Máme sa pripraviť na extrémne zdražovanie? Ako sa bude vyvíjať situácia s cenami benzínu a nafty?

Nedávno ceny benzínu poklesli aspoň trochu, no ak si myslíte, že ide o dôvod pre radosť, pravdepodobne vás sklameme. Ceny síce na krátku dobu klesli, no obratom na to opäť išli hore a odborníci upozorňujú, že táto situácia presne odráža...

"Pivo je lacnejšie, ako benzín – nejazdite, pite. Teším sa z pokroku, ktorý môžem vidieť na slovenských pumpách, tankujem vždy za desať, no čoraz rýchlejšie." Hoci o tejto téme radi vtipkujeme, situáciu s cenami pohonných hmôt vníma každý a veruže nie je dôvod na radosť. Je isté, že nás čakajú zmeny!

 

Nedávno ceny benzínu poklesli aspoň trochu, no ak si myslíte, že ide o dôvod pre radosť, pravdepodobne vás sklameme. Ceny síce na krátku dobu klesli, no obratom na to opäť išli hore a odborníci upozorňujú, že táto situácia presne odráža chaotickú situáciu na trhu s ropou. Vo svete panuje nedostatok pohonných hmôt a aktuálna (aj) pandemická situácia vo svete tejto problematike nijako nepomáha. Zhodujú sa aj v tom, že nikto presne nevie čo čakať, no zároveň sú skeptickí v tom, že by sme sa mali mať v tomto smere lepšie.

 

Aj napriek malému a krátkemu poklesu cien varujú, že znižovanie cien by sme z dlhodobého hľadiska nemali očakávať, skôr by sme sa mali pripraviť na pravý opak. K odborníkom sa radí aj David Rundell, ktorý vlastní ropnú spoločnosť v americkom štáte Texas. Rudell pre portál Forbes vysvetlil, že do odhadovania cien ropy vstupuje množstvo premenných, a teda je priam nemožné odhadnúť, aká bude cena ropy zajtra, nie to ešte predpovedať jej dlhodobejší vývoj. „Existuje množstvo neočakávaných vecí, ktoré by sa mohli stať,“ vysvetľuje David Rundell.

 

Neistá situácia

Sledovať trh je v súčasnej situácii pravdepodobne to jediné, čo môžeme robiť. František Burda, analytik z FinGO.sk sa pre portál Pravda vyjadril, že situácia sa môže vyvinúť oboma smermi, teda aj k lepšiemu, aj k horšiemu. Odborníci sa zhodujú, že zo spomínaných veľa premenných môže hrať čoraz väčšiu rolu napríklad pokles dopytu po palivách práve kvôli ich vysokej cene. V takomto prípade by bol ropy na trhu prebytok.


 

Cenu ropy môže potlačiť dole aj globálna recesia, ak sa situácia vo svete bude ďalej uberať tým horším smerom. Na druhú stranu, takáto situácia by určite potlačila ceny pohonných látok smerom nadol. Experti však počítajú aj s najhorším možným scenárom a tým je, že ceny pohonných hmôt poletia prudko hore, smerom k štyrom eurám za liter.

 

„Ide o extrémny scenár, no ten by znamenal, že si na Slovensku natankujeme za 4 eurá a 50 centov,“ vyjadril sa analytik Stanislav Pánis pre portál TVNoviny.sk. Celá situácia s rastúcimi cenami pohonných hmôt spôsobuje, že do popredia sa pomaly ale isto začínajú dostávať napríklad elektromobily. Všetko teda nasvedčuje tomu, že skôr či neskôr príde to, čoho sa milovníci spaľovacích motorov obávali už dlhšie a síce, že jazdenie na našich štvorkolesových miláčikoch už nebude také dostupné ako predtým.

 

 

A čo my, Slováci?

Čo sa týka pohonných hmôt na Slovensku, momentálne tankujeme za približne 1,90€/l. Existuje možnosť, aby sa ceny dostali pod túto hodnotu, no pôjde o zlacnenie možno jedného, možno dvoch centov za liter. Odborníci zároveň upozorňujú, že pôjde len o dočasný pokles. Ceny by mali ostať približne rovnaké počas celého leta a následne sa uvidí, čo bude ďalej. Nikto však neočakáva výrazné zlacňovanie. Spotreba pohonných hmôt je momentálne vyššia ako produkcia a aj svetové zásoby ropy sú nízke. O cenách pohonných hmôt sa rokuje aj v parlamente, no na konkrétne výsledky si ešte budeme musieť počkať. 

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014