SMSkujete za volantom? Mali by ste okamžite prestať!

SMSkovanie za volantom je jedna z najnebezpečnejších činností...


SMSkovanie za volantom je nebezpečná činnosť, jedna z najnebezpečnejších, ktoré môže vodič auta robiť počas cesty. Iste, sú situácie, napríklad počas čakania na semafóre alebo na diaľnici pri 130 s tempomatom a radarom (to druhé je žart) kedy by sme si to vedeli prepáčiť, každopádne v 100% času ktorý venujeme riadeniu vozidla by sme sa mali venovať len vozidlu. Nižšie si vyberieme tri najdôležitejšie dôvody, prečo by ste s smskovaním za volantom mali prestať.

Stačí 5 sekúnd

Podľa štúdií NHTSH (National highway traffic safety administration) je priemerná doba na ktorú smskovanie zamestná vaše oči 5 sekúnd. Iste si viete predstaviť koľko zaujímavých vecí sa môže prihodiť za 5 sekúnd života. No a v aute je to ešte zaujímavejšie, je to ako prejsť pri rýchlosti 90 km za hodinu jedno futbalové ihrisko bez toho, aby ste sa pozerali na cestu.

Pokuta

Na Slovensku by ste za smskovanie za volantom boli ľahší o 60 EUR. Pre niekoho málo pre niekoho veľa. No sú na svete aj krajiny, kde je táto pokuta oveľa vyššia, až v tisícoch EUR. Niekde na to majú fixné kamery, inde vás natočí policajt. Dnešné technológie dokážu radarovo zistiť, či práve používate mobil v aute.

SUV sú 23 krát nebezpečnejšie

Mať veľké SUV (alebo jazdiť kamiónom či veľkou dodávkou) znamená cítiť sa bezpečnejšie – vidieť cestu z nadhľadu. Takéto veľke autá sú až 23 krát nebezpečnejšie, práve kvôli pocitu počas jazdy. Smskovanie v takomto aute je teda ešte nebezpečnejšie.

Zdroj: auto-blog.sk

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014