Lexus začína elektrifikovať vo veľkom. Čo výrobca v blízkej dobe prinesie?

Nariadeniam zakazujúcim predaj vozidiel so spaľovacím motorom v krajinách európskej únie sa automobilky postavili rôzne. Takmer všetky už začali s postupným vývojom a výrobou plne elektrických modelov, pretože sa v tomto čase jedná o najpravdepodobnejšiu formu...

Nariadeniam zakazujúcim predaj vozidiel so spaľovacím motorom v krajinách európskej únie sa automobilky postavili rôzne. Takmer všetky už začali s postupným vývojom a výrobou plne elektrických modelov, pretože sa v tomto čase jedná o najpravdepodobnejšiu formu transformácie dopravy. Európania však tvoria veľkú časť zákazníkov automobiliek po celom svete a to znamená, že zmeny sa dotknú aj výrobcov mimo eurozóny. Veľké plány v oblasti elektrifikácie ohlásila aj automobilka Lexus. Čo v najbližších rokoch prinesie?


Lexus a elektromobily

Automobilka si dala za cieľ v nadchádzajúcich rokoch dosiahnuť výrobu plne elektrických vozidiel a to v každom jednom segmente. Podľa uverejnených grafík to zrejme znamená super športový model, roadster, klasický sedan, malé mestské vozidlo aj rodinné SUV. Slová zástupcov značky znejú jasne: "Každé nové vozidlo sa bude vyznačovať rovnako výnimočným remeselným spracovaním, vysokou spoľahlivosťou a tiež intuitívnymi technológiami, ktoré vždy odlišovali Lexus od ostatných značiek." Držať sa pritom plánujú hesla: „Každý môže vyrobiť elektrické vozidlo. Ale len Lexus dokáže vyrobiť elektrický Lexus.“ Znie to síce trošku komicky, ale tiež hrdo a motivovane.

Elektrický nástupca LFA

Aspoň taký je pracovný názov modelu, pripomínajúceho luxusný hyperšport. Potenciál elektrifikácie využíva skutočne naplno, vďaka čomu je jeho zrýchlenie z 0 na 100 km/h odhadované na niečo málo cez 2 sekundy a dojazd by sa mal blížiť k hranici 700 km na jedno nabitie. Takéto parametre dokážu zabezpečiť dostatočne silný zážitok na závodnom okruhu aj pokojnú jazdu na dlhej trase.


Sedan s maximálnym využitím

Plne elektrický sedan v katalógu chýbať jednoducho nemôže. Vraj pôjde o vozidlo s využitím jeho celkového potenciálu ako v oblasti prevádzky v nízkych finančných nákladoch, využitia priestoru pre posádku a batožinu aj spríjemnenia dlhých ciest vďaka rôznym moderným technológiám.


Elektrický Lexus SUV

Vozidlá kategórie SUV patria aktuálne k celosvetovým trendom a ani v Európe tomu nie je inak. Preto ani tento segment nemôže chýbať na odvážnom zozname plánov automobilky Lexus. Plne elektrické vozidlo vhodné do terénu, no zároveň spôsob spojenia všestranného využitia a dynamickej jazdy – to by malo byť hlavnou charakteristikou nového SUV.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014