Špeciálny vodičský preukaz pre športové autá? V Austrálii bude už čoskoro realitou.

Je riešením špeciálne vodičské oprávnenie na vedenie vysoko výkonného vozidla, ktoré možno získať len po sérii školení a prísnejších testov? V Austrálii to už čoskoro zistia.

Aj u nás sme mohli zaznamenať niekoľko prípadov ťažkých dopravných nehôd, spôsobených vysokou rýchlosťou v super športových vozidlách. Hoci sa jedná o mizivé percento z celkového počtu dopravných kolízií s vážnymi následkami, mediálne sa im venuje najviac pozornosti, čo v konečnom dôsledku hádže väčšinu majiteľov takýchto áut do jedného vreca. Je riešením špeciálne vodičské oprávnenie na vedenie vysoko výkonného vozidla, ktoré možno získať len po sérii školení a prísnejších testov? V Austrálii to už čoskoro zistia.

Vodičský preukaz pre športové autá

Jedná sa konkrétne o južnú Austráliu, ktorej zástupcovia tvrdia, že takáto kategória vodičských preukazov by zaručene zvýšila bezpečnosť na cestných komunikáciách. Ani u nás nie je kategorizovanie vodičských oprávnení ničím zvláštne – s bežným preukazom na osobné motorové vozidlo tiež nemôžeme z vlastnej vôle sadnúť za volant 12 tonového nákladiaku. Do problémov by sa v južnej Austrálii mohli v budúcnosti dostať najmä turisti, ktorí s láskou cestujú po celom svete, aj so svojimi super športovými autami. Predbežne sa hovorí, že toto pravidlo bude platiť aj pre nich a pokiaľ nebudú disponovať špeciálnym vodičákom, pôjde o porušenie dopravných predpisov ako v prípade vedenia motorového vozidla bez vodičského oprávnenia.

Podnet na zavedenie špeciálnych VP

Prvé návrhy o sprísnení testov pre majiteľov super športových áut boli zaznamenané už v roku 2019, kedy prišlo o život mladé dievča práve vinou rýchlo a riskantne jazdiaceho šoféra Lamborghini Huracan. Ten bol neskôr zbavený obvinenia čo vyvolalo vlnu kritiky. V prípade schválenia týchto nových cestných pravidiel, ktoré plánujú poslanci predložiť do parlamentu ešte tento rok, budú zmenené aj bežne postupy v prípade spôsobenia vážnej dopravnej nehody.

Zadržanie vodičského preukazu

Pokiaľ sa stane majiteľ tohto špeciálneho vodičského preukazu účastníkom vážnej dopravnej nehody, bude mu preukaz zadržaný až do doby, kým nebude celý prípad súdne uzatvorený. Či má tento razantný krok skutočný význam, na to si budeme musieť ešte nejakú dobu počkať. Hoci skutočne prinesie nejaké to percento navyše k bezpečnosti na cestách, kritici sa už teraz ozývajú a hovoria o akomsi nezmyselnom navyšovaní poplatkov pre majiteľov hyper áut.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014