Jednodňové diaľničné známky: Kedy sa zavedú a koľko budú stáť?

Po takejto variante diaľničnej známky mnohí šoféri volali už dlhšie...

Na Slovensku diaľničná sieť ešte stále nie je tak vybudovaná, ako by sme si mnohí priali. Zrejme aj kvôli tomu u nás existuje veľká skupina motoristov, ktorí radšej volia cestovanie po nespoplatnených komunikáciách. Práve pre takýchto ľudí je určite potešujúcou správou, že (nielen) na Slovensku budú zavedené jednodňové diaľničné známky.


Netešme sa však priskoro, ale dôvod na radosť tu určite je. Európsky parlament totiž schválil, že do dvoch rokov budú v krajinách EÚ povinne zavedené jednodňové diaľničné známky. Týkať sa to bude samozrejme aj Slovenska.

Po takejto variante diaľničnej známky mnohí šoféri volali už dlhšie, ale najväčším problémom bolo nalepovanie takýchto známok na autá. Nakoľko sa však diaľničné známky už riešia elektronickou formou, tento problém s nalepovaním sa stal irelevantným.



Kedy presne sa na Slovensku dočkáme jednodňovej diaľničnej známky ešte nie je presne známe, ale Európsky parlament rozhodol, že by mali byť zavedené najneskôr do dvoch rokov a bude to povinné pre všetky krajiny Európskej únie. Zavádza sa totiž tzv. eurovignette, čo v preklade znamená, že rovnaké pravidlá pre mýto a diaľničné úseky budú platiť vo všetkých krajinách EÚ.


Otázna je ešte cena jednodňovej známky. Momentálne máme k dispozícii tri rôzne varianty diaľničnej známky. Ročná s platnosťou 365 kalendárnych dní je za cenu 50 eur, 30-dňová stojí 14 eur a 10-dňová rovných 10 eur. Práve posledná spomenutá 10-dňová známka je podľa prieskumov u nás tá najčastejšie kupovaná a využívaná motoristami.


Miriama Švikruhová z odboru komunikácie ministerstva dopravy sa pre Zoznam.sk vyjadrila nasledovne: „Jednodňová diaľničná známka bude zavedená po dôkladnej analýze a transpozícii smernice do slovenskej legislatívy. Rovnako aj cena a ďalšie náležitosti tejto diaľničnej známky budú stanovené po dôkladnej analýze a v súlade so smernicou.“ 


Zdroj:

https://eznamka.sk/sk/dialnicne-znamky/typy-a-ceny


https://bratislava.zoznam.sk/mimoriadne-potesujuca-sprava-pre-motoristov-na-slovensku-budu-platit-jednodnove-dialnicne-znamky/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=topky

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014