Ako vymeniť čelné sklo na aute?

Vďaka technologickému pokroku vo výrobe auto skiel, je veľká časť z nich odrazená bez zanechania akejkoľvek známky nárazu. Väčšie kamienky alebo rôzne iné nečistoty z vozovky, ktoré doň narazia vyššou razanciou však môžu čelné sklo fatálne poškodiť...

Čelné sklo patrí kvôli svojmu umiestneniu k najzraniteľnejším vonkajším častiam vozidla. Množstvo kamienkov odletujúcich od vozidiel pred nami skončí buď na kapote, alebo práve v ňom. Vďaka technologickému pokroku vo výrobe auto skiel, je veľká časť z nich odrazená bez zanechania akejkoľvek známky nárazu. Väčšie kamienky alebo rôzne iné nečistoty z vozovky, ktoré doň narazia vyššou razanciou však môžu čelné sklo fatálne poškodiť. Prípadne dôjde k jeho drobnému narušeniu, no to sa začne postupom času rozširovať. Kedy je potrebné dať čelné sklo opraviť a v akom prípade je potrebná jeho úplná výmena?

Aj čelné sklo si z času na čas zaslúži dôkladnejšiu kontrolu. K poškodeniu totiž nemusí prísť iba za vašej prítomnosti. O nepríjemné prekvapenie sa môže postarať napríklad nepriaznivé počasie, kamienok z pod kolesa na parkovisku alebo aj obyčajný spadnutý konár zo stromu. Dlhodobá ignorácia aj najmenšieho poškodenia čelného skla, môže viesť k jeho nekontrolovateľnému rozšíreniu.


Kedy je potrebné opraviť čelné sklo?

Lokálna oprava čelného skla je všeobecne odporúčaná pri spozorovaní akéhokoľvek drobného poškodenia. Či už sa jedná o dierku po náraze kamienku alebo malú prasklinu, zmena teploty, vibrácie vozidla a odpor vzduchu pôsobiaci na vozidlo môžu rozšíriť poškodenie na toľko, až si bude sklo vyžadovať úplnú výmenu. Netreba zabúdať ani na to, že prasklina / dierka v zornom poli dokáže byť najmä v prípade zhoršenej viditeľnosti skutočne nepríjemnou. Druhým nepríjemným následkom je neúspešné absolvovanie kontroly technického stavu vozidla.



Kedy je oprava čelného skla možná?

Možnosť lokálnej opravy poškodeného skla je samozrejme limitovaná niekoľkými faktormi. Tým základným je samotný rozsah poškodenia, ktorého priemer by nemal presiahnuť 1,5 centimetra. Podstatné je aj miesto poškodenia. Ak sa prasklina nachádza na okraji skla, je v mnohých prípadoch už neopraviteľné. To platí aj v prípade poškodenia v zornom poli šoféra – podľa odporúčaní nie je vhodné ho na takomto mieste opravovať, pretože by mohlo dôjsť k vzniku rušivého elementu. Ostatné poškodenia po kamienkoch a iných nárazoch by malo byť možné po konzultácii so servisným technikom v krátkom čase odstrániť.


Kedy je potrebné čelné sklo vymeniť?

Jednoducho povedané, keď nespĺňa nároky na jeho lokálnu opravu. Teda poškodenie je väčšie ako 1,5 centimetra, nachádza sa na úplnom okraji čelného skla, prípadne v zornom poli šoféra. Dobrým dôvodom na výmenu je tiež prerušenie funkcie niektorého z prvkov výbavy, akými sú napríklad dažďový senzor, svetelný senzor, vyhrievanie čelného skla atď.



Opravu lokálneho poškodenia určite neodkladajte na neskôr. Rôzne servisy zaoberajúce sa prácou s auto sklom vykonajú opravu do hodiny a v závislosti od regiónu a konkrétneho servisu zaplatíte od 25 €. Naopak neskoré riešenie drobného poškodenia, ktoré medzičasom prerástlo až do potreby výmeny celého skla vás môže stáť aj niekoľko stoviek eur.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014