Hydraulická ručná brzda - aké výhody či nevýhody prináša a oplatí sa do nej investovať?

Ručná brzda je takým nenápadným, no za to veľmi nápomocným nástrojom pri každom zaparkovaní nášho vozidla.

Ručná brzda je takým nenápadným, no za to veľmi nápomocným nástrojom pri každom zaparkovaní nášho vozidla. Okrem toho, že nám zabezpečuje to, aby nám auto z dvora neutieklo o ulicu ďalej, môže v niektorých krízových situáciách dokonca slúžiť aj ako núdzová brzda. Väčšina štandardných motorových vozidiel opúšťajúcich výrobnú linku, je vybavená klasickou lankovou ručnou brzdou. Tá obsahuje blokovací systém, aby sa páka po jej manuálnom utiahnutí nevrátila do pôvodnej polohy. Čo sa týka hydraulickej ručnej brzdy, je využívaná najmä vo vozidlách určených na pretekársky okruh. V poslednej dobe však možno zaznamenať množstvo prípadov, kedy je hydraulická ručná brzda používaná aj v autách určených pre klasickú premávku. Prináša snáď nejaké výhody a oplatí sa uvažovať jej inštalácii do bežne používaného motorového vozidla?

Výhody hydraulickej ručnej brzdy

Čo sa týka funkčnosti, tá je pri hydraulickej ručnej brzde efektívnejšia. Klasicky používané lanko sa zvykne časom vyťahať, prípadne môže dôjsť k jeho mechanickému poškodeniu. Hydraulická brzda môže byť naopak zapojená priamo na brzdový systém, preto strata jej funkčnosti hrozí iba v prípade, ak by došlo k poškodeniu samotných komponentov bŕzd. Ak je vozidlo využívané prevažne na športové účely, je takáto úprava priam nevyhnutná. Rýchle zaseknutie zadných kolies pri zdolávaní ostrých zákrut v rally alebo odtrhnutie zadku pri driftovaní je s hydraulickou ručnou brzdou omnoho pohodlnejšie. Navyše po uvoľnení páky je okamžite uvoľnený aj tlak na brzdiče bez hrozby zablokovania páky v utiahnutej polohe. V poslednom rade nemožno nespomenúť vizuálnu stránku veci. Mnoho nadšencov tuningu sa rozhodne pre inštaláciu hydraulickej ručnej brzdy už len kvôli výzoru páky, ktorá je dostupná v rôznych dizajnoch, farbách či dĺžkach.

Možnosti zapojenia hydraulickej brzdy

Najčastejším spôsobom zapojenia hydraulickej ručnej brzdy je zapojenie priamo k brzdovému systému. Okrem toho môže byť zapojená aj samostatne, pomocou prídavných brzdičov. Tento spôsob sa u nás moc nepoužíva, skôr je charakteristický pre vysokovýkonné vozidlá v Amerike


Nevýhody hydraulickej ručnej brzdy

Môže mať vôbec takýto komponent nevýhody? Viac menej ani nie. Všeobecne sa ako o najväčšej nevýhode hovorí v súvislosti so zásahom do brzdového systému. Skúsený mechanik si s tým však bez problémov dokáže poradiť. Malou nevýhodou môžu byť ručné brzdy, ktorých súčasťou nie je dodatočný systém pre zachytenie páky v zatiahnutej polohe. V tomto prípade môže vzniknúť problém pri parkovaní vozidla.


Všetko pre brzdový systém si objednáš tu: https://www.autodielygafa.sk/categories/brzdovy-system-103054

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014