Športové sedadlá - v čom je ich výhoda a sú vhodné aj do bežných áut?

Sedadlá osobných motorových vozidiel sú témou diskusie mnohých milovníkov áut. Jedna strana uprednostňuje pohodlie, zatiaľ čo tá druhá preferuje ich funkčnosť.

Sedadlá osobných motorových vozidiel sú témou diskusie mnohých milovníkov áut. Jedna strana uprednostňuje pohodlie, zatiaľ čo tá druhá preferuje ich funkčnosť. Skĺbiť tieto dve vlastnosti a dosiahnuť tak dokonalý produkt je často krát priam nemožné, pretože pevný a nízky posed potrebný pri využívaní vozidla na športové účely či rezkú jazdu nie je príliš pohodlným. V akých prípadoch je vhodné alebo priam potrebné začať uvažovať o výmene sériových sedadiel za športové a aké sú vlastne ich výhody?


Prispôsobený posed

Väčšina športových sedadiel poskytuje nižší, respektíve smerom dozadu klopený posed pre lepšiu stabilitu tela pri ostrej jazde. Zároveň vytvárajú priestor pre podloženie stehien pre uľahčenie neustálej práce nohami.


Širšie bočné vedenie

Širšie bočné vedenie dokáže šofér oceniť aj v prípade sériových sedadiel. Pri športových sedadlách ide o jednu z prioritných vlastností, ktorá minimalizuje pohyb tela do strán pri prekonávaní ostrých zákrut vo vysokej rýchlosti.


Funkčné poťahové materiály

Tak ako pri výbere nového vozidla, aj pri výbere športových sedadiel si možno zvoliť z množstva poťahových materiálov. Povrchová úprava je v závislosti od značky a kvality produktu prispôsobená vyššiemu namáhaniu. To znamená, že je materiál odolnejší voči odieraniu a nečistotám.


Prispôsobenie na použitie športových pásov

Pre úplné využitie vlastností športových sedadiel je ideálne ich skombinovať so športovými bezpečnostnými pásmi. Množstvo sedadiel je už na túto kombináciu pripravených a vďaka otvorom pod opierkou hlavy či v spodných bočniciach je vedenie pásov v ideálnej pozícii.


Nízka hmotnosť

Je ďalšou z výhod športových sedadiel, ktorá je oceňovaná najmä v motor športe kde sa počíta každý gram. Vďaka použitým materiálom konštrukcie majú oproti bežným sedadlám výhodu dokonca aj o niekoľko kilogramov. Hmotnosť častokrát spočíva aj v absencii prvkov pre nastavovanie polohy. Preto je dôležité pri kúpe športových sedadiel zvážiť vhodnosť ich sklonu, prípade poobzerať sa po sedadlách s možnosťou nastavovania polôh.


Dizajn

Tak ako pri ostatných tuningových častiach interiéru, akými sú napríklad športové volanty, hlavice radiacej páky či hydraulické ručné brzdy aj športové sedadlá ponúkajú množstvo rôznorodých dizajnov. Či už sa jedná o tvar, použitý materiál alebo farebnú kombináciu, na trhu si každý nájde ten svoj ideál. Oplatí sa teda do športových sedadiel investovať? Pokiaľ plánujete využívať svoje vozidlo na športové účely, je to priam nevyhnutnosťou. Ak vám ide len o zmenu dizajnu interiéru, športovými sedadlami zaručene nič nepokazíte. V takomto prípade je však potrebné si zvoliť model, ktorý zabezpečuje ako taký komfort v prípade dlho trvajúcich jázd.


Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014