Dotykové ovládače a ich budúcnosť: Niektoré automobilky sa vracajú k tlačidlám.

Môže byť táto situácia začiatkom konca pre používanie dotykových plôch vo vozidlách?

Nie je to tak dávno, kedy sa v kokpitoch vozidiel začali objavovať prvé dotykové displeje. Prvok poukazujúci na vyššiu úroveň, či smerovanie výroby automobilov ako takých sa plynutím rokov stal štandardom. Dnes už takmer v každom vozidle strednej, ale aj nižšej triedy možno nájsť dotykový displej s množstvom funkcií. Postup času si však žiada neustále inovácie a preto je tento spôsob ovládania v niektorých nových vozidlách využívaný aj v iných častiach, ako len na centrálnom displeji. A presne to môže v niektorých prípadoch znamenať problém. Aký? A prečo rôzne automobilky uvažujú o návrate v fyzickým tlačidlám?

Krok späť ohlásil Volkswagen

Generálny riaditeľ Volkswagenu pre osobné vozidlá vyhlásil, že sa vrátia späť v pôvodným fyzickým tlačidlám. Prinútilo ho k tomu najmä množstvo oprávnených sťažností zo strany nespokojných zákazníkov. Majitelia modelov Golf GTI, Golf R či Tiguan R upozorňujú na opakovanú nechcenú aktiváciu rôznych nastavení náhodným letmým dotykom tlačidla pri otáčaní volantom a podobne. Rovnako im prekáža nedostatočná spätná väzba pri dotyku týchto tlačidiel. Automobilka teda pripustila, že tento druh inovácie nie je až taký dobrý a v budúcnosti sa s podobným ovládaním pravdepodobne už nestretneme.

Problémy hlásia aj ďalší:

Okrem automobilky Volkswagen, ktorej generálny riaditeľ sa problému postavil čelom, sa problémami s dotykovými ovládacími prvkami na volante môžu „pýšiť“ aj ďalší výrobcovia. Okrem už spomínaných nechcených dotykov, dochádzalo k dlhej odozve (občas až trojnásobne) pri starších systémoch. Je teda návrat do pôvodných koľají nevyhnutným krokom? Tieto prípady jednoznačne poukazujú na fakt, že nie všetko moderné je automaticky aj dobré. Výrobca automobilov DS napríklad oznámil, že v budúcnosti plánuje inštalovať mediálne systémy úplne bez dotykových obrazoviek.

Koniec dotykových plôch?

Môže byť táto situácia začiatkom konca pre používanie dotykových plôch vo vozidlách? Neraz sme už písali o ich vplyve na bezpečnosť na cestách. Pri jazde je predovšetkým potrebné sledovať situáciu okolo vozidla a nie sa pozerať na displej či tlačidlá, ktorých nastavením si vďaka absencii spätnej odozvy nie sme istý.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014