotách. Na mnohých autách môžeš nájsť štítok s údajmi o správnom tlaku (vo väčšine prípadov je umiestnený na vnútornej strane stĺpika v priestore dverí vodiča). 

Ak tlak v pneumatike nie je dostatočný, dofúkaj ho kompresorom na požadovanú hodnotu.

Postup prezutia pneumatík

  • Zaparkuj auto na rovnom povrchu.
  • Všetko potrebné náradie si priprav a rozlož.
  • Pneumatiky si rozmiestni podľa popisu na pneumatikách - Všímaj si označenie smeru rotácie vyznačenej šípkami na povrchu a jej označenie pre vonkajšie umiestnenie (Vonkajšia strana / OUTSIDE). 
  • Protiľahlé koleso zaisti klinom. Tým zabrániš samovoľnému pohybu auta. 
  • Vyhoď rýchlosť a nezaťahuj ručnú brzdu. 
  • Podložku pod kolená umiestni tak, aby si mohol pohodlne kľačať pri prezúvaní.
  • Račňou alebo krížovým kľúčom povoľ skrutky na kolese. Neodšróbuj ich úplne, len ich dostatočne povoľ.
  • Po povolení skrutiek zaraď rýchlosť a zatiahni ručnú hrdzu.
  • Pod dverami meneného kolesa nájdi vyznačený bod vhodný pre upevnenie zdviháka. Je vyznačený ryskou na boku prahu. Auto mierne zdvihni, aby bolo koleso tesne nad zemou.
  • Postupne odskrutkuj všetky skrutky a zlož koleso. To umiestni pod auto. V prípade nechceného pádu auta z hevera tak zabrániš väčším škodám.
  • Nasaď koleso s pneumatikou a uisti sa, že dobre dosadlo.
  • Ak máš aj stredovú krytku, nezabudni ju nasadiť.
  • Ručne zaskrutkuj skrutky. Následne kľúčom dotiahni skrutky do kríža miernou silou, aby si zabezpečil rovnomerné utiahnutie.
  • Koleso spod vozidla daj vedľa a na pneumatiku naznač kriedou jej umiestnenie na aute (PĽ, PP, ZĽ, ZP). To ti uľahčí ľahšie sa zorientovať pri ďalšom prezúvaní.
  • Opatrne spúšťaj auto pomocou zdviháku na zem.
  • Vyraď na neutrál a povoľ ručnú brzdu. 
  • Momentovým alebo krížovým kľúčom utiahni skrutky - tie uťahuj do kríža.
  • Celý postup zopakuj na všetkých kolesách.
  • Aby si predĺžil životnosť pneumatík, ošetri ich správnou autokozmetikou. Je vhodné používať peny alebo čističe špeciálne určené na pneumatiky.
  • Pneumatiky správne uskladni, aby nedošlo k ich znehodnoteniu. Použiť môžeš ochranné obaly na kolesá a stojan na pneumatiky.

osetrenie_pneumatik.png

Náš tip: Keď budeš mať zložené pneumatiky, využi voľný prístup a skontroluj stav bŕzd, pružín a prezri miesta za kolesom, či nie sú zasiahnuté hrdzou. Zanesené a špinavé časti brzdového systému starostlivo očisti čističom a odmastňovačom bŕzd.

Nezabudni na kontrolu. Keď na aute prejdeš cca 50 až 100 km, opätovne utiahni skrutky kolesa. Predídeš tak možnému uvoľneniu skrutiek počas ďalšej jazdy.

Záver

Prezúvanie pneumatík je nevyhnutnou súčasťou starostlivosti o auto. Výrazne ovplyvňuje bezpečnosť jazdy. Dodržanie správneho postupu pri prezutí pneumatík je dôležité pre zachovanie stability a bezpečnosti na cestách. 

Buď pripravený na každú sezónu a uži si bezpečnú a pohodlnú jazdu.

Monika Lešňovská
Zdroj www.michelin.sk, www.autotrendy.sk, www.mindop.sk, www.autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014