Parkovacie senzory – ako funguje tento pomocník?

Parkovanie je súčasťou každodennej cesty autom. Každý vodič by mal vedieť zaparkovať aj vyparkovať zo štandardného parkovacieho miesta. V určitých situáciách má však problém zaparkovať aj zdatný vodič.

Menšie miesto na parkovanie, obmedzené manévrovanie auta alebo sťažený výhľad vedia potrápiť aj skúseného vodiča. Veľkou pomocou v týchto chvíľach sú parkovacie senzory. Prichystali sme pre teba prehľad ako vlastne fungujú a aké sú ich benefity.


Väčšina áut má prednú kapotu, ktorú z miesta vodiča jednoducho nevidíš. Výhľad dozadu býva ešte horší. Vždy len odhaduješ, koľko miesta máš na manévrovanie. Ako riešenie je preto vybavenie auta parkovacími senzormi, ktoré ťa zvukom upozornia na prekážky. 

V nových modeloch áut nájdeš už zabudované senzory alebo aj parkovacieho asistenta. Prípadne si ich vieš zvoliť ako doplnkovú výbavu pri kúpe auta.

Staršie modely áut zvyknú byť vybavené parkovacími senzormi na zadnej strane. Nájdeš ich aj na starších modeloch áut nižšej triedy. Ak auto nemá senzory, je možné ich nainštalovať dodatočne. Môžeš si namontovať čisto predné alebo zadné parkovacie senzory, poprípade si vybrať sadu, ktorá obsahuje kombináciu predných aj zadných senzorov.

Úloha parkovacích senzorov

Parkovacie senzory slúžia na uľahčenie parkovania auta na miestach, kde sa problémovo manévruje. Ale nielen to. V prípade, ak niekto prechádza za autom, hneď ťa na to upozornia. Preto môžu v niektorých prípadoch zabrániť nehode s fatálnymi následkami. 

Senzory sú štandardne umiestnené na prednom a zadnom nárazníku, kde snímajú okolie auta vo vzdialenosti obvykle 1,5 až 2 metre. Aktivujú sa zaradením spiatočky alebo stlačením parkovacieho spínača. 

Na vzdialenosť prekážky upozorňujú kombináciou hlasitosti a stupňujúcou intenzitou pravidelnosti zvukovej signalizácie. Čím je auto bližšie k prekážke, tým je pípanie signalizácie častejšie, až prejde do súvislého tónu. Systém môže byť doplnený kamerou napojenou na displej.

parkovanie_auta.png

História parkovacích senzorov

Senzory boli pôvodne vyvinuté v 70. rokoch minulého storočia ako pomôcka pre nevidiacich. Koncom 80. rokov minulého storočia, sa objavila prvá generácia parkovacích senzorov. Tieto senzory boli pôvodne zdvojené. Zahrňovali vysielač aj prijímač. 

Na začiatku 90. rokov sa tieto prvky zjednotili do jedného celistvého senzoru. Parkovacie senzory sa prvýkrát dostali na trh ako súčasť hromadnej výroby až v roku 2003. Toyota Prius bola prvým bežne dostupným automobilom, ktoré malo senzory v nárazníkoch.

Ako fungujú parkovacie senzory

Funkcia parkovacích senzorov závisí od typu technológie, ktorú snímač používa na rozpoznanie prekážky.

V súčasnosti poznáme 3 typy:

1. Elektromagnetické snímače

Tento typ senzorov využíva elektromagnetické pole na detekciu prítomnosti prekážok. Jeho výhodami sú vysoká presnosť a eliminácia slepých miest. Je to vďaka kovovým pásom nalepeným na vnútornej strane nárazníka, ktorý zvyčajne križuje zo strany na stranu.

Nevýhodou tohto systému je náchylnosť na ovplyvnenie napríklad dažďom. Táto obmedzenosť prispieva k nízkej popularite tohto typu senzorov.

pakovacie_senzory_detailne.png

2. Ultrazvukové snímače

Tieto senzory pracujú pomocou vysielania zvukových vĺn - sonar. Ľudským uchom sa nedajú postrehnúť. Ultrazvukové vlny sa odrazia od prekážky, čo umožňuje určiť vzdialenosť medzi autom a prekážkou. Počas cúvania zariadenie účinne rozpozná prekážky v dráhe auta a upozorní vodiča zvukovým signálom.

V dnešnej dobe sú tieto senzory tohto typu najpoužívanejšie, pretože nie je také jednoduché ich ovplyvniť rušivými signálmi ako elektromagnetické senzory.

Je možné ich rozpoznať vďaka ich umiestneniu na nárazníku. Majú kruhový tvar s priemerom približne 3 cm a sú obklopené malým okrúhlym rámovým prúžkom.

3. Kamerové parkovacie senzory

Tieto senzory pozostávajú z parkovacieho senzora, kamery a monitora. Parkovacie senzory spolu s kamerou snímajú objekty a prenášajú záznam na monitor. Tento systém je veľmi spoľahlivý. V dnešnej dobe sa na LCD displeji okrem premietnutého výhľadu graficky znázorní aj vzdialenosť od prekážky.

Senzory tiež rozdeľujeme podľa komunikácie s rozvádzačom:

  •  cez kábel
  •  bezdrôtovo

Mal by si vedieť: Ak si chceš uľahčiť montáž a neželáš si, aby cez celé auto viedli ďalšie káble, jednoduchým riešením je zvoliť bezdrôtové parkovacie senzory. 

parkovaci_senzor.png

Inštalácia senzorov

Nainštalovanie dodatočných parkovacích senzorov je zväčša jednoduché. Ak si manuálne zdatnejší, poradíš si s inštaláciou bez potreby návštevy autoservisu. 

Vo väčšine prípadov budeš potrebovať iba vŕtačku. Stačí vyvŕtať otvory podľa návodu, do ktorých umiestniš senzory. Príprava je dôležitá. Pred vŕtaním otvorov sa riaď pravidlom 2x meraj a 1x vŕtaj. Preto dobre zváž veľkosť a umiestnenie senzorov. 

Pri montáži dodržiavaj pokyny od výrobcu.

  • Všeobecne je dobré dodržať štandardnú výšku umiestnenia senzorov aspoň 40 cm nad vozovkou. Dôležité je nepripevňovať senzory na kovové nárazníky, ktoré by mohli ovplyvniť ich správne fungovanie. Mysli aj na správnu orientáciu senzorov. Každý senzor by mal mať označené miesto s identifikáciou polohy nahor.
  • Senzory po inštalácii do otvorov nárazníka správne zapoj a otestuj ich funkčnosť. Kabeláž neohýbaj a nenaťahuj veľkou silou. 
  • Pre úspešnú inštaláciu bude zrejme potrebné nastaviť aj citlivosť senzorov. Je znova nutné riadiť sa návodom na inštaláciu výrobcu. Pokyny pre nastavenie citlivosti senzorov sú odlišné pri produktoch od rôznych výrobcoch.
  • V závislosti na modeli senzorov môže byť potrebné pripojiť ich k zdroji napájania alebo k batérii. Pred pripojením over, či sú všetky pripojenia správne a bezpečne upevnené.
  • Po dokončení inštalácie je dôležité otestovať funkčnosť senzorov. Naštartuj auto a aktivuj funkciu parkovacích senzorov. Ak všetko funguje správne, mali by si počuť zvukové signály pri rozpoznaní prekážky. Po otestovaní funkčnosti senzorov a overení ich správneho upevnenia môžeš skryť káble. V prípade potreby uprav obloženie interiéru. Vykonaj testovaciu jazdu a overte, či senzory fungujú spoľahlivo a správne detegujú prekážky. 

Aj ty si môžeš dopomôcť k rýchlejšiemu a bezpečnejšiemu parkovaniu. Einparts ponúka parkovacie senzory, vďaka ktorým už svoje auto neoškrieš. Inštalácia je pomerne jednoduchá a rýchla. Za rozumnú cenu získaš spoľahlivého parťáka pri parkovaní.

pakovacie_senzor&-einparts.png

Ďalšie parkovacie technológie 

Existujú aj ďalšie parkovacie technológie, ktoré vychádzajú z vyššie popísaných technológií. 

Tesla bola jedným z prvých výrobcov, ktorý zaviedol funkciu vzdialeného parkovania, ktorú značka nazvala Summon. Summon umožňuje vodičovi pohybovať vozidlom dopredu a dozadu zvonku vozidla.

Táto technológia sa ďalej uchytila aj u iných značiek, kde je možné vozidlo pohybovať pomocou kľúča zvonku. Tesla ju nedávno posunula ďalej vďaka funkcií Smart Summon, ktorá umožňuje vozidlu autonómne jazdiť v parkovisku na pokyn vodiča.

Hlavné benefity používania parkovacích senzorov:

  • Zvýšená bezpečnosť - parkovacie senzory výrazne zvyšujú bezpečnosť vodičov, spolucestujúcich a ďalších účastníkov premávky tým, že včas identifikujú prekážky a možné riziká kolízie.
  • Minimalizácia poškodenia vozidla - senzory pomáhajú minimalizovať riziko poškodenia vozidla pri parkovaní. Tým chránia lak a karosériu pred nárazmi alebo kolíziami s inými predmetmi alebo vozidlami.
  • Zníženie stresu a nervozity - vodiči často pociťujú stres a nervozitu pri parkovaní na miestach s obmedzeným priestorom. Parkovacie senzory eliminujú tento stres tým, že poskytujú vodičom presné informácie o vzdialenosti od prekážok.
  • Zjednodušenie manévrovania - senzory uľahčujú manévrovanie vozidla na miestach s obmedzeným priestorom, ako sú úzke ulice alebo tesné parkovacie miesta.
  • Zlepšená orientácia - vodiči majú lepšiu orientáciu v okolí vozidla vďaka informáciám poskytovaným parkovacími senzormi, čo im umožňuje presnejšie určiť vzdialenosť od prekážok a vyhnúť sa kolíziám.
  • Zvýšená efektivita parkovania - senzory pomáhajú vodičom parkovať efektívnejšie a rýchlejšie, čo znižuje čas strávený hľadaním parkovacieho miesta a minimalizuje zdržania.
  • Zníženie negatívneho dopadu na životné prostredie - efektívnejšie parkovanie za pomoci parkovacích senzorov môže znížiť množstvo plynu, vyprodukované dlhým manévrovaním pre správne zaparkovanie. 

pakovaci_senzor.png

Záver

Parkovacie senzory sa stali nenahraditeľným pomocníkom pre vodičov pri parkovaní na miestach, kde je obmedzený priestor a zvýšené riziko kolízií. Ich funkčnosť a výhody sú evidentné nielen z hľadiska bezpečnosti, ale aj pohodlia pri manévrovaní vozidla. Umožňujú vodičom lepšie sa zorientovať a vyhnúť sa potenciálnym zrážkam.

S vývojom technológií sa objavujú nové a inovatívne parkovacie systémy, ako napríklad vzdialené parkovanie alebo autonómne parkovanie, ktoré prispievajú k ešte vyššiemu komfortu a bezpečnosti. 

Výhody týchto technológií výrazne zlepšujú parkovacie skúsenosti a pomáhajú minimalizovať riziko spôsobenia škody majetku a zvyšujú bezpečnosť posádky ale aj okoloidúcich.

Monika Lešňovská
Zdroj www.auto.pravda.sk, www.hyundai.com/sk, www.autoblild.de
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014