Športový tlmič výfuku – ako sa líši od sériového a dokáže vôbec zvýšiť výkon?

Tlmič výfuku prináša okrem svojej prospešnej práce aj niekoľko zásadných nevýhod.

Na čo slúži tlmič výfuku?

Tlmič výuku je bežnou súčasťou výfukového systému, ktorý sa stará o odvod škodlivých splodín horenia vznikajúcich pri práci motora, dozadu za vozidlo. Niektoré vozidlá sú vybavené dvoma tlmičmi: Jeden z nich je takzvaný stredový a druhý koncový – ich názov je odvodený od ich umiestnenia na potrubí. Prioritnou úlohou tohto komponentu je tlmenie hluku, ktorý vytvára motor svojou prácou. Jeho konštrukcia je navrhnutá tak, aby sa prechádzajúci hluk postupne zoslaboval vďaka oddeleným komorám, medzi ktorými je je umiestnená sklená vata či iný tlmiaci materiál.

Aj sériový tlmič má svoje nevýhody

Tlmič výfuku prináša okrem svojej prospešnej práce aj niekoľko zásadných nevýhod. Jedným z jeho najväčších negatív je zvýšený spätný tlak výfukových plynov, kvôli ich nižšiemu prietoku. Čo to ale znamená v praxi? Jedná sa o akési nežiadané „dusenie“ motora čo má priamy vplyv nie len na jeho výkon, ale tiež na krútiaci moment. Okrem toho dokáže zvýšiť spotrebu pohonných hmôt. To je jedným z dôvodov, prečo sa množstvo majiteľov motorových vozidiel pohráva s myšlienkou výmeny sérového tlmiča výfuku za športový. Dokáže to pomôcť?

Výhody a nevýhody športového tlmiča

Hoci patrí športový tlmič výfuku najmä k výbave mladých nadšencov športovej jazdy, už zo spomínaného ekonomického hľadiska sa k jeho používaniu uchyľujú ľudia viacerých vekových kategórií. Ale pekne poporiadku. Športový tlmič výfuku svojou konštrukciou spätný tlak spôsobujúci zníženie výkonu a zvýšenie spotreby paliva minimalizuje. Okrem toho môže vozidlo obohatiť o športový zvuk, ktorý by ale mal byť v rámci normy. Nič netreba preháňať a preto je dobré zvážiť, či sa daný športový tlmič hodí k vášmu motoru a ostatným komponentom výfukového systému, nakoľko neprimerane zvýšenie hlučnosti môže byť pre vaše okolie obťažujúce. Je možné pomôcť odvodu výfukových splodín ešte viac?

Celková úprava výfukového potrubia

Výmenou sériového tlmiča za športový sa úprava skončiť nemusí. Spätný tlak možno minimalizovať aj ďalšími športovými časťami potrubia. Napríklad športové zvody , ktoré ale patria k tým nákladnejším položkám, dokážu taktiež efektívnejšie odvádzať výfukové plyny zo spaľovacieho priestoru motora. K bežným úpravám patrí aj športový rezonátor alebo športový katalyzátor.


Všetky diely pre tvoj športový výfuk nájdeš tu: https://www.autodielygafa.sk/categories/vyfukovy-system-103055

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014