Ekologické pneumatiky – dokážu skutočne ušetriť peniaze za pohonné hmoty?

Podľa spôsobu svetovej prezentácie novodobých ekologických pneumatík by mohli byť jednou z možností. Je to ale skutočne tak?

Pri neustále narastajúcich cenách za pohonné hmoty je téma znižovania ich spotreby a znižovania celkových nákladov na prevádzku motorových vozidiel čoraz viac aktuálnou. Podľa spôsobu svetovej prezentácie novodobých ekologických pneumatík by mohli byť jednou z možností. Je to ale skutočne tak? Na jednej strane sú zástancovia ekológie a nízkej spotreby paliva, no na strane druhej sú reálne čísla a skúsenosti. Dokážu takéto pneumatiky reálne znížiť spotrebu pohonných hmôt až v takej miere, aby to pocítila aj naša peňaženka?


Vlastnosti eko-pneumatík

Celá veda okolo ekologických, alebo tiež „zelených“ pneumatík, je postavená na znížení valivého odporu pri práci až o 30% v porovnaní s bežne používanými pneumatikami. Je síce pravdou, že valivý odpor je jedným z faktorov ovplyvňujúcich spotrebu a dokáže zohrať úlohu vo finálnom priemere, no ale ani zďaleka nie je jediným.


Koľko paliva ušetria eko-pneumatiky?

Fakt, že podľa výrobcov znižujú valivý odpor až o 30% neznamená automaticky že aj spotreba paliva klesne o podobnú hodnotu. Ide iba o jeden z mnohých faktorov, ktoré na ňu majú skutočný vplyv. Tým najdôležitejším je spôsob jazdy, typ pohonnej jednotky, aerodynamika vozidla, jeho hmotnosť, nadmorská výška a mnoho ďalších. Podľa výpočtov sú pneumatiky zodpovedné za približne pätinu celkovej spotreby vozidla, čo znamená že ekologické pneumatiky by v ideálnych podmienkach dokázali ušetriť cca 6%. To však len na papieri a reálne by sa dalo hovoriť asi len o hodnote 3,5%.



Oplatí sa eko-pneumatiky kúpiť?

Pravdupovediac, asi nie. Aspoň nie v tomto štádiu ich vývoja. Hoci skutočne dokážu ušetriť nejaké tie decilitre paliva čím znižujú emisie a právom ich možno nazývať EKO, v porovnaní s ich nákupnou cenou a rýchlejším opotrebením pôsobia ako finančne nevýhodný plán. Zvýšenie ich efektivity je dosiahnuté aj nižším dezénom, tvrdšou zmesou a menšou kontaktnou plochou s vozovkou. To sú vlastnosti, ktoré nie len zabezpečujú potrebu ich častejšej výmeny, ale tiež môžu mať negatívny vplyv na jazdné vlastnosti vozidla, teda aj na bezpečnosť jeho posádky. Najmä v prípade dažďa, kedy je vyššia priľnavosť viac ako potrebná.



Majú eko-pneumatiky ešte šancu?

Určite áno. Ako bolo spomenuté, valivý odpor je zodpovedný za pätinu celkovej spotreby vozidla a keď už žijeme v modernom svete plnom každodenných inovácií, zaslúžia si ju aj pneumatiky. Nájsť cestu medzi znížením odporu a zachovaním dostatočnej priľnavosti na suchej aj mokrej vozovke si síce ešte vyžiada nejaký čas, no na začiatok je aj toto výrazný pokrok.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014