Porovnanie žiaroviek do auta: Halogény, LED, Xenóny. Ktoré majú aké výhody?

S každým typom prichádzajú rôzne vlastnosti a výhody, ktoré môžu ovplyvniť nielen viditeľnosť počas jazdy, ale aj celkový komfort a bezpečnosť na cestách.

V dnešnej dobe automobilovej technológie existuje viacero typov žiaroviek, ktoré môžu výrazne ovplyvniť výkon a estetiku svetlometov auta. V tomto článku sa budeme venovať porovnaniu troch najrozšírenejších typov žiaroviek pre automobily: Halogény, LED, Xenóny.

S každým typom prichádzajú rôzne vlastnosti a výhody, ktoré môžu ovplyvniť nielen viditeľnosť počas jazdy, ale aj celkový komfort a bezpečnosť na cestách. Preto sa spoločne ponoríme do sveta týchto technológií, aby sme odpovedali na otázku: Ktoré majú aké výhody?

einparts_automotive.png

Halogénové svetlá

Predstavujú tradičný, spoľahlivý a cenovo dostupný spôsob osvetlenia. Sú to svetlá, ktoré využívajú žiarovky obsahujúce halogénový plyn, čo zabezpečuje pomerne intenzívny svetelný výkon. Halogénové žiarovky sú cenovo prijateľné a ľahko dostupné, čo robí ich výmenu a údržbu jednoduchou.

Výhody halogénových svetiel:

Výhodou halogénových svetiel je aj rýchly štart a okamžitá plná jasnosť po zapnutí, čo zabezpečuje bezpečnosť v rôznych jazdných podmienkach. Halogénové svetlá sú známe svojou životnosťou a schopnosťou generovať dostatočné svetlo pre väčšinu bežných situácií na cestách.

Hoci nie sú tak energeticky efektívne ako moderné LED alebo xenónové svetlá, halogénové svetlá zostávajú obľúbenou voľbou pre mnohých vodičov vďaka svojmu overenému výkonu a cenovej dostupnosti.

Nevýhody halogénových svetiel:

Hlavné nevýhody halogénových žiaroviek sú: pomerne krátka životnosť, nízka intenzita svetla, náchylnosť na vibrácie a zmena farby svetla (opotrebovaním).

led_svetlo.png


LED žiarovky

Ponúkajú množstvo výhod, ako napríklad: jasnejšie svietenie, lepšia kvalita svetla, sú menej náchylné na rozbitie a spotrebujú oveľa menej energie ako štandardné halogénové žiarovky.

Ako fungujú?

LED žiarovky sa stávajú čoraz populárnejšie. Je to hlavne vďaka tomu, že na rozdiel od halogénových svetiel majú LED diódy polovodičovú štruktúru, ktorá produkuje svetlo vďaka uvoľňovaniu drobných častíc svetla fotónov, a to až niekoľko tisíckrát za sekundu. 

Čo si treba všimnúť pred kúpou LED žiaroviek?

Pred ich kúpou si nezabudni všimnúť Kelvinovu stupnicu. LED žiarovky sú známe svojim super-bielym svetlom a ich farebná teplota sa meria v Kelvinoch. Pri tejto stupnici platí, že čím je vyššia teplota farby žiarovky, tým je svetlo belšie. Štandardná halogénová žiarovka má farebnú teplotu okolo 2 700 Kelvinov, čo je teplé svetlo tónované do žlta.

LED žiarovky majú teplotu farby okolo 6 000 Kelvinov. Ide o oveľa ostrejšie a čisté svetlo tónované do biela. Okrem atraktívnejšieho vzhľadu si aj výrazne uľahčíš rozpoznávanie detailov v tme.

V čom sú lepšie LED žiarovky

Kvalitnejšie svetlo

V porovnaní napríklad s halogénovými žiarovkami ponúkajú LED žiarovky oveľa vyššiu kvalitu svetla. LED svetlo je viditeľne jasnejšie a belšie ako napríklad halogénové svetlo so žltým odtieňom. LED svetlo lepšie osvetľuje cestu, čo znamená, že zabezpečí lepšiu viditeľnosť v noci.

Dlhšia životnosť, nižšia spotreba energie, odolnosť proti vibráciám

LED žiarovky spotrebúvajú menej energie ako bežné halogénové alebo xenónové žiarovky, čo znamená, že majú zvyčajne dlhšiu životnosť. Aj keď sa ti ich kúpa môže sprvoti zdať nákladnejšia, vďaka ich dlhšej životnosti sú z dlhodobého hľadiska lacnejšie. Vďaka novým technológiám už dokonca nedochádza ani k ich prehrievaniu.

CANBUS

Mnohé LED žiarovky sú so systémom CANBUS. To znamená, že nevyžadujú žiadne zmeny zapojenia, čo znamená inštaláciu typu plug-and-play. Všetko, čo musíš urobiť, je vysunúť staré, zasunúť nové LED diódy a môžeš vyraziť.

Energeticky efektívnejšie

LED žiarovky do auta predstavujú energeticky efektívnu a úspornú alternatívu v porovnaní s tradičnými žiarovkami. Ich hlavným prínosom je výrazné zníženie spotreby energie. LED technológia totiž dokáže produkovať vysoký svetelný výkon pri minimálnom množstve spotrebovanej energie.

Niektoré LED žiarovky môžu mať až o 85% alebo dokonca ešte vyššiu úsporu energie v porovnaní so štandardnými halogénovými žiarovkami, čo znamená, že z tvojho auta čerpajú oveľa menej energie. Vďaka tomu nezaťažujú alternátor, čo môže znamenať zníženie spotreby paliva, ale čo je možno dôležitejšie, ak nechtiac zapneš svetlo, je oveľa menej pravdepodobné, že ti vybije batériu.

xenonova_vybojka.png Xenónové výbojky

Xenónové výbojky do auta predstavujú pokrokovú technológiu, ktorá prináša niekoľko výhod pre jazdu vo večerných hodinách. Tieto výbojky využívajú xenónový plyn na vytvorenie svetelného lúča s vysokým jasom a farebnou teplotou podobnou dennému svetlu.

Aké výhody majú Xenónové výbojky

Jednou z hlavných výhod xenónových výbojok je ich výborná viditeľnosť a intenzita svetla, ktorá môže výrazne zvýšiť bezpečnosť v noci. Sú schopné osvetliť cestu pred vozidlom lepšie a poskytujú výrazne širší lúč, čo znamená, že vodiči môžu vidieť viac z okolia.

Okrem toho xenónové výbojky disponujú dlhšou životnosťou a majú nižšiu spotrebu energie v porovnaní s tradičnými halogénovými žiarovkami. Ich moderný a sofistikovaný dizajn tiež prispieva k estetickému vzhľadu vozidla.

Čo si všímať pri kúpe Xenónových výbojok

Pri kúpe xenónových výbojok do auta je dôležité všímať si niekoľko kritických faktorov. Tu sú niektoré z vecí, ktoré by si mal brať do úvahy:

  1. Typ a model: Xenónové výbojky existujú v rôznych typoch a modeloch pre rôzne typy vozidiel. Uisti sa, že vyberáš svetlá, ktoré sú kompatibilné s konkrétnym modelom a ročníkom auta.
  2. Farba svetla: Xenónové výbojky sú známe tým, že vytvárajú svetlo podobné dennému svetlu. Pri kúpe si všimni farebnú teplotu svetla, vyjadrenú v kelvinoch (K). Nižšia teplota (4300K) poskytuje čistejšie biele svetlo, zatiaľ čo vyššia teplota (6000K) môže mať modrastý nádych.
  3. Certifikácie a schválenia: Uisti sa, že xenónové svetlá, ktoré zvažuješ, sú certifikované a schválené pre použitie v cestnej premávke. To môže zabezpečiť, že svetlá spĺňajú bezpečnostné normy a nemusíš sa obávať problémov s predpismi.
  4. Značka a kvalita: Vyber si renomovanú značku xenónových svetiel. Kvalitné svetlá nielenže poskytnú lepšie osvetlenie, ale aj dlhšiu životnosť.
  5. Regulačné funkcie: Niekedy môžu xenónové svetlá obsahovať dodatočné funkcie, ako napríklad automatické stmievanie alebo adaptívne osvetlenie, ktoré sa prispôsobuje okolitým podmienkam. Zisti, aké regulačné funkcie ponúka konkrétny model.


Dôležité: Nezabudni na znenie vyhlášky

Na vozidlách sa môžu počas prevádzky v cestnej premávke používať len svetelné zdroje a zariadenia v predpísanom počte a s predpísanou farbou vyžarovaného alebo odrážaného svetla, ktoré sú pre daný druh a kategóriu vozidla predpísané. Svetelné zariadenia na vozidlách musia spĺňať ustanovené technické požiadavky, podľa ktorých musia byť homologizované alebo typovo schválené EÚ.

Legálnym spôsobom, ako vozidlo dodatočne vybaviť xenónovými svetlami je odborná montáž sady systému xenónových svetlometov, ktorá je na tento účel a pre konkrétny typ vozidla schválená a spĺňa všetky požadované kritériá.


V závere tohto článku je zrejmé, že každý typ žiarovky prináša jedinečné výhody a je vhodný pre rôzne potreby vodičov. LED žiarovky excelujú v energetickej efektívnosti a moderným dizajnom, xenónové svetlá ponúkajú vysokú intenzitu svetla a špecifickú farbu, zatiaľ čo halogénové žiarovky sú pomerne spoľahlivé, cenovo a ľahko dostupné.

Pri výbere žiarovky do auta je kľúčové zvážiť individuálne preferencie a požiadavky vodiča, pričom každý typ svetla môže poskytnúť optimálne riešenie pre rôzne jazdné potreby. Pamätaj, že pri akýchkoľvek úpravách svetlometov na aute dodržiavaj predpisy a príslušné bezpečnostné smernice.


einparts_ziarovky.png

Novinka v ponuke EinParts Automotive

Značka EinParts Automotive je synonymom pre spoľahlivosť a inováciu na automobilovom trhu.

Už od roku 2007 sa venujú modernému LED, halogénovému a xenónovému osvetleniu pre automobily. Vo svojich produktoch využívajú moderné technológie ako napríklad flip chip alebo can bus.

Okrem osvetlenia automobilov si z ich ponuky môžeš vybrať napríklad aj autorádiá, parkovacie senzory alebo sady na čistenie svetlometov.

Nezmeškaj jedinečnú príležitosť. Získaj kvalitné žiarovky do auta od EinParts Automotive za výhodnú cenu. S naším expresným doručením budeš mať jasno na cestách rýchlo bez zbytočného čakania. Vyber si spoľahlivosť a bezpečnosť s EinParts Automotive.

Tatiana Korčušková
Zdroj GAFA AUTO
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014