Hardyho spojka – čo to je, ako funguje a kedy je potrebná jej výmena?

Hardyho spojka, alebo mnohými používaný skrátený výraz Hardy spojka, je pružná súčiastka spájajúca dva hriadele uložené...

Čo je Hardyho spojka?

Hardyho spojka, alebo mnohými používaný skrátený výraz Hardy spojka, je pružná súčiastka spájajúca dva hriadele uložené v jednej osi. Jej vysoká pevnosť, no zároveň pružnosť umožňuje pri prenose otáčavého pohybu vytvárať jemnú odchýlku v oboch smeroch. Jej prvé použitie sa datuje ešte v 19 storočí, kedy bola súčasťou parných strojov. V 20. storočí sa začala vo veľkom využívať aj v automobilovom priemysle a mnohé vozidlá disponujú Hardyho spojkou ešte dnes.

Z čoho sa skladá Hardyho spojka?

Hardyho spojka sa dnes vyrába v rôznych tvaroch a prevedeniach, avšak princíp ich práce je stále rovnaký. Jedná sa o jednoduchý prvok s párnym množstvom otvorov, pričom hriadeľ na jednej strany je uchytený o párne otvory a hriadeľ na druhej strane o otvory nepárne. O prenos sily medzi nimi a toleranciu odchýlky sa stará silné gumené medzikružie. Spojky disponujú aj takzvanou základňou, ktorá v sebe môže mať zúbky kvôli obmedzeniu pohybu jednotlivých hriadeľov.

Aké výhody má Hardyho spojka?

Jednoduchá konštrukcia – Hardyho spojka sa vyznačuje najmä svojou jednoduchosťou, čo vplýva finančne priaznivo na celkové náklady pri potrebe jej výmeny.

Vysoká odolnosť – Diel je vo väčšine prípadov vyrobený z vysoko kvalitného materiálu zabezpečujúceho jeho dlhú životnosť.

Nízka hmotnosť – Tento druh spojky je na rozdiel od iných konštrukčných riešení spojov omnoho ľahší. Nižšia hmotnosť vozidla vplýva pozitívne na jeho jazdné vlastnosti, výkon aj prevádzkové náklady.

Použitie – Hardyho spojku je možné použiť v takmer každom vozidle. Od malého osobného auta, až po nákladné či stavebné

stroje.

Kde sa Hardyho spojka používa?

Hardyho spojka má vo svete skutočne širokospektrálne využitie. Môžeme sa s ňou stretnúť v automobiloch značiek Mercedes-Benz, BMW, Porsche, Audi, Volkswagen atď. Tak isto sa používajú na prenos krútiaceho momentu v nákladných vozidlách, autobusoch, lodných motoroch, poľnohospodárskych strojoch či dokonca v lietadlách. V závislosti od umiestnenia, veľkosti a typu zariadenia sa samozrejme líšia svojim tvarom aj spracovaním.

Ako sa prejavuje poškodenie Hardyho spojky?

Tak ako každý diel vystavovaný nepretržitému pohybu, nárazom, ale aj okolitým vplyvom prostredia, aj Hardyho spojka môže časom dôjsť na pokraj svojej životnosti. Prejavuje sa to najmä trhavým pohybom alebo pocitovo nedostatočným prenosom krútiaceho momentu, zvýšeným hlukom a vibráciami, prípadne úplným prerušením spoja, čo môže mať za následok úplné prerušenie spojenia motora s poháňanou nápravou.

Výmena Hardyho spojky

Najčastejšou otázkou ktorú si kladú majitelia vozidiel vybavených Hardy spojkou je, ako finančne náročná je jej výmena. Všetko samozrejme závisí od jej umiestnenia vo vozidle, ktoré si môže kvôli výmene jednoduchého komponentu vyžiadať väčší servisný zásah v podobe demontáže okolitých častí. Aj samotná cena dielu sa pohybuje v širokom rozpätí v závislosti od výrobcu, kvality, použitých materiálov a podobne. Preto môže jej výmena stáť od niekoľkých desiatok eur až po vyššie stovky.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014