Veľká zvolávacia akcia automobilky Mercedes. Tieto modely môžu vážne nebezpečné:

Bezpečnosť je na prvom mieste, preto bez ohľadu na dodatočné finančné náklady výrobcu a poškodenie dlhodobo budovaného mena značky je potrebné predané vozidlá vrátiť a podrobiť ich dôkladnej kontrole.

Zvolávacie akcie jednotlivých automobiliek nie sú vo svete ničím novým ani výnimočným. Niekedy sa proste nevhodný, prípadne nesprávne vyrobený diel nepodarí odhaliť na výrobnej linke, no až v čase, kedy je už množstvo dotknutých vozidiel doma u svojich majiteľov. Bezpečnosť je však na prvom mieste, preto bez ohľadu na dodatočné finančné náklady výrobcu a poškodenie dlhodobo budovaného mena značky je potrebné predané vozidlá vrátiť a podrobiť ich dôkladnej kontrole. V niektorých prípadoch sa podarí odhaliť vadu v krátkom období po spustení predaja, inokedy je na preverenie kvality dielov potrebný čas. Podobnú situáciu aktuálne prežíva automobilka Mercedes, ktorej sa podarilo zaznamenať problémový diel s možnosťou vážneho dopadu na zdravie a život posádky vozidla.



Ktorých modelov sa akcia týka?

Majitelia malých modelov môžu zostať v kľude. Podľa Mercedesu sa jedná o poruchu približne 300 000 vozidiel kategórie rodinných SUV a to konkrétne modelov triedy ML, triedy GL a triedy R, ktoré sa vyrábali v rokoch 2006 až 2012. Výrobca na nich doslova neodporúča jazdiť, kým nebudú podrobené dôkladnej servisnej prehliadke s možnosťou detekcie a odstránenia prípadného problému.


Dôvod zvolávacej akcie:

Jazda by mala byť obmedzená, prípadne úplne prerušená z dôvodu možnej náhlej straty brzdnej sily. Problémom sú konkrétne posilňovače bŕzd, ktoré môžu vďaka dlhšiemu vystaveniu vlhkosti vážne skorodovať. Táto korózia môže spôsobiť popraskanie vnútorných komponentov, čím nie len že postupne brzdná sila slabnem no v zriedkavých prípadoch sa môže stať, že bude kontakt medzi brzdovým pedálom a brzdovým systémom úplne prerušený – uviedli zástupcovia automobilky vo svojom oficiálnom vyhlásení.



Príznaky takejto poruchy:

Asi každému je jasné, že medzi evidentné príznaky patrí postupné mäknutie brzdového pedálu. Okrem toho môže byť zreteľne počuť prúdenie vzduchu v brzdovom systéme, prejavujúce sa syčaním alebo pískaním.


Postup výrobcu:

Mercedes poukazuje na potrebné preverenie kondície posilňovača bŕzd pred ďalšou jazdou na menovaných modeloch. V prípade že diel vozidla nevykazuje známky korózie, bude možné ho ďalej bezpečne používať. Vozidlá s dielom v počiatočnom štádiu korózie budú podrobené skúškam správnej funkčnosti a po ich úspešnom absolvovaní môžu byť naďalej bežne používané, avšak po dvoch rokoch bude potrebné predmetnú skúšku opakovať znova. Vozidlá ktoré skúškou neprejdú, si budú nutne vyžadovať výmenu posilňovača bŕzd. V prípade, ak potrebnú opravu nie je možné vykonať okamžite, autorizovaný servis Mercedes-Benz by mal ochotne dopomôcť s individuálnym riešením situácie a dokonca by mal byť plne nápomocný aj v otázke alternatívnej mobility do úplného vyriešenia vzniknutého problému.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014