So správnou autokozmetikou bude čistenie a ošetrenie auta zábava

Správna starostlivosť o auto je kľúčová pre jeho dlhovekosť a zachovanie estetickej hodnoty. Ak chceš mať auto tip-top, pomocou kvalitnej autokozmetiky tento cieľ hravo dosiahneš.

Prečo je správne ošetrenie tak dôležité? 

1. Čistenie exteriéru vozidla:

Autokozmetika ti pomôže udržať exteriér auta vo výbornom stave. Použitie správnych čistiacich prostriedkov a techník, odstráni nečistoty ako sú prach, blato, hmyz, živicové škvrny a iné nečistoty, ktoré sa zhromažďujú na povrchu vozidla. Pravidelné čistenie a ošetrovanie exteriéru auta autokozmetikou zabraňuje poškodeniu laku a chráni ho pred vplyvmi ako sú: slnečné žiarenie, kyslé dažde, soľ na cestách a hrdzavenie.

Lak a povrch vozidla: Používaš na čistenie auta obyčajný saponát a handričku, akú práve máš po ruke? Tak to je načase zmeniť. Používaj kvalitný autošampón alebo čistič, ktorý je určený na čistenie karosérie auta. Bez kvalitných prípravkov môže dôjsť k poškriabaniu laku, narušeniu ochrannej vrstvy alebo k iným komplikáciám, a to určite nechceš.

Náš tip: Takto umytý povrch karosérie zalešti rýchloleštenkou pre obnovenie zašednutého laku.

Počas jazdy je predná časť auta vystavovaná útoku lietajúceho hmyzu, ktorý sa po zaschnutí skutočne veľmi ťažko odstraňuje. Ty si túto robotu však môžeš zjednodušiť a použiť prípravok na odstraňovanie hmyzu. Môžeš si tak byť istý, že všetky neželané škvrny od hmyzu rýchlo odstrániš a nepoškodíš lak. Použitie je veľmi jednoduché. Pri ošetrovaní sa ale určite vyhni príliš silnému treniu a používaniu hrubých handričiek, aby si minimalizoval riziko poškodenia laku. Po umytí laku môžeš použiť vosk na ochranu a lesk.

Okná a zrkadlá: Sklá v autách sú trošku inak znečistené, ako tie v našich domácnostiach. Zvlášť čelné sklo z vnútornej strany je potrebné vyčistiť čističom na autosklá, s ktorým jednoducho odstrániš aj mastné fľaky. Len ho nastriekaj na čistú mikrovláknovú handričku a jemne utri okná a zrkadlá.

Na očistené sklá ti odporúčame ešte z vonkajšej strany použiť tekuté stierače. Pomáhajú dažďovým kvapkám rýchlejšie skĺznuť po skle a tebe zabezpečia lepší výhľad aj za hustého dažďa. Skús napríklad tento. Už ho nepustíš z ruky.

umy_ma.jpg

Plasty: Časti auta, ktoré si zvlášť pri starších ročníkoch vyžadujú viac pozornosti. Za tie roky sa na ich výzore podpísalo slnečné žiarenie a povedzme si, tieto vyblednuté časti karosérie vôbec nepridávajú na vzhľade auta. Plastové časti, ako napríklad rám okien, nárazníky a spodné časti vozidla, je možné oživiť špeciálnymi čistiacimi prostriedkami pre plast. Stačí naniesť na handričku a rovnomerne rozotrieť po plaste.

Disky: Najlepšie výsledky v čistení diskov dosiahneš len pomocou špeciálnych čističov. Keďže sú disky neustále vystavované prachu, brzdovej špine, oleju a iným nečistotám, s bežným čistiacim prostriedkom nedosiahneš očakávané výsledky. Čistič diskov je špeciálne navrhnutý tak, že jednoducho a bez namáhavého drhnutia odstránia špinu a obnovia lesk bez škrabancov. Vyskúšaj napríklad tento čistič diskov. Stačí naniesť v dostatočnej vrstve a nechať chvíľu pôsobiť a vrstvu špiny narušiť kefou na disky , ktorá je tvarovaná tak, aby si sa dostal do všetkých miest. Opláchni prúdom teplej vody. Ak chceš kolesám pridať ešte väčší šmrnc, použi čistič na pneumatiky. Okrem krásnej čiernej farby ti zabezpečia aj dlhšiu pružnosť gumy na pneumatike.

2. Ako na čistenie interiéru: 

Akokoľvek sa snažíme udržiavať si poriadok v aute, plastové a čalúnené povrchy vo vnútri auta sa po čase nevyhnú škvrnám, okopaniu, prachu, blatu a odtlačkom prstov, ktoré je niekedy veľmi náročné vyčistiť. Určite nepoužívaj silné čistiace prostriedky s agresívnymi chemikáliami, pretože ti môžu povrch nenávratne poškodiť. 

cistenie_interieru.jpg

Čalúnenie: Ak je čalúnenie veľmi znečistené, odporúčame auto zveriť do rúk odborníkom, ktorí sa tejto problematike venujú, aby si predišiel prílišnej vlhkosti v aute. Ak sa však potrebuješ zbaviť len malých škvŕn, použi čistič poťahov. Okrem silného čistiaceho účinku, dokonca neutralizujú zápach. 

Občas potrebuješ aj rýchly zásah, napríklad pri rozliatí nápoja na sedačku - s tým si hravo poradia obrúsky na poťahy. Obrúsky sú dostatočne silné na očistenie kobercov, rohoží, látkových poťahov a aj gumy.

Koža: Ak máš v aute kožené sedadlá a interiér, treba sa oň správne starať. Na kožu veľmi zle vplýva vlhkosť a priame slnečné svetlo. Bez správneho ošetrenia preto stratí svoju farbu a vysuší sa. Najskôr povysávaj malé smietky zo sedadiel, na jemnú hubku alebo na obrúsky na kožu nanes tenkú vrstvu prípravku na kožu, ktorú rozleštíš po povrchu. Naozaj stačí len malá vrstva, pretože do kože sa kondicionér vpije. Nezabudni ani na volant a kožený povrch dverí. Výborné je, že prípravok môžeš použiť aj na pravú aj umelú kožu. Keď takto ošetríš kožené sedačky, budú mäkké a nepopraskajú.

Oživenie a čistenie plastov: Aby si zachoval pružnosť a lesk interiérových plastov, sú ideálne čistiace prostriedky na plastové povrchy - tým umyješ nielen nečistoty, špinu ale zbohom dáš aj prachu. S obrúskami na plasty sa dostaneš aj do malých škár a ťažšie dostupných miest palubovky, kokpitu a iným plastových častí. Pre dôkladnejšie čistenie ti výborne poslúži sprej na plastové časti. Sprej môžeš použiť spolu s obrúskami. Takto budeš mať istotu, že kokpit s palubovkou ostanú dokonale čisté, ošetrené a to bez poškriabania. Vnútro auta bude žiariť ako nové, navyše bude mať aj príjemnú vôňu a dokonca si môžeš vybrať hneď z niekoľkých druhov, ktorá sadne práve tebe ako vanilka alebo malina. Vyraziť s takto nablýskaným tátošom bude skvelá odmena za vynaloženú námahu :)

Tatiana Korčušková
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014