Znovuzrodený DeLorean. Dokáže Alpha 5 konkurovať moderným elektromobilom?

Na svete hádam nie je automobilového nadšenca, ktorý by nepoznal legendárne DMC DeLorean. Do povedomia ľudu sa toto vozidlo dostalo najmä vďaka kultovej filmovej trilógii Návrat do budúcnosti.

Na svete hádam nie je automobilového nadšenca, ktorý by nepoznal legendárne DMC DeLorean. Do povedomia ľudu sa toto vozidlo dostalo najmä vďaka kultovej filmovej trilógii Návrat do budúcnosti a časom si oprávnene získalo ohromné množstvo fanúšikov. Dlhých 40 rokov od spustenia jeho pôvodnej výroby trvajúcej len niečo cez 2 roky, prichádza nová, modernou technológiou nabitá verzia s názvom Alpha5. Dokáže konkurovať najmodernejším automobilom dnešných čias a čo všetko si Alpha zachovala z pôvodného modelu?

DeLorean Alpha 5

Tento nový model so sebou prináša jednu z kľúčových vlastností, ktoré výrobca považoval za extrémne dôležité zachovať. DeLorean mal v dobe svojej výroby navodzovať dojem čohosi, čo k nám prišlo z budúcnosti. Či to tak aj skutočne bolo alebo tejto myšlienke dopomohlo až neskoršie obsadenie v spomínanej kultovke, si už môžeme akurát tak domyslieť. Každopádne, už prvý pohľad na dizajn modelu Alpha 5 odhaľuje, aké špecifické prvky si od svojho predchodcu zapožičal. Dlhá, nízko položená, bez pár milimetrov až 5 metrová karoséria, ktorú zdobia žalúzie zadného skla. Tie bezpochyby prispievajú k športovému výzoru a čo by to bolo za DeLorean, keby nedisponoval masívnymi krídlovými dverami? Bez tých by to skrátka nešlo...

Pohon a interiér

Špecifikácia pohonného ústrojenstva modelu Alpha 5 zatiaľ odhalená nebola. Už teraz však vieme, že sa bude jednať o (ako inak) čistokrvný elektromobil. Ten by mal v základnej verzii zrýchľovať z 0 na 100 km/h za približne 3,4 sekundy. Dokonca nie je vylúčené ani to, že sa jedná len o údaje základnej pohonnej jednotky a časom sa dočkáme viacerých výkonnostných verzií s rôznymi parametrami dojazdu. Interiér disponuje štvoricou športových sedadiel a na palubnej doske svietia dva veľké displeje. Displej umiestnený za volantom slúži ako už tradične na informovanie šoféra a stredový displej ovláda multimédiá a ostatné prvky výbavy. Znovuzrodená legenda so sebou nesie aj jednu negatívnu informáciu a tou je, že by malo byť vyrobených iba 88 kusov. To aj napriek zatiaľ nezverejnenej cene naznačuje, že by sa mohla šplhať do pomyselných astronomických výšin. Výroba sa predbežne začne v roku 2024 a časom sa zhodnotí, či je o tento model záujem. V prípade nespokojnosti zákazníkov s elektrickým pohonom je dokonca výrobca pripravený použiť benzínový motor V8.

Budúcnosť automobilky

Znovu oživená značka sa chce podľa vyhlásení jej zástupcov opäť dostať do roviny celosvetovo úspešných predajcov. Po premiére modelu Alpha 5 plánuje do svojich fabrík dostať úplne nový rad vozidiel kategórií sedan a SUV, ktoré by mali byť z veľkej časti poháňané elektrickou energiou alebo vodíkovým pohonom.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014