Dajú automobily zbohom manuálnej ručnej brzde?

Niektoré populárne modely úplne upustili od ručných bŕzd...


Spoločnosť CarGurus, popredný web zameraný na nakupovanie automobilov, zistila, že iba 24% nových automobilov predávaných vo Veľkej Británii má dnes ručne ovládanú ručnú brzdu, čo je pokles z 30% zaznamenaných v minulom roku.

Niektoré populárne modely, vrátane BMW radu 1 a radu 3, Peugeot 208 a Nissan Juke, za posledný rok úplne upustili od ručných bŕzd.

Iba jeden výrobca, Dacia, má manuálnu ručnú brzdu na každom modely v rade. Väčšina výrobcov automobilov ponúka tento diel iba pre športovejšie autá alebo lacnejšie modely, ako napríklad Mazda MX-5, BMW M2 a Seat Ibiza.

Alfa Romeo, DS, Honda, Jaguar, Land Rover, Lexus, Mercedes, Porsche a Volvo už nemajú v predaji žiadne modely vybavené tradičnou ručnou brzdou.

Aj keď tradicionalisti tvrdia, že elektronická parkovacia brzda odstraňuje hmatový pocit, mnohí ich považujú za luxusný pohodlný a bezpečnostný prvok, ktorý vyžaduje menej fyzickej námahy na bezpečnejšie držanie vozidla bez potreby prípadnej úpravy.

Väčšina elektronických ručných bŕzd sa odpojí automaticky, navyše ako ďalšia bezpečnostná výhoda často ponúka funkciu automatického udržiavania v kopci. Z dizajnovej perspektívy prepínač pomáha tiež pri odstraňovaní neporiadku v kabínach, pričom zaberá menej vnútorného priestoru ako robustná páka.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014