Tankovanie plnej nádrže – cvaknutie pištole má svoj význam!

Môžete teda ďalej tankovať, ale vaše financie...

Tankovanie je bežnou záležitosťou každého vodiča. Niekto dotankuje každý druhý deň za nižšiu sumu, iný zasa nádrž naplní a dlhšiu dobu má od tankovania pokoj. Práve na vodičov, ktorí tankujú plnú nádrž je smerovaná otázka: Tankujete len po prvé cvaknutie tankovacej pištole? Väčšina pravdepodobne odpovedala „nie“ a po cvaknutí ešte do nádrže zopár litrov paliva pridá. Niektoré vozidlá zvládnu ešte liter/dva, iné zasa aj ďalších 10 litrov. Toto cvaknutie však má svoj význam!



Jednoduchá strata paliva:

Netreba zabúdať na prepadový kanálik, ktorým prebytočné palivo odteká mimo nádrže. Môžete teda ďalej tankovať, ale vaše financie sa roztekajú niekde po zemi.


Spätný ťah pištole:

Niektoré čerpacie stanice sú vybavené tankovacími pištoľami, ktoré sú schopné spätne vtiahnuť prebytočné palivo. Síce bude ušetrené a neodtečie na zem, ale stroj vám ho z ceny tankovania neodpočíta.



Systém palivovej rekuperácie ORVR:

Tento systém na znižovanie emisií sa nachádza hlavne v nových modeloch. V priestore nádrže zachytáva výpary, ktoré nie sú vypúšťané do ovzdušia, ale posielané do spaľovacieho priestoru motora. Ak je teda nádrž preplnená a systém namiesto výparov nasáva prebytočné palivo, môže dôjsť k jeho poškodeniu. To by nebol až taký problém, no elektronický systém začne vyhadzovať hlásenie o chybe a dokonca môže znížiť výkon vozidla. Celková cena opravy sa môže pohybovať v stovkách až tisíckach eur.  

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014