Vstrekovacie trysky – ako sa prejavuje ich poškodenie a ako možno predĺžiť ich životnosť?

Vstrekovacia tryska, vstrekovací ventil alebo jednoducho vstrek, je veľmi dôležitou súčasťou motora. Plne funkčný diel zabezpečuje rovnomerné dávkovanie paliva do spaľovacej komory...

Vstrekovacia tryska, vstrekovací ventil alebo jednoducho vstrek, je veľmi dôležitou súčasťou motora. Plne funkčný diel zabezpečuje rovnomerné dávkovanie paliva do spaľovacej komory. Typ a spôsob práce trysky sa môže líšiť v závislosti od druhu agregátu či ročníka výroby. V každom prípade sa jedná o komponent, ktorý je potrebné dlhodobo udržiavať v správnej kondícii. V opačnom prípade sa začnú prejavovať prvé príznaky poškodenia alebo jeho zanesenia, čo môže vyvrcholiť až fatálnym poškodením pohonnej jednotky.

Príznaky poškodenia vstrekov

Príznaky poškodenia vstrekovacích trysiek sa celkovo podobajú na tie, ktoré môžeme pozorovať napríklad pri zanesení zapaľovacích sviečok. To znamená, že práca motora prestáva byť rovnomerná a počas jazdy ním začína nekontrolovateľne trhať. Problém sa môže prejavovať ako na voľnobehu, tak aj vo vysokých otáčkach. K pridruženým prejavom patrí samozrejme strata výkonu, zvýšenie priemernej spotreby paliva, úplné zhasínanie motora či v niektorých prípadoch viditeľné zvýšenie emisií vo výfukových plynoch.


Životnosť vstrekovacích trysiek

Tak ako pri väčšine dielov, aj životnosť vstrekovacích trysiek závisí od dlhodobej starostlivosti o ne. Ich najväčším nepriateľom sú usadeniny, ktoré ich postupne upchávajú. Tie vznikajú neustálym pôsobením vysokej teploty – čo má za následok tvorbu karbónových častíc, či tankovaním nekvalitného paliva. Pravidelné čistenie trysiek, približne každých 40 000 kilometrov, by malo zabezpečiť ich celkovú životnosť nad 200 000 kilometrov. S čistením významne pomáhajú aditíva určené do paliva, ktoré je odporúčané aplikovať približne každých 3 000 km.

Oprava / výmena vstrekovacích trysiek

Výhodou zanesených vstrekovacích trysiek je možnosť ich opravy, ktorá spočíva v odstránení spomínaného karbónu. Procesov je hneď niekoľko: od použitia dostupných rozpúšťadiel pevných častíc až po ultrazvukové čistenie vykonávané odborníkom. V prípade, že trysky už nie je možné zachrániť, ich výmena je pre navrátenie prirodzeného chodu motora nevyhnutným zákrokom. Zanedbávanie takto poškodeného vstreku môže mať negatívny dopad na funkčnosť katalyzátora a v tom najhoršom prípade a zhode niekoľkých okolností môže dôjsť až k zadretiu motora.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014