Systém A.B.S – na čo slúži a ako funguje?

Jeho hlavnou úlohou je kontrola činnosti brzdovej sústavy...


Anti-lock braking system – patrí medzi základné prvky aktívnej bezpečnostnej výbavy vozidla. Jeho hlavnou úlohou je kontrola činnosti brzdovej sústavy a zabezpečenie účinného brzdenia aj na povrchu s nižšou priľnavosťou. To znamená, že pri brzdení kontroluje pomocou senzorov pohyb kolies a keď sa niektoré z nich dostane do šmyku, vyšle signál do riadiacej jednotky, ktorá zníži brzdnú silu. Koleso sa tým začne znova odvaľovať čím zvýši ovládateľnosť vozidla v krízovej situácii. Systém A.B.S. dokáže uvoľniť brzdnú silu na dané koleso až 16x za sekundu.



Funkčnosť systému možno overiť prudkým stlačením brzdového pedálu na mokrom povrchu. Charakteristický chrapľavý zvuk a spätné kopanie do brzdového pedálu je zárukou funkčného A.B.S. Porucha je vo väčšine prípadov sprevádzaná rozsvietením kontrolky na prístrojovej doske. Od roku 2004 je A.B.S povinnou výbavou každého vozidla vyrobeného pre Európsky trh.



Jedným z komponentov Anti-lock braking systému je aj snímač ABS kolesa. Mali ste už skúsenosť s poškodením? Viete aká je cena? vyberte vozidlo a dozviete sa viac:

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014