Legendárny Ford GT prichádza vo štvrtej generácii. Bude zároveň aj poslednou?

To čo však vieme je, že generácia 2023 bude vybavená...

História Ford GT

Úspešný príbeh modelu GT od americkej automobilky Ford sa začal písať ešte v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Jednalo sa o dôležitý projekt, ktorého prioritou bolo vyvinúť pretekárske vozidlo vhodné pre vytrvalostné závody. V tých časoch kraľovalo tejto kategórii Ferrari a titul prestížneho závodu LeMans si odnieslo niekoľko rokov po sebe. Príchodom Fordu s označením GT40 sa však hra zmenila. Američania dokázali zosadiť z trónu „neporaziteľných“ talianov a 1966 až do roku 1969 patrilo prvenstvo práve im. O napínavých pretekoch nie len medzi samotnými vozidlami, ale najmä medzi majiteľmi jednotlivých tovární bol nakrútený úspešný film s rovnomenným názvom Le Mans '66. Duch pôvodného modelu je tu s nami aj po mnohých rokoch, nakoľko spoločnosť Ford vypustila do sveta aj ďalšie generácie v obmedzených sériách. Tentokrát pravdepodobne naposledy.

Ford GT 2023

Nie je to tak dávno, čo výrobca Ford ohlásil ďalšiu generáciu modelu GT, ktorá by mala prísť na trh už v roku 2023. Žiaľ, súčasťou oznamu bol aj akýsi dodatok, prostredníctvom ktorého bolo v záujme spoločnosti svetu naznačiť ukončenie legendárnej série – teda aspoň takej, na akú sme boli doteraz zvyknutí. Ťažko polemizovať či sa skutočne bude jednať o posledné kusy modelu GT, alebo bude budúca generácia odkázaná na alternatívny pohonnej jednotky. To čo však vieme je, že generácia 2023 bude vybavená agregátom EcoBoost. Tomu budú dopomáhať dve veľké turbodúchadlá a tým pádom by mal sériový výkon prekonať hranicu 800 konských síl. Na asfalt bude prenášaný cez špeciálnu, na mieru vyrobenú závodnú prevodovku. K dokonalosti nemôže chýbať detailne prepracovaná aerodynamika karosérie a perfektná ovládateľnosť v zákrutách vďaka pretekárskemu podvozku.

Ford GT 2023 - definícia

Už na prvý pohľad musí byť každému jasné, že tentokrát sa nejedená o vozidlo vhodné pre jazdu na bežných cestných komunikáciách. Ford GT 2023 bude výhradne určený pre používanie na závodných okruhoch. Ľahká a funkčná karoséria je z veľkej časti vyrobená z karbónu. Agresivitu jej dodávajú najmä ostré tvary a nápadné prítlačné krídlo v zadnej časti.


Výroba dostupnosť a cena

Automobilka dá možnosť záujemcom predobjednať si svoj jedinečný kus ešte v prvom štvrťroku 2023 a prvé dodávky sú predbežne naplánované na koniec jari. Počet vyrobených kusov, ako bolo možné očakávať, je obmedzený. A to dosť výrazne – vyrobených bude celkovo len 67 kusov. Toto symbolické číslo má poukazovať na najúspešnejšie roky existencie modelu GT40. Nutné je ešte dodať, že každý jeden z exemplárov ktorý opustí fabriku, bude vyrobený ručne. Práve vďaka dôkladnej ručnej výrobe a exkluzivite spočívajúcej vo veľkosti produkcie je počiatočná cena odhadovaná na 1,7 milióna dolárov. Predaj, všetky dodatočné poplatky a taktiež servis bude mať na starosti továreň Multimatic v Ontáriu, ktorá bude tieto vozidlá vyrábať.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014